Ursula Von der Leyen are dreptul de a lăsa țara fără un comisar european până la sfârșitul mandatului Comisiei, în toamna viitoare. În calitate de președinte, ea stabilește structura organului de conducere al UE și poate lăsa portofoliile lui Gabriel până la 1 noiembrie 2024 celor doi comisari europeni cărora le-a transferat deja săptămâna trecută. „De acum înainte, vicepreședintele executiv Margrethe Vestager și vicepreședintele Margaritis Schinas își vor asuma responsabilitatea pentru portofoliul comisarului Mariya Gabriel. Vicepreședintele executiv Vestager va fi responsabil pentru inovare și cercetarea științifică, iar vicepreședintele Schinas va fi responsabil pentru educație, cultură și tineret”, scrie Dnevnik.

Anunțul de la Bruxelles aproape a coincis cu știrea de la Partidul Socialist Bulgar că formațiunea nu susține un cabinet cu mandatul GERB-UFD și a eșuat opțiunea ca Boiko Borisov să căute o soluție fără a doua forță politică în parlament „Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democrată”.

Va începe o nouă procedură pentru Bulgaria

Decizia Ursulei von der Leyen vine în urma înmânării către Mariya Gabriel a primului mandat de formare a unui guvern stabil în Bulgaria. Potrivit declarației sale, nominalizata pentru funcția de prim-ministru și-a dat demisia înainte de întâlnirea cu președintele Rumen Radev de ieri, la ora 15.00.

„Comisarul Mariya Gabriel m-a informat că ea se va prezenta în fața Președintelui Republicii Bulgaria pentru a primi un mandat instituțional pentru formarea unui guvern. Prin urmare, ea și-a dat demisia din calitatea de membru al Colegiului Membrilor Comisiei. Am acceptat demisia sa”, scrie în comunicat. Von der Leyen i-a mulțumit pentru munca depusă și a adăugat că este „convinsă că experiența ei europeană în acest colegiu și în precedentul colegiu de membri ai Comisiei va fi utilă pentru Bulgaria”. Textul nu precizează că va începe o nouă procedură pentru ca Bulgaria să numească un nou comisar european.