Tratament revoluționar pentru cancer. Un vaccin personalizat, realizat pe baza unei tehnologii de tip ARN mesager, este testat în aceste zile la Londra, fiind primul astfel de vaccin experimentat pe oameni.
Potrivit experților, acesta ar putea fi „un moment de cotitură” în vindecarea cancerului. Melanomul, tipul de cancer pentru care este dezvoltat acest vaccin, afectează anual în jur de 132.000 de oameni la nivel mondial.
Melanomul este boala care are cea mai mare mortalitate dintre tipurile de cancer de piele
În prezent, intervenția chirurgicală este principala formă de tratament împotriva bolii, radioterapia și chimioterapia fiind și ele folosite uneori. Experții testează acum vaccinuri personalizate pentru fiecare pacient. Odată injectat, serul transmite organismului instrucțiuni despre modul cum să anihileze celulele canceroase înainte de a se răspândi rapid. Cu ajutorul vaccinului, ar fi posibil ca organismul să devină „imun” la cancer. În etapa a doua a testării, medicii au observat că vaccinul a diminuat drastic pericolul de revenire a cancerului la pacienții care suferă de melanom. Acum a demarat și faza a treia a testelor, efortul fiind condus de University College London.

Dr. Heather Shaw, medicul care coordonează testarea la nivel național a declarat că vaccinurile au potențialul de a vindeca bolnavii de melanom.
Ele sunt testate și pentru alte tipuri de cancer, inclusiv cel pulmonar, de vezică urinară sau renal.
„Este unul dintre cele mai extraordinare lucruri pe care le-am făcut în ultimii ani. Este un instrument extrem de bine realizat”, a spus ea. Vaccinul este o formă de terapie individualizată, realizată specific pentru fiecare pacient în parte. Vaccinul este dezvoltat pentru a produce o reacție imună în organismul pacientului specific pentru tipul de cancer și tumoră. mRNA-4157 transmite organismului instrucțiuni pentru a activa un răspuns imun care să țintească în mod specific mutațiile din cancerul pacientului.

Pentru a-l personaliza, medicii extrag o mostră din cancerul pacientului în timpul unei operații, fac secvențierea genetică acelui cancer folosind inteligența artificială și apoi elaborează vaccinul
. Studiul internaţional de faza a 3-a include o gamă mai largă de pacienţi şi speră să includă în jur de 1.100 de persoane. Printre aceştia se vor număra 60-70 de bolnavi de la opt centre din Regatul Unit, inclusiv din Londra, Manchester, Edinburgh şi Leeds. Potrivit dr. Heather Shaw, efectele secundare includ oboseală şi durere în zona braţului unde a făcută injecţia. Profesorul Lawrence Young, de la Universitatea din Warwick, a declarat că „aceasta este una dintre cele mai interesante evoluţii în terapia modernă a cancerului”. El a adăugat că „interesul faţă de vaccinurile împotriva cancerului a fost reaprins în ultimii ani prin înţelegerea mai profundă a modului în care organismul controlează răspunsurile imune şi prin apariţia vaccinurilor ARNm”.
Citiți și