Ziua Bărbatului naște controverse în spațiul public și se pune întrebarea: pe ce dată îi sărbătorim pe domni, 9 martie sau 19 noiembrie? Sigur că nu ne interzice nimeni să-i răsfățăm pe partenerii noștri de două ori pe an, dar data oficială a Zilei Internaționale a Bărbatului este 19 noiembrie.
Ziua Bărbatului, 19 noiembrie
La nivel internațional, Ziua Bărbatului este pe 19 noiembrie, iar în România există o lege din 2016 care consfințește acest lucru. Dezbateri pe această temă au avut loc în Statele Unite ale Americii încă din 1960 doar că o dată oficială a fost stabilită abia în 1999 în Trinidad Tobago. Sărbătoarea a fost adoptată ulterior în peste 60 de țări.
Din păcate pentru bărbații români care lucrează, nici 9 martie și nici 19 noiembrie nu sunt zile libere în 2021.
De ce a fost stabilită Ziua Internațională a Bărbatului pe 19 noiembrie
Data oficială de sărbătorire a Zilei Internaționale a Bărbatului a fost stabilită pe 19 noiembrie pentru a se alinia cu Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, care este sărbătorită în aceeași perioadă, mai exact pe 20 noiembrie.
Scopul acestui aliniament este de a sublinia importanța relației dintre bărbați și copii și de a promova rolul pozitiv pe care bărbații îl pot juca în creșterea și educarea copiilor.
Aceasta oferă o oportunitate de a reflecta asupra problemelor cu care se confruntă bărbații și de a promova egalitatea de gen, conform Internationalmensday.com.
Într-o lume în care de multe ori se pune accentul pe problemele femeilor și pe lupta pentru drepturile acestora, Ziua Internațională a Bărbatului aduce în prim-plan problemele și provocările specifice cu care se confruntă bărbații în societate. Unul dintre aspectele cheie abordate în această zi specială este sănătatea bărbaților. Se estimează că bărbații trăiesc în medie mai puțin decât femeile și sunt mai expuși riscului de a dezvolta afecțiuni precum bolile de inimă, cancerul de prostată și probleme de sănătate mentală.
Citește și: De ce e Calendarul Pirelli 2025 controversat /VIDEO
Ziua Bărbatului este sărbătorită în peste 60 de țări pe 19 noiembrie
Ziua Internațională a Bărbatului este sărbătorită în peste 60 de țări pe 19 noiembrie. Printre țările care marchează această zi se numără Statele Unite, Australia, Canada, Regatul Unit, India, Uruguay, Jamaica, Ghana, Elveția, Malta, Italia, Irlanda, China și multe altele.
Pe 2 februarie 2016, Parlamentul României a votat pentru a recunoaște Ziua Bărbatului ca sărbătoare oficială a statului român. Cu toate acestea, această zi nu este considerată zi liberă. Prima dată când Ziua Bărbatului a fost sărbătorită în România a fost pe 19 noiembrie 2016.
Fostul ministru al Familiei, Gabriela Firea, a anunțat în luna martie un proiect prin care și bărbații pot primi tichete cadou pe data de 19 noiembrie. Reamintim că în prezent, Codul fiscal permite angajatorilor să ofere tichete cadou femeilor pe 8 martie, atunci când este sărbătorită Ziua Internațională a Femeii.
“Egalitatea de șanse nu este doar despre drepturile femeilor, ci și despre cele ale bărbaților, discriminați mai puțin ce-i drept”, a transmis Gabriela Firea, pe contul său personal de socializare.
De ce se vehiculează și data de 9 martie pentru Ziua Bărbatului
În calendarul ortodox, 9 martie este ziua în care sunt prăznuiți cei 40 de Mucenici din Sevastia. Tradiția populară a asociat această zi cu bărbăția și curajul, iar în unele zone există obiceiul ca bărbații să bea 40 de pahare de vin în cinstea celor 40 de sfinți, scrie Onixbox.ro.
Ziua Deținuților Politici Anticomuniști: 9 martie este și Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989, o zi care onorează sacrificiul și rezistența bărbaților (și femeilor) care s-au opus regimului comunist.