Financial Times, o prestigioasă publicație de profil economic, a analizat ultimele evenimente de pe scena politică din România și a caracterizat ascensiunea lui Călin Georgescu ca fiind a doua revoluție din România.
Un editorialist specialist în politică externă, Alec Russel, a abordat acest subiect într-unul din articolele sale.
“Un ultranaţionalist care l-a lăudat pe Putin a răsturnat ordinea postcomunistă şi este pe punctul de a prelua puterea în România”, scrie joi jurnalistul Alec Russell, editor de politică externă la Financial Times.
Articolul este intitulat „A doua revoluţie a României” și se vehicuilează ideea că ar putea exista consecințe pentru România şi entru UE.
“În primele luni tulburi după ce România şi-a răsturnat şi executat dictatorul comunist în 1989, opozanţii clicii de apropiaţi ai partidului care preluaseră puterea cutreierau străzile Bucureştiului scandând „singura soluţie – altă revoluţie”. Erau puţini şi zdrenţuiţi. Dorinţa lor nu s-a îndeplinit niciodată. Dar societatea care fusese pusă în genunchi spre sfârşitul sumbrei guvernări a lui Nicolae Ceauşescu s-a angajat curând, deşi lent, în deschiderea şi reformarea instituţiilor pentru a adera mai întâi la NATO şi apoi la UE.
Treizeci şi cinci de ani mai târziu, se desfăşoară un fel de a doua revoluţie. Implicaţiile sunt cele mai grave pentru România şi pentru cele două partide centriste care au guvernat pe rând şi adesea cu prea multă îngăduinţă, dar există consecinţe îngrijorătoare şi pentru UE”, scrie Financial Times .
Călin Georgescu este caracterizat drept ultranaționalist carismatic care folosește tactici populiste.
“Un ultranaţionalist carismatic care l-a lăudat pe rusul Vladimir Putin şi se opune acordării de noi ajutoare Ucrainei, care s-a dezlănţuit împotriva NATO, a UE şi a corporaţiilor multinaţionale, a ieşit de pe margine pentru a prelua conducerea în sondaje înaintea votului de duminică pentru preşedinţie. Călin Georgescu, un pedolog în vârstă de 62 de ani, a folosit multe dintre trăsăturile şi tacticile recentului val de populism naţionalist din întreaga lume. El a postat pe TikTok imagini cvasi-mistice cu el călare pe un cal alb, cu slabe ecouri ale eroilor din legendarele zile de glorie ale ţării sale din Evul Mediu”, notează FT.
„Există multă nemulţumire şi tensiuni acumulate în societate”, a spus Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO până în septembrie.
„Cele două partide mari nu reuşeau să ofere rezultate. Există o impresie de corupţie, oboseală şi mare eşec”, a continuat Mircea Geoană, citat de FT.
Geoană, candidat la prezidențiale și care a fost ministru de externe şi lider al Partidului Social Democrat (PSD) în anii 2000 şi 2010, l-a cunoscut pe Georgescu și chiar l-a numit consilier.
Conform lui Geoană, el avea atunci vederi pro-occidental, înainte de se situa către extrema dreaptă.
„Mulţi români au sentimentul că sunt cetăţeni de mâna a doua în străinătate, inclusiv antreprenorii şi elita educată”, spune Geoană. „Ei au sentimentul că România nu este tratată cu respect. Aşa atrage Georgescu cu mitologia sa naţionalistă, creând un personaj din manualul lui Putin, înotând într-un lac îngheţat şi călărind un cal”, a explicat Geoană.
Georgescu l-a caracterizat pe Putin ca fiind „un om care îşi iubeşte ţara”, menţionează FT.
Dacă va fi ales, el se va alătura liderilor Ungariei şi Slovaciei ca fiind critici faţă de o mare parte a agendei UE, inclusiv, în cazul său, faţă de tranziţia ecologică şi faţă de sprijinul acordat de blocul comunitar Ucrainei.
“Dar România a privit întotdeauna spre Vest, nu spre Est, şi, spre deosebire de fostele republici sovietice, precum Moldova şi Georgia, nu are o minoritate rusofonă şi nici legături istorice cu Moscova”, observă FT, reamintind că în timpul Războiului Rece, “România s-a despărţit de Moscova”.
„Impresia mea este că Georgescu însuşi nu este pro-Rusia”, spune Cristian Pîrvulescu, profesor de ştiinţe politice. „Susţinătorii săi sunt naţionalişti, nu pro-ruşi, dar nici pro-ucraineni”, adaugă analistul.
Un ecou mai clar al Moldovei, unde Moscova a sprijinit partide politice pro-ruse, ar putea fi finanţarea campaniei TikTok a lui Georgescu. Consiliul de Securitate al României a declarat miercuri că România a fost vizată de „atacuri ruseşti hibride agresive” în alegeri şi a pus la îndoială sursa de finanţare a campaniei lui Georgescu, având în vedere că acesta a declarat că nu a cheltuit nimic, menţionează FT.