Peste 14 miliarde de euro sunt disponibile ca finanțare europeană nerambursabilă pentru sectorul energetic. Din această sumă, 5,5 miliarde de euro sunt alocate pentru producția de energie verde și 1,5 miliarde de euro pentru transportul și distribuția energiei electrice. Aceste informații au fost anunțate marți de către ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
“Cu ajutorul echipei de la Ministerul Energiei, am obținut o finanțare record de peste 14 miliarde de euro pentru domeniul energetic. Acești bani vor fi folosiți pentru producția de energie verde (aproximativ 5,5 miliarde de euro, inclusiv schema contractelor pentru diferență), îmbunătățirea sistemului de distribuție a energiei electrice (peste 1,5 miliarde euro) și gaze naturale, dezvoltarea capacității de stocare la peste 1 GW în următorii doi ani, creșterea puterii instalate în centralele pe gaz și cogenerare moderne (peste 2 GW), modernizarea industriei românești, producția de hidrogen verde și multe altele. Acesta este un progres impresionant pentru țara noastră și suntem dedicați să continuăm să îmbunătățim sectorul energetic.” Aceste cuvinte au fost scrise de către ministru, pe pagina sa de Facebook.
România mizează pe sectorul energetic și prețuri mai mici la energie
El a remarcat faptul că aproape în fiecare zi se semnează noi contracte de finanțare, iar marți a fost încheiat un acord cu UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării), ceea ce va accelera ritmul evaluărilor proiectelor.
“Investiția masivă în infrastructura energetică dă României nu doar o mai mare siguranță, dar și prețuri mai bune la facturile cetățenilor. În plus, tarifele sunt limitate până în aprilie 2025. Dar este crucial ca, până atunci, să punem în funcțiune cât mai multe capacități noi sau modernizate și să finalizăm proiectele aflate deja în desfășurare. Aceste investiții vor crea mii de locuri de muncă și va revitaliza industria românească a energiei”, după cum a evidențiat Burduja.
Ministrul a anunţat că luni a fost adoptată o Hotărâre de Guvern care vizează deblocarea unui nou proiect hidroenergetic, pe Valea Oltului. Proiectul a fost iniţiat înainte de 1989 şi poartă denumirea de Cornetu-Avrig.
Sebastian Burduja a confirmat că pentru finalizarea proiectului vor fi necesare peste 300 de milioane de lei, iar Hotărârea de Guvern asigură fondurile necesare pentru exproprierile rămase.