Turiștii români preferă, printre altele, Bulgaria pentru vacanța de vară, acest lucru nu mai e un secret. Unii dintre ei ajung și prin plajele sălbatice din Bulgaria, dar acestea trebuie „tratate” cu mare atenție.
Turiștii români au început să aleagă plajele sălbatice în detrimentul celor populare, deoarece se pot bucura de liniște și de sunetul vântului și al mării. Mulți aleg să campeze cu autorulotele sau corturile chiar pe nisip, iar una dintre cele mai cunoscute plaje sălbatice este cea din apropierea localității Krapets, conform adevărul.ro. Aici, turiștii găsesc o singură terasă amplasată lângă o rulotă care vinde răcoritoare, cafea, midii pane și hamsie. În general, persoanele care vizitează această plajă campează în pădurea din stânga drumului, pe partea dreaptă, unde se găsesc niște dune de nisip sau chiar pe plajă. Deși locul nu este amenajat, nu sunt gunoaie lăsate în urmă, semn că oamenii se gospodăresc și se organizează cum pot, însă civilizat.
Atenție însă: turiștii sunt taxați de autoritățile bulgare pentru camparea în zona dunelor. Poate în miezul zilei nu îți spun nimic. Dar de dimineață și în prag de seară începe povestea lor, la lumina soarelui care se scurge peste ele într-un fel anume. În plus, lăsând poezia la o parte, există zone unde protejate de UNESCO.
Dunele din Bulgaria zona Sunny Beach Foto Roxana Roseti
Bulgaria: Autoritățile vor putea să aplice amenzi pentru camparea în aceste spații
Autoritățile bulgare au implementat măsuri privind camparea pe plajele private din Bulgaria, inclusiv cea din Krapets. Astfel, Curtea Constituțională din Bulgaria a Curtea Constituțională a Bulgariei a declarat, pe 16 iunie 2020, că s-a pronunțat împotriva contestării amendamentelor la Legea Mării Negre care interzicea camparea cu corturile, precum și vehiculele, inclusiv rulote și autorulote, in zona de protecție (dune) de la malul Mării Negre.
În interiorul zonelor plajelor maritime, mai exact în zonele protejate cu dune, autoritățile vor putea să aplice amenzi pentru camparea în aceste spații. Potrivit auto-rulota.ro, amenzile pot fi de aproximativ 1.000 de leva, respectiv 500 de euro.
Totuși, autoritățile nu au amplasat în zonele cu dune avertismente cu privire la camparea interzisă, astfel că turiștii nu știau de aceasă lege. Recent, mai mulți reprezentanți ai ministerului Transporturilor, alături de polițiști bulgari și unul român, au împărțit amenzi printre turiștii care se aflau pe plajă.
Călătoriți în Bulgaria? Ce nu știți despre dune
Vorbim despre dunele de nisip fin cu 16 soiuri rare de plante ce figurează în Cartea Roșie a Bulgariei (și cresc printre dunele de nisip din Sunny Beach, Bulgaria). Cinci dintre acestea sunt protejate, unele dintre ele sunt înscrise pe lista de plante pe cale de dispariție din Europa. Există patru mari zone de dune de nisip (peste 50 ha) și șapte fâșii mari de nisip care ocupă peste 80% din întreaga coastă de nisip a Bulgariei.
Cele mai mari trei zone de dună de nisip sunt situate, în regiunea rezervației biosferei Kamchiya, între Kamchiya și Skorpilovtsi, în apropiere de orașul Nessebar, între Sozopol și Parcul Național Ropotamo, și, în final, în vecinătatea Primorsko. Dunele din Parcul Național Ropotamo s-au format pe dealuri joase acoperite de nisip de 1 până la 10 metri adâncime.
Speciile dominante din această parte a dunelor sunt Eryngium maritimum și Cakile maritima, în timp ce Euphorbia paralias, Euphorbia peplis și Stachys maritima sunt mai rare. Salsola ruthenica este de asemenea prezentă cu Cakile maritima și, într-o măsură mai mică, cu Polygonum maritimum, P. mesembricum, Xantium italicum etc.
La ce să fiți atenți dacă vă duceți în Bulgaria Foto Roxana Roseti
Conservarea naturii în Bulgaria e foarte importantă
Conservarea naturii în Bulgaria are o autoritate centrală. Există patru tipuri de denumiri „de protecție”: parcuri naționale, peisaje protejate, rezervații naturale și monumente naturale. Până în prezent, 596 ha din litoralul bulgar au fost declarate zone protejate.
Acestea includ 45% din cele mai importante zone de nisip și zone de dună. Păstrarea stării de rezervație naturală a zonelor protejate din rezervația Biosferei Kamchiya și Parcul Național Ropotamo e cea mai importantă. Ropotamo este un Parc Național din 1960 și se prevede că va fi extins în zonă în viitor.
Principala amenințare în ceea ce privește dunele din Bulgaria o reprezintă construirea de complexe de vacanță și drumuri asociate. Așa cum se întâmplă în apropiere de Nessebar. În această zonă, dunele de nisip au fost distruse parțial de dezvoltările turistice. O parte din zonă este acum protejată și au fost făcute planuri cu ceva timp în urmă, pentru a restabili pagubele.
În altă ordine de idei, dar tot pe tema turism, Asociația Hotelurilor și Restaurantelor Bulgare din Varna a comunicat, în 2023, unii hoteloeri nu că uniihotelierinuvormaioferipacheteall-inclusivedin 2024, potrivit Novinite. Cauza fiind creștereaprețurilorlaalimente.
Stațiunile bulgarilor de la Marea Neagră au fost create pe baza all-inclusive
Deși unii dintre analiștii industriei hoteliere susțin că, pentru a fi competitivi pe piață, e nevoie de all inclusive, se pare totuși că bulgarii au de gând să facă această schimbare dramatică. De ce dramatică? Deoarece se știe câți dintre români preferă acest tip de „cazare” la vecinii noștri. Și nu numai ei. Se pare însă, tot potrivit unora dintre analiști, că acest trend nu mai prinde la bulgari, pentru că marii consumatori de all inclusive erau rușii. Dar cum războiul din Ucraina i-a îndepărtat de zonă, industria hotelieră se reinventează.
„Există o neînțelegere generală a ceea ce este și ce înseamnă all-inclusive. În Turcia, de exemplu, există multe hoteluri care preferă strategia all inclusive pentru că sunt situate în mijlocul pustietății. Nu există nimic în apropiere care să fie văzut ca punct de reper, așa că serviciile lor se concentrează pe menținerea turiștilor complet în complex.
Grecia a respins all-inclusive în majoritatea locurilor, deoarece grecii își prețuiesc tavernele și au spus că vor să păstreze economia locală cu ajutorul acestora. Stațiunile noastre de la Marea Neagră au fost create pe baza all-inclusive, am numit-o pensiune completă, pentru că nu exista un loc unde oaspeții să mănânce în afara hotelului.
All-inclusive există în Bulgaria de peste 60 de ani și va continua să existe, acolo unde serviciul funcționează în beneficiul hotelierilor”, spunea Rumen Draganov, directorul Institutului de Analiză și Evaluare a Turismului. „Ne aflăm într-o luptă competitivă acerbă în turism. Cine este mai bun și cine știe cum să o facă, câștigă vizitatorii. Concurența constă în faptul că raportul preț-calitate trebuie să fie foarte bun, iar publicitatea trebuie să meargă pe bază de cuvânt. Vizitatorii recomandă locul rudelor și prietenilor lor”, a precizat acesta.
„Vrem să fim mai competitivi, vrem să le oferim turiștilor posibilitatea de a alege, pentru că sunt turiști care la prânz preferă să meargă într-o excursie, preferă să fie în afara complexului hotelier”, adăuga și președintele Asociației hotelurilor și restaurantelor bulgare din Varna, Pavlin Kosev, conform sursei menționate.
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Naționa editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a.
Nicușor Dan, candidatul doar teoretic independent la alegerile prezidențiale, dar dependent de consultanță din partea afaceriștilor pro-ruși, care a reușit să-i tragă…