Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat, în cele din urmă, bugetul Capitalei 2025, după o perioadă de tensiuni politice și amânări. Votul decisiv a avut loc joi seară, când 38 de consilieri au votat în favoarea proiectului propus de primarul general Nicușor Dan, cu amendamente venite din partea mai multor grupuri politice.
Bugetul Capilatei 2025 s-a aprobat, după mai multe amânări
Ședința CGMB a început la ora 16:00 și a inclus pe ordinea de zi proiectul de buget retras anterior din ședința din 27 martie, la solicitarea primarului. De această dată, după negocieri intense și modificări semnificative, bugetul a fost adoptat.
Alături de amendamentele propuse de primarul general Nicușor Dan, au fost acceptate și propuneri din partea consilierului Ștefan Oprea (AUR), a grupului REPER, precum și un amendament comun susținut de PSD, PNL și PUSL.
Nicușor Dan: „Un an pierdut pentru București”
Primarul Capitalei a declarat că, din cauza reducerii bugetului național, Bucureștiul are acum un buget substanțial mai mic, ceea ce a determinat tăierea a numeroase investiții esențiale. Nicușor Dan a spus clar: „2025 este un an pierdut pentru București”.
„Problema e ce s-a întâmplat la legea bugetului național, de acum o lună și jumătate – două, pentru că acolo a fost redus substanțial bugetul Primăriei Capitalei, în ciuda unui referendum care spunea că bugetul PMB trebuie să crească în raport cu sectoarele, nu să scadă. Plecând de la ce s-a întâmplat atunci, avem un proiect de buget din care obligatoriu am tăiat foarte multe investiții, deși sunt absolut necesare pentru București”, a explicat edilul.
Acesta a subliniat că problema nu este în relația dintre primarul general și consiliu, ci între Primăria Capitalei și Guvernul central.
”Este un buget minimal, care asigură funcționarea serviciilor și care are foarte puțini bani pentru investiții. Este un buget de avarie, care asigură funcționarea serviciilor și care nu lasă prea mulți bani pentru investiții. (…) O să continuăm termoficarea, pentru că acolo avem bani europeni plus împrumutul pe care l-am semnat cu BEI, pe partea de fonduri europene.
Avem bani de la Ministerul Dezvoltării, pe celelalte proiecte. Deci, termoficarea va continua. Așteptăm ieșirea ghidului pentru Programul Operațional Regional, pentru a putea face noile tramvaie și liniile de tramvai pentru care avem deja contractele semnate. Avem un acord prealabil cu BEI și imediat după vom mai ieși și în piață ca să ne împrumutăm. Cam astea sunt investițiile relevante pe care le vom face în 2025”, a spus Nicușor Dan, într-o declarație acordată presei la sediul PMB.
Bugetul Capitalei 2025 și sumele cheie
Bugetul Municipiului București pentru anul 2025 este estimat la aproximativ 11 miliarde de lei, fiind compus din următoarele surse de venit:
- Venituri din bugetul local: 7,318 miliarde lei
- Venituri din bugetul instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții: 923 milioane lei
- Venituri din împrumuturi: 424 milioane lei
- Subvenții de la bugetul de stat: 1,1 miliarde lei
- Fonduri europene pentru plăți efectuate: 398 milioane lei
Cheltuielile prevăzute în Bugetul Capitalei 2025
Pe partea de cheltuieli, bugetul Capitalei 2025 prevede alocări astfel:
- Cheltuieli de personal: 462 milioane lei
- Cheltuieli cu bunuri și servicii: 452 milioane lei
- Dobânzi: 294 milioane lei
- Subvenții pentru diverse sectoare: 1,8 miliarde lei
- Proiecte cu finanțare externă nerambursabilă: 794 milioane lei
- Asistență socială: 544 milioane lei
- Rambursări de credite externe și interne: 698 milioane lei
Priorități și investiții afectate
Unul dintre cele mai discutate puncte rămâne alocarea fondurilor pentru investiții în infrastructură, educație, sănătate și mobilitate urbană.
În ciuda constrângerilor bugetare, Nicușor Dan a precizat că anumite inițiative esențiale vor fi finanțate în continuare, însă multe proiecte majore au fost fie amânate, fie reduse drastic.
Relația tensionată cu Guvernul
Primarul general a accentuat faptul că Bucureștiul a fost defavorizat de modul în care s-a distribuit bugetul la nivel național. Potrivit lui Nicușor Dan, reducerea fondurilor acordate Capitalei contravine voinței exprimate printr-un referendum și afectează direct capacitatea administrației locale de a răspunde nevoilor cetățenilor.
„Problema este raportul de ani de zile între Primăria Capitalei și autoritățile naționale. Dacă vrem un oraș modern, sigur și funcțional, trebuie să tratăm bugetul Capitalei cu seriozitate”, a spus edilul.