Directorul general al Poliţiei Capitalei, chestorul principal de poliție Bogdan Berechet, a declarat vineri că Bucureştiul este ”una dintre cele mai sigure capitale europene”, prezentând bilanţul activităţii pentru primele şase luni ale anului. Berechet a subliniat că criminalitatea a scăzut în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, în ciuda creșterii cu 10% a numărului de solicitări din partea populației.
București, „una dintre cele mai sigure capitale europene”
”În primele şase luni ale acestui an, în urma activităţilor derulate de noi, situaţia operativă este ţinută sub control şi se înregistrează o scădere a infracţionalităţii grave şi stradale. Știm cu toții faptul că Bucureștiul reprezintă una dintre cele mai sigure capitale europene”, a afirmat chestorul principal Bogdan Berechet.
Acesta a precizat că în această perioadă s-au înregistrat cu peste 100 de fapte mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut.
Poliția Capitalei: Criminalitatea este în scădere
Potrivit chestorului principal de poliție, criminalitatea stradală a înregistrat o scădere semnificativă în primele șase luni ale anului 2024:
- Tâlhăriile au scăzut cu peste 34%
- Furturile din buzunare au scăzut cu peste 5%
- Furturile din autovehicule au scăzut cu peste 25%
- Furturile din societățile comerciale au scăzut cu aproximativ 24%
”Din totalul infracțiunilor înregistrate, aproximativ 2.000 au fost constatate în flagrant de către polițiști, ceea ce demonstrează determinarea polițiștilor din Capitală în lupta cu infracționalitatea”, a adăugat Berechet.
A crescut numărul de solicitări ale cetățenilor
Poliția Capitalei a intervenit la aproximativ 144.000 de solicitări ale cetățenilor în primele șase luni ale anului, cu 10% mai multe față de anul trecut. În majoritatea cazurilor, polițiștii au intervenit în mai puțin de 10 minute, demonstrând o preocupare constantă pentru creșterea vitezei de reacție.
Berechet a vorbit și despre digitalizarea instituției și utilizarea aplicației EDAC, care permite polițistului din teren să efectueze rapid verificări operative.
”Din martie până în prezent, au fost efectuate aproximativ 280.000 de verificări în aplicația EDAC, iar în situația în care a fost emis un hit pozitiv, în ceea ce privește persoanele urmărite sau cu alte mențiuni, au fost luate măsurile legale care s-au impus”, a explicat Berechet.
Mai multe brățări electronice pentru monitorizarea violenței domestice
Un aspect important menționat de șeful Poliției Capitalei este monitorizarea violenței domestice. În primele șase luni ale anului 2024, au fost montate 167 de brățări electronice pentru monitorizare, cu aproape 50% mai multe față de aceeași perioadă a anului precedent.
”Acest lucru se datorează, în primul rând, faptului că victimele au o încredere mult mai mare în noi”, a subliniat Berechet, citat de News.ro.