Calendar ortodox noiembrie 2024. În luna lui brumar, așa cum mai este numită luna noiembrie, sunt trei dintre cele mai mari sărbători ale anului și sunt trecute cu cruce roșie în calendarul bisericesc. Iată ce sărbători sunt trecute cu cruce roșie și neagră, în luna noiembrie, în calendarul ortodox!
Calendar ortodox luna noiembrie 2024
Pe 2 noiembrie 2024, în calendarul ortodox, cu cruce neagră, este trecută sărbătoarea: Sâmbăta morților – Moșii de toamnă; Sfântul Gavriil cel nebun pentru Hristos; Sfintii Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor si Agapie. De Sâmbăta Morților sau Moșii de toamnă, credincioșii au ocazia să facă pomeni pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi.
Pe 8 noiembrie 2024 este prima sărbătoare cu cruce roșie din calendarul ortodox, Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, protectorii credincioșilor și mesagerii lui Dumnezeu. Ziua este marcată cu slujbe speciale în biserică și este dedicată arhanghelilor, protecția credincioșilor și mesagerului lui Dumnezeu.
Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, trecut în calendarul ortodox cu cruce roșie, reprezintă un motiv de bucurie pentru toți credincioșii, mai ales că mulți dintte ei își sărbătoresc și onomastica.
Citeste si: Cea mai puternică rugăciune la Sfânta Parascheva. Face minuni!
Citeste si: Elena Ionescu s-a vindecat de ulcer cornean, după ce a ajuns la moaștele Sfintei Parascheva
Postul Crăciunului 2024 începe în luna noiembrie
Postul Crăciunului este un alt eveniment important pentru credincioși. Pe 14 noiembrie 2024 este Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului.
Pe 15 noiembrie 2024 este Începutul Postului Nașterii Domnului (Postul Crăciunului). Postul are o durată fixă, de 40 de zile, și se încheie în ziua praznicului Nașterii Domnului, pe data de 25 decembrie.
Pe 21 noiembrie este o altă sărbătoare importantă în calendarul ortodox, trecută cu cruce roșie, și anume Intrarea în biserică a Maicii Domnului. Sărbătoarea mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Ovidenia, Vovidenia sau Obrejenia. Evenimentul comemorează momentul când Maica Domnului a fost adusă la Templu din Ierusalim de către părinții ei, Ioachim și Ana.
Sărbătoarea este considerată aducătoare de lumină, noroc și bucurie, iar cu această ocazie românii respectă numeroase tradiții și obiceiuri.
Ultima mare sărbătoare a lunii noiembrie este închinată ocrotitorului Româniai, Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, pe data de 30 noiembrie. Cu această ocazie, milioane de români își sărbătoresc ziua de naștere, iar bugetarii au zi liberă.
Calendar ortodox 2024. Sărbători din luna noiembrie, trecute cu cruce neagră
- 9 noiembrie – Sfântul Nectarie;
- 11 noiembrie – Sfântul Mina;
- 13 noiembrie – Sfântul Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului;
- 20 noiembrie – Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul
- 23 noiembrie – Sfântul Antonie de la Iezeru Vâlcea
- 25 noiembrie – Sfânta Muceniță Ecaterina.
Alte zile de importanță spirituală în noiembrie 2024
Pe lângă sărbătorile menționate, noiembrie include și alte zile cu semnificație religioasă:
1 noiembrie – Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian
2 noiembrie – Sâmbăta morților sau Moșii de toamnă – o zi specială de pomenire a celor adormiți
14 noiembrie – Lăsata Secului pentru Postul Nașterii Domnului: Ultima zi înainte de intrarea în Postul Crăciunului, marcată adesea numeroase tradiții