Bugetul Capitalei pentru anul 2025 a fost scos joi de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB), la propunerea primarului general, Nicușor Dan. Decizia a fost susținută în unanimitate de către membrii CGMB.
Bugetul Capitalei 2025, amânat din cauza avizelor nefavorabile
Miercuri, proiectul de buget al Capitalei a primit avize nefavorabile din partea Comisiei economice și a Comisiei juridice, ceea ce a generat o blocare temporară a dezbaterilor privind alocările financiare.
Nicușor Dan a declarat că săptămâna viitoare ar urma să fie convocată o nouă ședință a Consiliului General, unde bugetul va fi reanalizat și dezbătut.
Alianța PSD-PNL-PUSL cere reforme și achitarea datoriilor
Tensiunile privind bugetul Capitalei au escaladat după ce Alianța PSD-PNL-PUSL, care deține majoritatea în CGMB, a solicitat ca în proiect să fie incluse sume pentru achitarea datoriilor curente și să fie prezentat un plan de eficientizare a cheltuielilor de personal.
„Radiografia Bucureștiului condus de Nicușor Dan – datorii de 3,5 miliarde de lei; proiectele mari de infrastructură, blocate; peste 280 de milioane de euro, fonduri europene, pierdute; 400 de milioane de lei, cheltuieli de personal doar la PMB”, se arată într-un comunicat al alianței.
În lipsa acestor modificări, alianța a avertizat că se va abține de la votul pe buget, dacă primarul general „nu pune interesul bucureștenilor deasupra propriilor interese”.
USR contraatacă: „Majoritatea poate modifica bugetul”
De cealaltă parte, liderul USR București, Vlad Voiculescu, a respins acuzațiile alianței majoritare și a declarat că aceasta are posibilitatea de a propune și adopta amendamente, având controlul asupra CGMB.
Bugetul Capitalei 2025. Cifre cheie
Conform proiectului de buget, veniturile totale ale Bucureștiului pentru 2025 sunt estimate la 11 miliarde de lei, structurate astfel:
- Bugetul local – 7,318 miliarde de lei
- Bugetul instituțiilor publice – 923 milioane de lei
- Bugetul instituțiilor finanțate integral din venituri proprii – 3,2 miliarde de lei
- Împrumuturi – 424 milioane de lei
- Cote defalcate din impozitul pe venit – 4,3 miliarde de lei
- Subvenții de la bugetul de stat – 1,1 miliarde de lei
- Fonduri europene – 398 milioane de lei
- Principalele cheltuieli ale Bucureștiului în 2025
Cheltuielile bugetului local sunt estimate la 7,318 miliarde de lei, fiind distribuite astfel:
- 462 milioane de lei – salarii
- 452 milioane de lei – bunuri și servicii
- 1,8 miliarde de lei – subvenții
- 794 milioane de lei – proiecte cu fonduri externe
- 544 milioane de lei – asistență socială
- 698 milioane de lei – rambursări de credite
Ce urmează pentru Bugetul Capitalei 2025?
După retragerea de pe ordinea de zi, proiectul de buget va fi reanalizat în următoarea ședință a CGMB, iar discuțiile rămân tensionate. Dacă nu se ajunge la un consens, Bucureștiul riscă să intre în blocaj administrativ, ceea ce ar putea afecta investițiile și funcționarea serviciilor publice.
Toate privirile sunt acum îndreptate spre Nicușor Dan și majoritatea din CGMB, care trebuie să găsească o soluție rapidă pentru aprobarea bugetului.