Ministrul Economiei, Petko Nikolov, a raportat pierderi directe de 845 milioane leva pentru Bulgaria ca urmare a întârzierii accesului complet al ţării la zona Schengen. Acest cifre se bazează pe un raport realizat de Institutul de Cercetare Economică al Academiei Bulgară de Ştiinţe, la cererea ministerului.
Bulgaria subliniază impactul financiar al întârzierii aderării la spațiul Schengen
Luni, Nikolov a fost prezent la Casa Europei din Sofia pentru a participa la un forum despre priorităţile Preşedinţiei ungare a Consiliului Uniunii Europene şi impactul acestora asupra agendei politice bulgare. Întâlnirea a fost organizată de PanEuropa Bulgaria şi Ambasada Ungariei în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer, Institutul Diplomatic Bulgar şi Reprezentanţa Comisiei Europene din Sofia.
Potrivit lui Nikolov, pierderile financiare directe cauzate de controalele la frontieră terestră sunt în valoare de aproximativ 550 de milioane de leva, iar veniturile nerealizate duc la un număr total de 1,3 miliarde de leva pe an în urma abolirii acestora. În concluzie, eliminarea controalelor ar putea aduce beneficii imediate și potențiale pentru economie.
Integrarea completă a Bulgariei și României în spațiul Schengen va avea un impact semnificativ asupra ambelor țări și economii. Cu fiecare amânare, pierderile vor fi tot mai mari atât pentru economia bulgară, cât și pentru cea europeană în ansamblu. Este esențial să ne mișcăm înapoi și să luăm măsuri concrete pentru a ne integra mai bine cu celelalte țări europene și a profita de beneficiile acestei coeziuni economice mai strânse.

Ungaria sprijină aderarea rapidă a Bulgariei și României la Spațiul Schengen
“Este un pas pozitiv faptul că Ungaria a pus accent pe aderarea Bulgariei prin calea terestră. Apreciem sprijinul generos al Ungariei pentru o aderare rapidă și benefică a Bulgariei și României la Spațiul Schengen și sperăm că acest lucru se va întâmpla până la sfârșitul anului,” spune Nikolov.
Această problemă este crucială pentru toate economiile, dar în special pentru Bulgaria. Există numeroase beneficii, inclusiv reducerea traficului, dezvoltarea infrastructurii logistice și atragerea unui interes mai mare din partea investitorilor în Bulgaria și România. Aşa a declarat ministrul.
Potența UE poate fi văzută în mai multe aspecte pozitive, cum ar fi consolidarea frontierelor externe, creșterea schimburilor comerciale și reducerea costurilor pentru exportatori prin eliberarea resurselor de transport blocați la graniță. Totodată, proiectul poate duce la reduceri semnificative ale timpilor de călătorie și a cheltuielilor administrative la frontiere, precum și la îmbunătățirea potențialului de dezvoltare în regiunile de frontieră. Un alt aspect important este impactul asupra mediului, prin reducerea cozilor de camioane la frontiere.