Cea de-a noua ediție a Săptămânii Bucătăriei Italiene în lume (SCIM) va avea loc în perioada 16-22 noiembrie 2024 și va avea tema „Dieta mediteraneană și Bucătăria din rădăcini: sănătate și tradiție”.
Pe larg, evenimentul reprezintă o inițiativă anuală, dezvoltată pentru a promova tradițiile culinare italiene și cunoștințele despre mâncare și vin ca trăsătură distinctivă a identității și culturii italiene. Săptămâna Bucătăriei Italiene în lume este, de asemenea, un prilej de a pune în valoare tradițiile culinare și vinicole ale regiunilor și teritoriilor italiene; de a reflecta asupra problemei esențiale a etichetării produselor alimentare, care uneori este simplistă și înșelătoare pentru consumator; de a proteja produsele cu denumire protejată și controlată, combătând fenomenul denumit Italian sounding și de a desfășura activități de prezentare și internaționalizare a ofertei italiene de formare în acest domeniu.
Dacă nu știați, produsele agroalimentare italiene sunt cele mai des contrafăcute și imitate în întreaga lume, valoarea contrafacerii produselor alimentare și a Italian sounding depășind 120 de miliarde de euro pe an, dublu față de exporturile anuale italiene ale acestor produse.
Arta culinară și enologia sunt unele dintre cărțile de vizită prețioase ale Italiei: nu este vorba doar despre un fel de mâncare sau o rețetă, ci de un ansamblu de practici sociale, obiceiuri și gesturi bazate pe numeroase cunoștințe locale, ritualul colectiv al unui popor care consideră mâncarea drept un element al identității și cultural. Din aceste considerente s-a născut candidatura Bucătăriei italiene, prezentată la UNESCO în luna iunie 2023, pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității, la 13 ani de la înscrierea dietei mediteraneene în aceeași listă.

Dieta mediteraneană la Săptămâna Bucătăriei Italiene
Bogată în fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase pentru inimă, dieta mediteraneană este atât delicioasă, cât și hrănitoare. Vă poate ajuta să vă gestionați greutatea, să vă protejați inima și să preveniți diabetul, potrivit Healthline.
Nu există reguli concrete pentru a urma dieta mediteraneană, dar liniile directoare generale te pot ajuta să încorporezi principiile acesteia în rutina ta zilnică. Ce este dieta mediteraneană?
Dieta mediteraneană se bazează pe alimentele tradiționale din țările care se învecinează cu Marea Mediterană, inclusiv Franța, Spania, Grecia și Italia. Unele cercetări au sugerat că oamenii care trăiesc în aceste regiuni tind să fie mai sănătoși și au un risc mai scăzut de apariție a multor afecțiuni cronice, în comparație cu persoanele care urmează o dietă americană standard.
ResearchTrusted Source a indicat că dieta mediteraneană poate ajuta la pierderea în greutate, la prevenirea atacurilor de cord, a accidentului vascular cerebral și a diabetului de tip 2. De asemenea, poate reduce riscul de deces prematur
Din acest motiv, dieta mediteraneană este o opțiune potrivită pentru cei care doresc să-și îmbunătățească sănătatea și să se protejeze împotriva bolilor cronice.
Asociația Americană a Inimii recomandă dieta mediteraneană ca opțiune bazată pe dovezi pentru prevenirea bolilor cardiovasculare și a accidentului vascular cerebral. În 2021, de exemplu, unii cercetători au comparat efectele dietei mediteraneene cu cele ale unei diete sărace în grăsimi. Ei au ajuns la concluzia că dieta mediteraneană a fost mai eficientă în încetinirea progresiei acumulării plăcii în artere. Acumularea plăcii este un factor de risc major pentru bolile de inimă. Autorii unui alt studiu au spus că dieta mediteraneană ar putea sprijini sănătatea inimii prin scăderea tensiunii arteriale.
Record pentru produse importate în România
Revenind la eveniment în sine și tot dacă nu știați, Italia este țara europeană cu cel mai mare număr de produse agroalimentare cu denumire de origine și indicație geografică recunoscute de Uniunea Europeană (852, din care 325 sunt produse agroalimentare și 527 sunt vinuri), o mărturie în plus a calității produselor, dar, mai ales, a legăturii puternice dintre excelența agroalimentară italiană și teritoriul de origine.
Potrivit horecanews.ro., Italia deține și recordul pentru diferite alte categorii de produse importate în România, care reprezintă și cele mai achiziționate produse italiene din lume, fiind prima țară furnizoare de roșii la conservă (cu o pondere de 72,6% din totalul importurilor românești de astfel de produse), vinuri (cu o pondere de 29,3%), dar și ulei de măsline (cu o pondere de 37,3%) și ocupând locul al doilea ca furnizor de cafea (cu o pondere de 20,7%) și locul al treilea la brânzeturi și produse lactate (12,1%) și produse de brutărie şi patiserie (cu o pondere de 11,5%).
Și ca să încheiem strict focalizați puițin pe mânacrea italiană în lume, o caracteristică cheie a acestei bucătării o reprezintă simplitatea sa, cu multe feluri de mâncare compuse din puține ingrediente. Și, prin urmare, bucătarii italieni se bazează adesea pe calitatea ingredientelor, mai degrabă decât pe complexitatea preparării. Bucătăria italiană se află la originea unei cifre de afaceri de peste 200 de miliarde EUR la nivel mondial, după cum notează en.wikipedia.org.
De-a lungul secolelor, multe feluri de mâncare și rețete populare au fost adesea create de oameni obișnuiți mai mult decât de bucătari, motiv pentru care multe rețete italiene sunt potrivite pentru gătit acasă, zilnic.
Citiți și: InterContinental Athénée Palace București: Chef Patiser Gaëtan Fiard – Poveste cu masterclass