Vacanța de iarnă a elevilor și profesorilor se apropie, iar perioada va cuprinde toate sărbătorile de iarnă. Calendarul școlar aprobat de Ministerul Educației a fost împărțit și în acest an pe module de cursuri și vacanțe.
În 21 decembrie, elevii și profesorii vor intra în vacanța de Crăciun, iar perioada va cuprinde toate sărbătorile de iarnă, urmând ca elevii să se întoarcă în clase de miercuri, 8 ianuarie 2025 (când începe al treilea modul de studiu).
Calendarul școlar aprobat de Ministerul Educației a fost împărțit și în acest an pe module de cursuri și vacanțe. Astfel, copiii au de parcurs o structură formată din cinci module de învățare și cinci perioade de vacanțe.
Prima vacanță a anului școlar în curs a fost în luna octombrie (26 octombrie – 3 noiembrie, în modulul I de curs). Urmează vacanța de iarnă sau vacanța de Crăciun, așa cum mai este denumită, care va începe de sâmbătă, 21 decembrie 2024 și va dura până marți, 7 ianuarie, inclusiv, urmând ca de miercuri, 8 ianuarie 2025, să înceapă cursurile.
Vacanța de iarnă – zile libere
În această perioadă de vacanță, sunt incluse și restul zilelor libere legal rămase din anul 2024, dar și două dintre zilele libere din anul 2025. Astfel, elevii, profesorii, dar și mai mulți angajați din România au liber în perioada sărbătorilor de iarnă în zilele de:
-25 și 26 decembrie: prima și a doua zi de Crăciun;
-1 și 2 ianuarie: prima și a doua zi de Anul Nou;
-Luni, 6 decembrie, de Bobotează;
-Marți, 7 decembrie, de Sfântul Ion.
Potrivit acestor date, elevii și cadrele didactice vor avea pauză de la cursuri de 18 zile consecutive.
Vacanța la anul
Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat în august a.c., datele transmise de inspectoratele școlare în legătură cu vacanța din februarie 2025. Inspectoratele Școlare Județene pot stabili intervalele pentru această vacanță, potrivit legislației referitoare la structura anului școlar. Vacanta de schi are o durata de 7 zile, care vor fi stabilite la decizia inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti, in perioada 10 februarie – 2 martie
„Anul școlar viitor începe pe 9 septembrie, iar primul interval de cursuri se încheie pe 25 octombrie. Anul școlar viitor începe pe 9 septembrie, iar primul interval de cursuri se încheie pe 25 octombrie. Celelalte intervale de cursuri:
-4 noiembrie – 20 decembrie;
-8 ianuarie – 7/14/21 februarie, în funcție de săptămâna de vacanță aleasă la nivel de județ;
-17/24 februarie/3 martie – 17 aprilie;
-28 aprilie – 20 iunie”, a transmis Ligia Deca.
Cum sunt vacanțele elevilor în SUA
Anul școlar in SUA incepe de obicei la finele lunii august /începutul lunii septembrie si dureaza până în luna mai sau iunie (nouă luni) și este împărțit în semestre. Unele scoli folosesc sistemul trimestru, care cuprinde trei sesiuni: toamna (august / septembrie – decembrie), iarna (ianuarie – martie) și primăvara (martie, până în mai sau iunie). Altele utilizează un sistem de semestru, format din două sesiuni: toamna (august / septembrie – decembrie) și primăvara (ianuarie-mai).
Datele vacanțelor școlare sunt publicate de școli în prealabil, permițând astfel părinților suficient timp pentru a programa o vacanță de familie în timpul perioadelor școlare de vacanță. În mod normal, părinților nu li se permite să-si retragă copiii de la ore, cu excepția unor vizite la medic sau stomatolog, atunci când profesorul a fost informat din timp, pe cat posibil. În cazul în care părinții doresc să ia un copil din școală în timpul orelor, trebuie să obțină permisiunea de la directorul școlii respective.
Zile libere legal în România, în 2025
1 ianuarie – Anul Nou (miercuri); 2 ianuarie – A doua zi de Anul Nou (joi); 6 ianuarie – Bobotează (luni); 7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul (marți); 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (vineri); 18 aprilie – Vinerea Mare a Paștelui (vineri); 20 aprilie – Paștele (duminică); 21 aprilie – A doua zi de Paște (luni); 1 mai – Ziua Muncii (joi); 1 iunie – Ziua Copilului (duminică); 8 iunie – Rusalii (duminică); 9 iunie – A doua zi de Rusalii (luni); 15 august – Adormirea Maicii Domnului (vineri); 30 noiembrie – Sfântul Andrei (duminică); 1 decembrie – Ziua Națională a României (luni); 25 decembrie – prima zi de Crăciun (joi); 26 decembrie – A doua zi de Crăciun (vineri).
Citiți și: INSP, semnal de alarmă cu privire la elevii români