Michael Koren, cetățean israelian de origine română, s-a născut în România, acolo unde a și trăit primii 35 de ani. În perioada comunistă a plecat din țară, locuind de ani buni în Israel. De când a ieșit la pensie este ghid autorizat – a absolvit cursul de ghizi al Societății Geografice de Turism din Tel Aviv – pentru turiștii israelieni în România, dar și pentru pelerinii români în Israel.
Acesta a povestit, într-un interviu pentru Gândul, despre momentul 7 octombrie comis de Hamas, despre care mărturisește că a fost un adevărat genocid împotriva poporului israelian.
Michael Koren iubește turismul, dar mai ales să fie ghid pentru români, respectiv pentru israelieni. Mărturisește cu mândrie că numărul turiștilor israelieni în România este al doilea după numărul turiștilor germani.
Povestește că avea foarte mult de lucru, trasee în România, tururi în București, dar și spre Valea Prahovei. În plus, avea planificate două grupuri de pelerini chiar în lunile octombrie, respectiv noiembrie. Atacul Hamas din 7 octombrie a schimbat însă, iremediabil, viețile tuturor.
De fiecare dată când sună sirenele, israelienii găsesc refugiu în această încăpere pe care, după Războiul din Golf din 1991, constructorii au fost obligați să o proiecteze la fiecare locuință, tocmai pentru a preveni eventualele tragedii.
“Intrarea se face printr-o ușă de metal, rezistentă în cazul unei explozii în apartament”
„Am învățat la liceul I. L. Caragiale din București. Am trăit 35 de ani în București și în 1985 am plecat din România în perioada comunistă. Profesia mea este de inginer electrotehnic, lucrasem și în România 14 ani în acest domeniu. După ce am ieșit la pensie, m-am apucat de zona de turism care-mi place foarte mult.
Locuiesc la 25 de km nord-est de Tel Aviv. Și la noi sună, din când în când, alarma. Este adevărat că am un adăpost – pentru casele care au fost construite după Războiul din Golf din 1991, constructorii au fost obligați să facă o astfel de cameră-adăpost, una cu pereți foarte groși de beton, cu o placă de metal care se închide peste fereastră pentru ca explozia, dacă Doamne ferește, este foarte aproape de casă să nu intre în camera aceasta de adăpost.
Mai exact, intrarea se face printr-o ușă de metal, rezistentă în cazul unei explozii în apartament. Să zicem că, dacă o rachetă cade peste apartament, aceasta ușă de metal ne apară ca schijele să nu intre în interiorul acestui adăpost. Adăpostul este o cameră de 12 metri pătrați, o cameră obișnuită care se poate folosi ca un dormitor sau o cameră de lucru.
Are o fereastră de aerisire a adăpostului, dar care are o placă de metal de oțel de 1 cm grosime, care ne apără dacă cumva explozia este în afara apartamentului și schijele ar intra înăuntru și ar sparge cu mare ușurință geamul. Totodată, pereții acestui adăpost sunt dintr-un beton special cu o grosime de 20 de cm, ca în cazul unei explozii, dacă racheta cade în interiorul apartamentului, să ne protejeze împotriva schijelor”, a explicat interlocutorul Gândul.
„Genocidul din 7 octombrie a fost ceva groaznic”
Interlocutorul Gândul spune, fără nicio ezitare că armata israeliană, a intrat în Fâșia Gaza ca să curețe zona de acești teroriști sălbatici care au ucis 1400 de oameni nevinovați, au luat ostatisti peste 200 de oameni, printre care copii de 9 luni până la oameni în vârstă de 85 de ani.
„Au dat foc la tot ce au putut. Au omorât în acele kibuțuri care sunt împrejurul Fâșiei Gaza și au facut praf totul. Au omorât copii mici în leagăne și le-au dat foc, doamnă! Cei care au venit ulterior, au văzut un morman de cenușă în forma acelui copil. Au tăiat capetele copiilor, au tăiat capetele la oamenii care erau deja morți.
Vă dați seama ce oroare? Cum îi putem numi oameni? Eu mă îndoiesc. Armata israeliană încearcă să curețe terenul. Ce înseamnă asta? – Că sub acest oraș Gaza, care are două milioane de oameni, există o rețea vastă de tuneluri, de camere de construit rachete, de birouri ale acestor conducători de teroriști.”
CITEȘTE ȘI:
MAE: Un român cu dublă cetățenie, printre ostaticii Hamas din Fâșia Gaza