Campionatul Mondial al Cluburilor promite să fie cel mai spectaculos și profitabil turneu din istoria competițiilor de fotbal pentru cluburi. Prima ediție extinsă, care va avea loc între 15 iunie și 13 iulie 2025 în Statele Unite, reunește 32 de echipe din întreaga lume și oferă premii record, care vor depăși cu mult sumele acordate în Liga Campionilor. Câștigătoarea competiției va încasa peste 110 milioane de euro, iar simpla participare garantează cluburilor venituri impresionante.
Un format nou și premii fără precedent
Ediția inaugurală a Campionatului Mondial al Cluburilor va adopta un format similar Cupei Mondiale pentru echipele naționale, cu 32 de formații împărțite în opt grupe de câte patru echipe. Primele două clasate din fiecare grupă se vor califica în optimile de finală, iar de acolo competiția va continua în sistem eliminatoriu. FIFA a reușit să atragă sponsori de renume global, precum Hisense, Bank of America și DAZN, platforma care a achiziționat drepturile de televizare pentru aproximativ 1 miliard de euro.
Cei 12 reprezentanți ai Europei, printre care Real Madrid, PSG și Bayern Munchen, vor beneficia de cea mai mare parte a fondurilor alocate. Conform estimărilor actuale, 70% din premiile totale vor fi direcționate către echipele de pe „Bătrânul Continent”, care atrag cele mai mari audiențe globale. Această distribuție reflectă interesul enorm pe care cluburile europene îl generează în rândul fanilor.
Dueluri de vis în Campionatul Mondial al Cluburilor
Grupa H, în care se află Real Madrid, este deja considerată una dintre cele mai interesante, campioana Europei urmând să înfrunte RB Salzburg, Al Hilal și Pachuca. Alte confruntări spectaculoase includ meciurile din Grupa C, unde Bayern Munchen va juca împotriva Benficăi, Boca Juniors și Auckland City. În Grupa A, echipa lui Lionel Messi, Inter Miami, va întâlni formații precum Palmeiras și FC Porto.
De asemenea, Chelsea, Inter Milano și PSG vor atrage atenția în grupelor lor, având ca adversare echipe de top precum River Plate, Flamengo sau Atletico Madrid. Laurențiu Reghecampf, singurul român implicat direct în competiție, își va conduce echipa, ES Tunis, împotriva unor giganți precum Chelsea și Flamengo în Grupa D.
- Grupa A: SE Palmeiras (Brazilia), FC Porto (Portugalia), Al Ahly FC (Egipt), Inter Miami CF (SUA);
- Grupa B: Paris Saint-Germain (Franţa), Atletico Madrid (Spania), Botafogo (Brazilia), Seattle Sounders FC (SUA);
- Grupa C: FC Bayern Munchen (Germania), Auckland City FC (Noua Zeelandă), CA Boca Juniors (Argentina), SL Benfica (Portugalia);
- Grupa D: CR Flamengo (Brazilia), Esperance Sportive de Tunis (Tunisia), Chelsea FC (Anglia), Club Leon (Mexic);
- Grupa E: CA River Plate (Argentina), Urawa Red Diamonds (Japonia), CF Monterrey (Mexic), FC Internazionale Milano (Italia);
- Grupa F: Fluminense FC (Brazilia), Borussia Dortmund (Germania), Ulsan HD (Coreea de Sud), Mamelodi Sundowns FC (Africa de Sud);
- Grupa G: Manchester City (Anglia), Wydad AC (Maroc), Al Ain FC (EAU), Juventus FC (Italia);
- Grupa H: Real Madrid CF (Spania), Al Hilal (Arabia Saudită), CF Pachuca (Mexic), RB Salzburg (Austria).
The #FIFACWC group stage draw. ✔️#TakeItToTheWorld pic.twitter.com/4GOctX7MgI
— FIFA Club World Cup (@FIFACWC) December 5, 2024
FIFA vrea să revoluționeze fotbalul de club
Deși Campionatul Mondial al Cluburilor promite spectacol și câștiguri uriașe, organizarea sa a stârnit critici. Jucătorii, sindicatul mondial al fotbaliștilor (FIFPRO) și ligile naționale au acuzat FIFA pentru încărcarea excesivă a calendarului competițional. Cele 63 de meciuri vor avea loc pe 12 stadioane din Statele Unite, iar turneul se suprapune cu pregătirile echipelor pentru noul sezon competițional.
Gianni Infantino, președintele FIFA, a apărat competiția, susținând că acest format va aduce beneficii financiare și sportive fără precedent, consolidând rolul fotbalului de club la nivel global. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă echipele și jucătorii vor putea face față ritmului intens impus de competiție.
Această primă ediție extinsă a Campionatului Mondial al Cluburilor reprezintă o încercare a FIFA de a revoluționa fotbalul de club și de a crea o competiție comparabilă ca audiență și impact cu Liga Campionilor. Pentru fanii fotbalului, spectacolul este garantat, cu dueluri între cei mai mari jucători și cele mai prestigioase echipe din lume. Cu premii record și un format ambițios, Campionatul Mondial al Cluburilor din 2025 ar putea deveni un punct de referință pentru viitorul sportului rege.