Potrivit ministrului Energiei Sebastian Burduja, până la sfârșitul anului se preconizează o creștere a capacităților de producere a energiei electrice cu 1.373 MW. Acest lucru duce la o creștere cu trei ori mai mare decât în 2023 și de 30 de ori mai mare față de acum doi ani, ajungând astfel la un total de 1.700 MW în sistem în 2024.
“Cu privire la proiectele actuale, există câteva date interesante. Până în 2024, am reuşit să punem în funcţiune 292 de megawaţi de energii regenerabile, dintre care 228 provin din surse solare, 36 din sisteme de stocare pe bază de baterii, 3 din biogaz și încă 25 dintr-o nouă centrală privată pe gaz. Până la sfârşitul acestui an, estimăm că vom putea pune în funcţionare încă aproximativ 1.373 de megawaţi de capacităţi suplimentare.”
“Deci, dacă totul decurge conform planului, ne putem aştepta ca până la finalul lui 2024 să avem un total de 1.700 de megawaţi în sistem – ceea ce este de trei ori mai mult decât anul trecut şi chiar şi de 30 de ori mai mult decât cu doi ani în urmă. Aceasta indică faptul că toate investițiile și programele europene pe care le-am implementat în sectorul energetic românesc încep să dea rezultate. Se observă deja efectele acestor noi capacități”, a declarat Burduja.
Proiectele energetice majore din România
Unul dintre cele mai așteptate proiecte este Grupul 5 de la Rovinari, o investiție care a fost planificată de peste 10 ani. În urma evaluării din miercuri, se pare că acesta va fi finalizat și pus în funcțiune până la sfârșitul acestei luni.
Potrivit ministrului, “această contribuţie de 330 de megawaţi este esenţială pentru Sistemul Energetic Naţional.”
Ministrul a menționat cu entuziasm investiția “așteptată de mult timp” în Iernut, care are deja un plan clar de la antreprenorul Duro Felguera. Acest proiect are acum șanse mari să înceapă funcționarea parțial în acest an.
“Deși inițial am avut un plan bine stabilit, există câteva întârzieri întâmpinate de antreprenori. În prezent, obiectivul nostru este să inaugurăm cel puțin o jumătate din termocentrala de la Iernut în acest an”, a precizat ministrul Energiei.
Liderul a menționat o altă investiție importantă, din Fondul Româno-Kazah, care este centrala în cogenerare de la Midia. Lucrările acolo sunt aproape finalizate, fiind finalizate într-o proporție de aproape 95%. Aceasta este o unitate pe bază de gaz, cu o capacitate de până la 70 de MW și va avea un grup flexibil, foarte necesar pentru furnizarea energiei în regiune.
Burduja: “România va adăuga 1.000 MW de energie regenerabilă”
Potrivit lui Sebastian Burduja, “se remarcă o creștere semnificativă în ceea ce privește panourile fotovoltaice. Se estimează că până la finalul anului vor fi instalate încă 683 MW, adăugându-se astfel la cei 228 deja funcționali.”
“Nu este uimitor? Acest lucru reprezintă aproape 1.000 de megawaţi de energie solară nou-instalată în acest an. De asemenea, avem 76 de megawați de energie eoliană și, ceea ce este foarte important, încă 84 de megawați de stocare. Aceste proiecte sunt foarte avansate, ceea ce înseamnă că la sfârșitul anului vom putea avea aproximativ 110 megawați de capacitate de stocare în baterii funcționali.” Ministerul Energiei subliniază importanța acestor progrese.
Conform lui Burduja, “ministerul se află în faza finală de evaluare a apelului de proiecte din PNRR în valoare de 80 de milioane de euro pentru stocarea în baterii. După o analiză atentă, s-au identificat aproximativ 1.500 MWh din proiectele care vor fi selectate pentru etapa de contractare.”
Sebastian Burduja explică că puterea instalată se poate împărţi la doi, pentru a estima capacitatea bateriilor. Astfel, până într-un an sau un an și jumătate, România va avea încă 750-800 de megawați în baterii, satisfăcând astfel cea mai mare nevoie a sistemului energetic.
CITIȚI ȘI: Simion avertizează: “Școala de azi e distrusă, iar viitorul țării va arăta la fel”