În data de 10 a fiecărei luni, în judeţul Botoşani se desfăşoară o campanie unică la nivel naţional.
Se numeşte “Un cămin sigur pentru copilul tău”, a fost iniţiată de Spitalul Judeţean şi îşi propune să-i conştientizeze pe părinţi cu privire la pericolele la care sunt expuşi cei mici în propriul cămin.
Campania își opune prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copiii sub 5 ani. Potrivit datelor statistice furnizate de Secția de pediatrie a Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani, anul trecut, 349 de copii au ajuns la spital după ce au înghițit diferite obiecte mici dimensiuni, cum ar fi baterii, naturi, monede, zaruri, capace, mărgele, fragmente de jucării, arcuri, magneți și altele.
Pentru a preveni astfel de accidente, pompierii recomandă părinților să citească recomandările cu privire la vârstă și avertizările pe care producătorii le menționează pe ambalajul fiecărui produs.
Campanie pe conceptul de cămin sigur
De asemenea, părinții trebuie să verifice toate jucăriile din casă și să le identifice pe cele care pot fi dezmembrate, să-i supravegheze permanent pe cei mici atunci când aceștia se joacă și să-i țină departe de produse, obiecte mici, medicamente, țigări, monede, baterii mici, magneți, substanțe chimice.
Este important, de asemenea, ca părinții să excludă din alimentația copilului orice produs care prezintă risc de sufocare la vârstă mică.
Dezvoltarea conceptului de cămin sigur a fost impusă de faptul că, în ultimii ani, tot mai mulți copii botoșăneni au ajuns la spital după s-au intoxicat cu substanțe toxice, s-au opărit, au înghițit corpi străini ori au suferit diferite traumatisme, potrivit RRA.
La nivel general, specialiștii menționează sfaturi și pentru accidente domestice în ceea ce privește părinții. Astfel, specialiștii spun printre altele, că foarte multe din accidentele domestice se petrec pe timpul nopţii. Pentru a fi siguri că nu vă loviţi în timp ce vă treziţi buimac fie pentru a merge la toaletă, fie pentru a prepara laptele bebeluşului, este bine să vă instalaţi pe holuri sau pe scări (în cazul în care aveţi casă cu etaj), în baie sau bucătărie, lămpi de veghe pe care să le porniţi când mergeţi la culcare.
Citiți și: Reciclare și amintiri. Campanie pentru românii nostalgici