Mark Zuckerberg, CEO-ul META, a respins o propunere din 2019 care ar fi dezactivat filtrele de “frumusețe” de pe Instagram, tehnologii care alterează digital apariția utilizatorilor pe ecran și care dăunează sănătății mintale.
Aceste filtre promovează așteptări nerealiste privind imaginea corpului, știute în literatura de specialitate drept tulburarea dismorfică corporală, potrivit TVR. Cu toate acestea, Zuckerberg a concluzionat că nu există suficiente date care sugerează că filtrele sunt dăunătoare, în ciuda susținerii largi a propunerii, inclusiv de către CEO ul Instagram și alți executivi Meta.
În plus, Zuckerberg ar fi respins propuneri de investiții suplimentare pentru bunăstarea utilizatorilor, deși compania se confruntă cu acuzații grave din partea mai multor denunțători, care susțin că Instagram știe că serviciile sale pot fi dăunătoare pentru adolescenți.
În răspuns la aceste dezvăluiri, un purtător de cuvânt al Meta a subliniat că filtrele de imagine sunt comune în industrie și că Meta le interzice pe cele care promovează direct chirurgia cosmetică, schimbările de culoare a pielii sau pierderea extremă în greutate.
Videoclipurile care compară caracteristici fizice și idealizează nu vor mai fi recomandate
YouTube a impus restricții, din data de 2 noiembrie, cu privire la frecvența cu care adolescenții primesc recomandări video repetate legate de subiecte sensibile precum imaginea corporală, după cum a anunțat compania.
YouTube spune că noile garanții sunt rezultatul parteneriatului său cu Comitetul consultativ pentru tineri și familii, care este format din psihologi, cercetători și alți experți în dezvoltarea copilului, mass-media pentru copii și învățarea digitală. De ani de zile, comitetul a sfătuit YouTube cu privire la efectele potențial dăunătoare asupra sănătății mintale pe care le poate avea asupra adolescenților expunerea repetată la anumite conținuturi online, potrivit The Verge.
Videoclipurile care compară caracteristici fizice, idealizează anumite niveluri de fitness sau greutăți corporale nu vor mai fi recomandate repetat adolescenților pe platforma YouTube. Această măsură va fi implementată mai întâi în SUA, urmând să se extindă și în alte țări în cursul anului următor.
YouTube a anunțat planuri de a restricționa recomandările repetate pentru videoclipurile care pot afecta sănătatea mentală a adolescenților. Această mișcare vine în contextul criticilor privind metodele folosite de platformele digitale pentru a atrage tinerii.
Platforma a recunoscut că adolescenții sunt mai susceptibili decât adulții să dezvolte o imagine negativă de sine atunci când sunt expuși în mod repetat la mesaje care promovează standarde ideale de frumusețe sau de fitness. Această conștientizare a făcut parte din motivul pentru care YouTube a luat aceste măsuri pentru a proteja sănătatea mentală a tinerilor utilizatori.
Presiunea din social media
Aproape toată lumea vorbește despre efectele negative ale rețelelor sociale în ceea ce privește felul în care ne percepem. Până la urmă toată lumea e fericită și slabă pe Instagram…
Din ce în ce mai multe filtre, programe de editare și gata, toți suntem perfecți. Potrivit specialiștilor însă, aplicațiile – în acest caz, ne distrug stima de sine și ne distorsionează profund simțul realității.
Un studiu recent realizat de National Eating Disorders Association concluzionează că în Statele Unite aproape 30 de milioane de oameni au mai mult sau mai puțin un tip de tulburare alimentară, iar aproape 20 de milioane dintre ei sunt femei. Acesta este doar un exemplu despre ce se întâmplă atunci când ne uitam în oglindă și realitatea, așa zisa perfectă se năruie.
Noi constatări ale cercetătorilor de la Kings College surprind faptul că perfecționismul mediază asocierea dintre presiunea din social media resimțită de femeile tinere adulte și simptomele dismorfice corporale.
Acele unelte de perfecționare pentru a arata “cum trebuie” în mediul online
Tulburarea dismorfică corporală este caracterizată de obsesia pentru un defect fizic imaginar sau preocuparea excesivă în legătură cu un defect fizic minor. Adică exact la ce ne ajută, și alimentează până la urmă, acele unelte de perfecționare pentru a arată “cum trebuie” în mediul online.
Un stil alimentar sănătos și un ritm de viață tonic trebuie să primeze! Însă rămâne de văzut ce înseamnă în mintea tinerilor să fii și să arăți sănătos. Nu putem să nu ne întrebăm când este prea mult.
Când devenim atât de obsesivi în legătură cu corpul nostru și ajungem să încercăm tot felul de diete extreme de pe internet de programe de slăbit care ajung să ne facă mai mult rău decât bine. Mai grav este că aceste comportamente toxice alimentare pot fi și fatale pentru unii dintre noi.