Angelina Jolie ar putea primi o gură zdravănă de oxigen de pe urma producerii vaccinului OvarianVax
Potrivit ultimelor cercetări în domeniul medicinei, șansele ca una dintre cele mai cumplite boli cu consecințe devastatoare în rândul urmașelor Evei care suferă de acestă maladie, cancerul ovarian, să poată fi combătut sunt extrem de mari. Cel puțin așa susțin cercetătorii care, în ultimele luni, s-au concentrat asupra studiului aprofundat al vaccinului OvarianVax.
Gândit ca un produs biologic „care învață sistemul imunitar să recunoască și să atace stadiile incipiente ale cancerului ovarian” – așa cum este descris vaccinul de către publicația Sky News -, OvarianVax urmează să fie testat în studii clinice pe femei cu mutații ale genei BRCA.
Cel care și-a exprimat recent convingerea că produsul, aflat încă în teste, poate constitui o reală soluție pentru anihilarea cancerului ovarian este profesorul Ahmed Ahmed de la Institutul MRC Weatherall de Medicină Moleculară.
Împreună cu echipa sa de la laboratorul de celule de cancer din cadrul institutului mai sus menționat, Ahmed s-a specializat în ultimul timp în identificarea țintelor celulare pentru vaccinul OvarianVax.
Prima opțiune în producerea vaccinului OvarianVax: identificarea țintelor de eliminat de către sistemul imunitar
În momentul de față, cercetătorii se află în etapa în care identifică ce tip de proteine de pe suprafața celulelor cancerului ovarian, aflat în stadiu incipient, sunt percepute ca posibile ținte de eliminat de către sistemul imunitar. Tot în această fază, este analizată eficiența vaccinului și capacitățile sale reale de a elimina modele ale bolii în laborator.
Scopul final al cercetărilor întreprinse este acela de a stabili care sunt șansele reale de care pot beneficia femeile aflate în suferință, afectate fiind de germenii cancerului ovarian, de a supraviețui bolii de pe urma administrării vaccinului preventiv pe NHS.
Autorii studiului și-au exprimat recent convingerea că noul vaccin creat ar putea aveea acceași funcționabilitate ca în cazul injecției cu virusul papiloma uman (HPV), care este pe cale să elimine cancerul de col uterin.
Vaccinul OvarianVax, în etapă definitorie
Dacă va trece cu brio de faza testelor, vaccinul OvarianVax va intra în etapa definitorie, a studiilor clinice pe oameni, persoanele vizate fiind cele care prezintă mutații ale genei BRCA – responsabile de accelerarea în mod galopant a riscului de cancer ovarian. De altfel, Cancer Research UK, compania responsabilă de derularea campaniei de creare a vaccinului împotriva cancerului ovarian, finanțează studiul cu până la 600.000 de lire sterline în următorii trei ani.
„Absolut – acesta ar fi obiectivul. Avem încă un drum lung de parcurs, dar este un moment foarte interesant. Și eu sunt foarte optimist”, a declarat profesorul Ahmed în momentul în care a fost întrebat dacă maladia ar putea fi eliminate cu noua injecție care conține vaccinul OvarianVax.
Niciun test de screening pentru cancerul ovarian
Partea nu tocmai fericită a lucrurilor e că, până în momentul de față, nu a fost înregistrat niciun test convingător de screening pentru cancerul ovarian, diagnosticat în cele mai multe cazuri destul de târziu și, ca atare, cu șanse puține spre deloc de reușită în eradicarea bolii. Iar explicația unei atare diagnosticări tardive ține de faptul că simptome precum balonarea și lipsa apetitului sunt, de cele mai multe ori, generale, fără ținte simptomatologice precise.
Procentul celor care au o genă BRCA1 modificată și pot contracta cancerul ovarian este estimat undeva pe la 45%, în timp ce persoanele cu genă BRCA2 modificată care pot fi susceptibile de cancer ovarian până la vârsta de 80 de ani se situează și el în jurul a 20%. Cu titlu comparativ, populația feminină care nu are aceste modificări genetice, are doar 2% șanse să se îmbolnăvească de cancer ovarian.
Vești bune pentru Angelina Jolie
Angelina Jolie se numără printre starurile cinematografiei atinse de morbul mutațiilor BRCA, riscul expunerii la proliferarea bolii de cancer ovarian fiind destul de ridicat. Trebuie menționat faptul că, în urma studiilor aprofundate, experții au ajuns la concluzia că femeilor cu mutații BRCA1/2 li se recomandă extirparea ovarelor până la vârsta de 35 de ani, ceea ce înseamnă că vor intra la menopauză precoce și nu vor mai putea avea copii în viitor.
Asta până în momentul în care profesorul Ahmed și echipa sa de cercetători au descoperit vaccinul OvarianVax. „Purtătoarele mutației BRCA ar putea beneficia foarte mult de noul vaccin, în sensul că extirparea ovarelor nu ar mai fi necesară”, a declarat reputatul cercetător. El a mai adăugat că este destul de optimist în privința șanselor ca maladia cumplită a cancerului ovarian să poată fi stopată într-un viitor apropiat : „Vorbim despre prevenirea primelor câteva celule canceroase care se dezvoltă, și nu despre încercarea de a vindeca, trata sau preveni revenirea tumorii.”
CITIȚI ȘI:
Premieră: Testul care a depistat 50 de tipuri de cancer
https://oficiuldestiri.ro/premiera-testul-care-a-depistat-50-de-tipuri-de-cancer