Ziua pisicilor negre va fi sărbătorită la Muzeul Antipa din Capitală și este dedicată promovării adopţiei şi eliminării superstiţiilor legate de aceste animale atât de iubite, indiferent de culoarea lor.
Ziua pisicilor negre va fi sărbătorită la muzeu pe 26 octombrie, iar evenimentul include un târg de adopţii, organizat de Asociaţia TNR, mini conferinţe şi ateliere dedicate simpaticelor feline, după cum au transmis organizatorii.
Respectiv, două mini conferinţe vor avea loc: de la ora 11:30 și de la 13:00, susţinute de dr. Alexandru Iftime. În cadrul acestor conferinţe, vizitatorii vor afla cine face parte din marea familie a pisicilor, precum şi multe curiozităţi şi informaţii interesante despre felinele care trăiesc în sălbăticie, dar şi pe lângă casa omului. Cu acest prilej vor fi discutate și miturile ce însoţesc aceste animale deosebite.
Ziua pisicilor negre. Pisicuțe și o mică surpriză
De asemenea, în intervalul 14:00 – 15:00, Ioana Dedea, profesor şi voluntar al asociaţiei TNR le va vorbi copiilor despre empatie, comportament felin şi despre acceptare. La sfârşitul întâlnirii cei mici vor desena, colora pisicuţele lor preferate şi vor primi o mică surpriză din partea asociaţiei TNR.
Între orele 10:00 şi 15:00, reprezentaţii asociaţiei TNR, dedicaţi salvării şi plasării spre adopţie a pisicilor hoinare din Bucureşti, vor fi prezenţi la eveniment. „Vom avea ocazia să admirăm pe viu câteva adorabile pisicuțe negre. Din păcate, pisicile din mediul urban au deseori un destin incert, iar cele negre se numără printre animalele cel mai greu adoptabile. Cu toate acestea, vizitatorii cu adevărat norocoși vor putea pleca acasă cu un animăluț de companie”, notează cei de la Muzeul Antipa, pe Facebook.
„Deși pe vremuri egiptenii venerau pisicile, indiferent de culoarea lor, iar în Evul Mediu, în multe culturi, pisicile negre erau aducătoare de noroc, bunăstare și fericire, de-a lungul anilor, reputația felinelor închise la culoare a luat o turnură negativă, fiind acuzate de tot ceea ce omul nu își putea explica în mod logic. Noi vă invităm sâmbătă la muzeu, să demontăm toate credințele false legate de aceste animale adorabile!”, mai tranmite îndrăgitul muzeu bucureștean, pe pagina sa de Facebook.
Petrecere de Halloween la Muzeul Antipa
După Ziua piscilor negre, muzeul n-a uitat de Halloween…„Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa îi invită pe cei mici la atelierele de Halloween, ce vor avea loc joi, 31 octombrie 2024, în trei sesiuni speciale: 10:30 – 12:00, 13:00 – 14:30 și 15:30 – 17:00, în Sala Atelier de la etajul muzeului! Dovleacul, de obicei prezent în preparatele noastre tradiționale, va primi o nouă formă la Muzeul Antipa! În cadrul atelierului de Halloween, copiii îl vor transforma într-o piesă unică de decor.
Adresat copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani, atelierul le oferă ocazia să-și exprime creativitatea și să își dezvolte abilitățile artistice. Toate materialele necesare sunt puse la dispoziție de muzeu, iar la final, fiecare tânăr decorator va pleca acasă cu o creație personalizată, gata să impresioneze! Pe lângă această activitate creativă, toți participanții, împreună cu însoțitorii lor, vor primi un cadou din partea muzeului: o vizită gratuită a expunerii permanente! Vă așteptăm cu entuziasm la o petrecere de Halloween memorabilă la Antipa!”, se mai spune tot pe pagina de Facebook a muzeului.
Câteva lucruri inedite despre „destinul” pisicilor negre
De la bunica știu superstiția că „dacă vezi o pisică neagră să faci șapte pași înapoi”, dar ulterior am aflat că unii fac trei pași, alții zic că se fac zece pași înapoi! Superstițiile n-au limite…Mai ales că în popor există și zicala „ceasul rău, pisica neagră”, uneori legată de ziilele de marți, data de 13. Deși în zilele noastre nimeni nu mai crede cu adevărat că pisicile negre sunt demoni sau vrăjitoare deghizate, ele sunt adesea văzute ca semne ale ghinionului de mulți oameni.
În 1923, Papa Grigore al IX-lea al Bisericii Catolice Romane a luat măsuri cu privire la felinele negre: acesta povestea adepților săi că diavolul „ne vizitează” deghizat în pisică neagră, potrivit TVR. Se mai spune că Regele Angliei, Charles I, a fost arestat pentru trădare imediat ce pisica neagră a acestuia a murit. Credința acelor vremuri spunea că o pisică neagră ce aduce noroc, atunci când moare aduce ghinion, și deci țara va avea ghinion.
În Statele Unite, în anumite regiuni, adopția pisicilor negre la sfârșitul lunii octombrie este interzisă, datorită zvonurilor despre tortura de Halloween. Interdicția nu este peste tot și, de altfel, nu există nici o dovadă că oamenii le abuzează. Superstițiile în ceea ce privește pisicile negre sunt atât de multe, încât consituie și subiecte de cărți, ori de discuții – așa cum va fi, printre altele, la Muzeul Antipa.
Citiți și: Pisicile influencer. Cum acționează pe Internet /VIDEO