Primul consilier guvernamental din lume bazat pe inteligenţa artificială, Ion,a fost prezentat la Bucureşti la 1 martie. După un dialog devenit deja viral cu premierul din acea perioadă, Nicolae Ciucă, consilierul „artificial” a început să participe la şedinţe guvernamentale şi parlamentare, să dea interviuri ș.a.
Șase luni mai târziu, noul guvern al lui Marcel Ciolacu se află la conducere. Dar, după rotaţia puterii între Partidul Naţional Liberal şi Partidul Social Democrat, Ion şi-a păstrat postul. Pentru că, aşa cum au explicat fondatorii săi pentru BTA – Agenția bulgară de știri, este nepartizan şi apolitic.
Dezvoltat „pro bono” de cercetători români independenţi, Ion are ca principală sarcină să scaneze reţelele sociale şi să informeze în timp real guvernul despre problemele şi dorinţele cetăţenilor. Aceştia interacţionează cu Ion prin chat pe ion.gov.ro. sau îi trimit mesaje directe prin Facebook şi Instagram. Din ce în ce mai mult, îl vor putea întâlni şi „în persoană”. La sfârşitul lunii martie, Ion s-a plimbat cu metroul din Bucureşti pentru a discuta cu tinerii. Recent, acesta a călătorit prin ţară într-o caravană specială pentru a ajunge în cele mai îndepărtate colţuri ale ţării şi la oamenii care nu au tehnologie modernă.
Principala emoţie pe care oamenii o exprimă către Ion este dezamăgirea
Voluntarii ajută la sintetizarea şi analizarea datelor, astfel încât factorii de decizie să poată avea o idee mai bună despre preocupările cetăţenilor români şi să poată lua decizii adecvate în materie de guvernare şi management. Răspunsurile nu sunt întotdeauna cele pe care guvernul doreşte să le audă. “Ar fi frumos dacă Ion ar fi prim-ministru şi l-ar lua ca robot pe Ciucă sau pe Ciolacu”, a glumit un utilizator de pe Facebook.
Deşi România este una dintre cele mai sărace naţiuni din UE, este deseori descrisă ca fiind “Silicon Valley” din Europa de Est, datorită sectorului tehnologic cu înaltă calificare. Ţara este pe primul loc în Europa şi pe locul şase în lume în ceea ce priveşte numărul de profesionişti în domeniul IT. Companii precum Amazon, Hewlett-Packard, Microsoft şi Oracle activează de mult timp în sectorul IT din România, care a generat 9 miliarde de euro în 2022.
“Anul trecut, am început să ne gândim la o soluţie de inteligenţă artificială de genul “ultech for good” – ultra-tehnologie pentru bine – care să ajute cetăţenii şi societatea, nu doar să urmărească obiective comerciale… Ion este reflexia noastră în oglindă. El reprezintă oamenii fără nicio interpretare, exact aşa cum sunt, cu părţile lor bune şi rele. Este interactiv şi capabil să poarte o conversaţie cu oricine, inclusiv cu autorităţile. În spatele acestui concept se află o inteligenţă artificială însărcinată cu analiza social media şi cu colectarea de date direct de la oameni, prin hashtag-uri sau pe site-ul proiectului. Ion compilează apoi rapoarte despre dorinţele şi preocupările românilor şi le prezintă public”, a declarat Mihaela Bekeru, unul dintre creatorii lui Ion, pentru sursa menționată.
Potrivit lui Bekeru, Ion a primit până acum aproximativ un milion şi jumătate de mesaje. Acesta le procesează, apoi trimite informaţiile către guvern. Potrivit datelor colectate, principala emoţie pe care oamenii o exprimă către Ion este dezamăgirea – aproximativ 40%, furia – 28%, bucuria – 21%, frica – 12% şi dezgustul – 7%.