Mai mult de 4.900 de pompieri din California, cu ajutorul a 33 de elicoptere, 400 de autospeciale şi numeroase avioane Canadair, au continuat luni să lupte împotriva celui mai amplu incendiu din acest an. În ciuda eforturilor lor înverşunate, suprafaţa distrusă deja depăşeşte cea a oraşului Los Angeles.
Din miercuri, incendiul numit “Park Fire” continuă să facă ravagii în nordul Californiei, într-o zonă rurală situată la trei ore de condus la nord-est de San Francisco.
Potrivit agenţiei de pompieri CalFire, acest incendiu a distrus aproape 1.500 de kilometri pătraţi şi a ajuns să fie unul dintre cele mai devastatoare din istoria Californiei.
Din fericire, nu au existat victime în acest moment. Pompierii au avut un ușor avantaj la weekend datorită scăderii temperaturilor, ceea ce a permis obținerea unui control de 12% asupra incendiului. Continuăm să luptăm pentru a stinge complet flăcările și ne asigurăm că situația este sub control pentru siguranța tuturor.
Cu toate acestea, peste 26.000 de persoane erau încă vizate de ordine de evacuare luni după-amiază, conform unui purtător de cuvânt al CalFire.
Autorităţile sunt îngrijorate de o situaţie extrem de instabilă şi imprevizibilă. Şeriful comitatului Tehama, Dave Kain, a îndemnat la prudenţă în timpul unei conferinţe de presă de luni şi avertizat că incendiul se poate agrava oricând. El a remarcat că multe locuri considerate sigure s-au reaprins neaşteptat şi le-a cerut cetăţenilor să fie precauţi.
Flacările devastatoare ale acestui megaincendiu au înghiţit peste o sută de clădiri, creând un spectacol impresionant. În primele 48 de ore, această forţă imensă a progresat rapid şi a generat nori spectaculoşi de fum, care semănau cu o tornadă de foc.
Ondă de căldură
Răspândirea rapidă a incendiilor a fost posibilă în principal din cauza repetării valurilor de căldură, care au afectat California și vestul american începând cu luna iunie.
Potrivit expertului în astfel de fenomene extreme Daniel Swain de la Universitatea UCLA, vegetația rămâne extrem de uscată și după o lună de zile cu temperaturi record.
În ciuda faptului că pădurile din Munții Sierra Nevada sunt supuse în mod regulat la incendii, zona afectată de acest foc actual este una care nu a mai văzut un astfel de eveniment de zeci de ani. Prin urmare, există o cantitate mare de combustibil pentru acest incendiu să consume.
Chiar și cu resursele masive angajate de statul California, un expert în lupta împotriva incendiilor, tehnologia nu este suficientă pentru a face față unui incendiu de o asemenea amploare, conform autorităților americane.
Vestea unui nou incendiu de pădure a stârnit emoţii puternice în oraşul Paradise, unde un devastator incendiu a ucis 85 de persoane în 2018. Acest oraş se află la doar câteva zeci de kilometri distanţă de locul unde au izbucnit flăcările, iar autorităţile locale au ridicat deja alertele luni după-amiază. Deşi situaţia este sub supraveghere, mulţi locuitori se tem că se va repeta tragedia din trecut.
În satele aflate în mijlocul pădurilor, ordinele de evacuare au fost emise pentru a pregăti oamenii pentru un posibil incendiu devastator. Dar unii locuitori refuză să plece, chiar și în ultimul moment. Justin Freese este unul dintre ei, dar nu este temerar. Își verifică constant casa de două etaje, izolată în pădure, și este pregătit să se mute dacă situația devine prea periculoasă. “Nu sunt prost”, spune tânărul de 40 de ani despre decizia sa de a rămâne. “Dacă flăcările vor fi imense și mă vor amenința cu viața, voi lăsa totul în urmă”.
Sute de incendii încâlzesc Statele Unite
Potrivit autorităților, incendiul care a izbucnit a fost provocat intenționat. Un bărbat în vârstă de 42 de ani, cu un lung istoric penal, a fost arestat pentru acest incident și a fost prezentat luni în fața instanței pentru acuzațiile oficiale. Miercuri, a fost observat când împinge o mașină care ardea într-un râpă, potrivit Parchetului local.
În prezent, Statele Unite se luptă cu peste 100 de incendii majore, potrivit Centrului Național pentru Interagenții în caz de incendiu. Acestea au devastat în special zona de vest a țării și mai ales statul Oregon, unde săptămâna trecută a murit un pilot de avion pentru stingerea incendiilor.
Serviciile meteorologice din SUA au emis alerte privind calitatea scăzută a aerului în mai multe zone din regiune din cauza fumului degajat.
În timpul weekendului, un alt incendiu a distrus aproape complet satul Havilah din centrul statului California, fără a provoca victime. Acest loc era cunoscut ca un avanpost pentru minerit și o amintire a perioadei goanei după aur.
Conform oamenilor de ştiinţă, valurile de căldură din ce în ce mai frecvente sunt un semn al încălzirii globale şi a schimbărilor climatice.
CITIȚI ȘI: Santorini se transformă în ceva monstruos. Ce spun localnicii