Festivalul Narciselor de la Vad va avea loc, anul acesta, în prima jumătate a lunii mai. Deși festivalul are loc în preajma sărbătorii Sfinților Constantin și Elena, în acest an evenimentul a fost devansat pentru că multe dintre flori deja au îmbobocit și chiar au înflorit.
Rezervaţia naturală Dumbrava Vadului sau Pădurea Vadului este cunoscută mai ales după numele de Poiana Narciselor. Este vorba despre cea mai mare rezervaţie de narcise din Europa, o arie protejată de interes naţional în care 400 de hectare se umplu de flori, petale şi arome care merg până în zare.
În urmă cu o săptămână, în zonă a izbucnit un incendiu de vegetație. Potrivit primarului comunei Șercaia, zona protejată cu narcise nu a fost afectată.
„A fost incendiu în pădurea mare, pădurea este de 312 hectare. Important este că partea partea unde noi facem festivalul nu a fost incendiată pentru simplul motiv că acolo noi am curățat anul trecut. A fost timpul foarte călduros și deja la ora actuală sunt boboci, unele chiar sunt înflorite și cu siguranță pe 12 mai o să fie către sfârșitul perioadei de înflorire a narciselor, dar sperăm să le prindem totuși în plenitudinea lor înflorite”, a explicat primarul Cristinel Paltin, potrivit Radio Vacanța.

Festivalul Narciselor din dumbrava Vadului
Tot potrivit primarului, la ora actuală sunt narcise. „Nu la dimensiunea de era o dată, o pătură albă de narcise, dar de la an tot mai multe, ceea ce este un lucru îmbucurător”, a mai spus Cristinel Paltin.
Din programul festivalului nu vor lipsi recitalurile folclorice, iar pe scenă vor urca artiști îndrăgiți din Țara Făgărașului, interpretul Aurel Tămaș și alte ansambluri locale.
Comuna brașoveană Șercaia, situată în apropiere de Munții Făgărașului, are multe de oferit pentru cei care vin să o viziteze. Satul Șercaia are o biserică din secolul al XIII-lea, Hălmeag are un sit arheologic, iar satul Vad are o rezervație naturală „Poienile cu narcise din dumbrava Vadului”. Narcisele cresc aici pe un teritoriu foarte vast, dintre care o mică parte se află în proprietatea comunei, cea mai mare fiind pe terenuri private.

Poiana este încadrată de păduri dacice de stejar
398 de hectare totalizează suprafața pe care cresc narcise la Vad și doar șapte hectare sunt ale localității. Primarul spune că oamenii vin la festival, se bucură de narcise, după care pleacă și lasă curat, în special de când există coșuri de gunoi în zonă.
Se spune că poiana deţine şi recordul neoficial de a forma peste 100 de fire de narcisă per metru pătrat.
Poiana este încadrată de păduri dacice de stejar şi carpen şi păduri mixte cu ulm-de-câmp, salcie, mur şi măceş. Prin zonă sunt mai multe tipuri de pajişti cu specific de câmp, montan şi alpin, soluri calcaroase ori argiloase, dar şi mai multe tipuri de animale mici, care se feresc de turişti. Ca să prinzi florile chiar în momentul deplin, poţi vizita locul cu circa o săptămână înainte de festivalul local, potrivit ghidlocal.com.

Citiți și: Vedete la Târgul de Florii de la Ministerul Agriculturii