Buna Vestire, 25 martie – tradiții și obiceiuri. Astăzi, este una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la peşte, la untdelemn și vin şi peşte, iar credincioșii care își doresc sănătate și belșug tot anul trebuie să aibă pe masă două alimente.
Buna Vestire, 25 martie. Ce sărbătorim astăzi
Buna Vestire, cunoscută și sub denumirea de Blagoveștenia, marchează momentul în care Arhanghelul Gabriel i-a vestit Fecioarei Maria că va naște pe Mântuitorul lumii, Iisus Hristos. Este o zi importantă pentru creștinii ortodocși, deoarece este prima sărbătoare din calendarul ortodox dedicată Maicii Domnului.
„Şi intrând îngerul la ea, a zis: Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei” (Luca 1, 28).
Buna Vestire este una dintre cele mai vechi sărbători închinate Maicii Domnului, fiind atestată documentar de secole. Locul în care, potrivit tradiției, a avut loc acest eveniment este marcat astăzi de o biserică în Nazaret.
În Sfânta Scriptură, este relatată întâlnirea dintre Arhanghelul Gavriil și Fecioara Maria, care, deși era foarte tânără, a primit cu smerenie vestea că va deveni Maica Mântuitorului. „Cum se va face aceasta, de vreme ce eu nu știu de bărbat?” a întrebat ea, iar îngerul i-a răspuns: „Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine și puterea Celui Preaînalt te va umbri”.
Praznicul Bunei Vestiri a fost legat în mod direct, încă din cele mai vechi timpuri, de data Naşterii Mântuitorului, aflându-se exact la nouă luni înainte de Crăciun.
Citește și: Cea mai puternică rugăciune din Postul Paştelui. Are doar 4 cuvinte!
Buna Vestire, 25 martie – tradiții și obiceiuri
În popor, se spune că ziua de Buna Vestire trebuie petrecută în armonie, evitând certurile și gândurile rele. Oamenii obișnuiesc să pună pâine și sare la ușă pentru îngeri, simbolizând ospitalitatea și binecuvântarea casei.
De asemenea, există credința că este bine să nu ieșim flămânzi din casă, de Buna Vestire, pentru a avea parte de belșug și sănătate tot anul.
Gospodinele pregătesc buchete de flori, iar oamenii fac curățenie în casă pentru a alunga energiile negative. Se spune că în această zi nu este bine să se spele, să se coasă sau să se lucreze la câmp, pentru a nu atrage ghinionul.
De asemenea, se crede că păsările își încep cuiburile de Buna Vestire, iar vremea din această zi indică cum va fi primăvara. Dacă este cald și însorit, anul va fi rodnic, iar dacă plouă, se spune că urmează vremuri mai grele.
Printre datinile care se mai păstrează este și aceea de a avea bani, în special monede, în buzunare, de Blagoveștenie.
De Blagoveştenie, flăcăii și fetele îl întrebau pe cuc când se vor căsători: „Cucule voinicule/Câți ani îmi vei da/pân m-oi însura (mărita)?”.Dacă se întâmplă că după rostirea acestor cuvinte, cucul să cânte, cântecul său echivala cu un an de aşteptare. Dacă el tăcea, tăcerea sa era semn că avem de-a face cu o căsătorie grabnică.
Citește și: Mesajul Mitropolitului Andrei, la începutul Postului Paștilor: „Postul Mare este o șansă”
În Bucovina şi în multe zone din Muntenia, femeile se scoală dis-de-dimineaţă, fac focul în ogradă şi pun în faţa uşii pâine, sare şi apă. Pe la prânz, pâinea şi sarea se dau de pomană unui sărac, acest gest aducând spor şi sănătate în gospodărie. În schimb, apa se lasă în continuare la uşă, în vas, pentru ca îngerii să-şi potolească setea.
În Transilvania, se mai păstrează un obicei străvechi de Blagoveştenie. De seara, se pregătesc câteva obiecte rituale: o oală cu jar, tămâie şi clopoţei. Cel care se scoală primul în acea familie iese din casă, pune tămâie peste jar şi înconjoară clădirea de trei ori; apoi, afumă vitele şi pomii, făcând zgomot cu clopoţeii. Se spune că astfel se alungă energiile negative şi bolile din gospodărie.
Citeste si: Rugăciunea către Sfântul Apostol Toma care te scapă de necazuri. Se citește astăzi, de Duminica Tomii
Ce se mănâncă de Buna Vestire (Blagoveştenie) pentru sănătate și belșug
De Blagoveştenie este dezlegare la peşte. Este bine să mâncăm peşte, pentru a fi sprinteni şi sănătoşi… ca peştele. Tradiția creștină spune că, de Buna Vestire, este bine să mănânci pește și miere, așa cum a făcut și Iisus Hristos, care a mâncat peşte fript şi fagure de miere la scurt timp după Învierea Sa, ca să-şi încredinţeze ucenicii de această minune, potrivit doxologia.ro:
„Iar ei încă necrezând de bucurie şi minunându-se, El le-a zis: Aveţi aici ceva de mâncare? Iar ei i-au dat o bucată de peşte fript şi dintr-un fagure de miere. Şi luând, a mâncat înaintea lor” (Luca 24, 41-43).
Oamenii ţin cont de faptul că e un mare păcat să muncească la Blagoveștenie, ba chiar se zice că dacă din porumbul măcinat de Buna Vestire s-ar face mămăligă şi s-ar da peştilor din iaz, peştii ar muri.
De asemenea, tradiția spune că în ziua de Buna Vestire este bine să se ofere de pomană pește și preparate din pește, respectiv salată de icre, conserve de pește, zacusă de pește. Totodată, în pachet este bine să se pună și un borcan cu miere, alături de preparate care o conțin, precum colaci cu miere sau colivă cu miere.