Președintele Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări, Dorel Duță, a anunțat, marți că brokerii de asigurări nu vor mai plăti în primul trimestru din acest an taxa de 0,1% pe veniturile din comisioane la vânzarea asigurărilor auto obligatorii RCA, pe care o datorează Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Măsura a fost luată în contextul prelungirii plafonării comisionului de distribuție la RCA.
Brokerii nu vor mai plăti temporar către ASF taxa pe veniturile din vânzarea RCA
Un proiect al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) arată că brokerii de asigurări nu vor mai plăti în primul trimestru din acest an taxa de 0,1% pe veniturile din comisioane la vânzarea asigurărilor auto obligatorii RCA, pe care o datorează insituției.
Măsura a fost luată la cererea UNSICAR, uniunea care reprezintă brokerii de asigurări, pe fondul prelungirii plafonării comisionului de distribuție la RCA, potrivit președintelui Uniunii.
ASF a supus proiectul dezbaterii publice, urmând ca acesta să fie adoptat în perioada imediat următoare.
„În trimestrul 1 2024 UNSICAR a solicitat ASF scutirea de la plata taxei de funcționare pentru clasa 10 RCA pe fondul prelungirii plafonării comisionului de distribuție.
ASF a publicat în dezbatere publică proiectul de modificare a Regulamentului privind veniturile ASF prin care se prevedea scutirea de la plata taxei pentru trimestrul 1, între timp plafonarea s-a prelungit până la 30.06.2025, și pe cale de consecință UNSICAR a transmis o propunere de actualizare a textului aflat in dezbatere publica care sa includă și Trimestrul 2 din acest an.”, a explicat președintele Dorel Duță, conform HotNews.
”Noi am ieșit cei mai afectați din această plafonare”
În mod normal, brokerii ar trebui să achite o taxă de 0,1% din veniturile din comisioane la vânzarea polițelor RCA, contribuție care se plătește trimestrial. Ei refuză însă să mai plătească taxa pe veniturile din vânzarea RCA.
„Dacă ne gândim la impact, putem compara veniturile din RCA în semestrul 1 2024, care au fost de 400.103.077 lei, și rezultă o sumă de 400.103 lei, care a rămas la brokeri după plata taxei de 0,1%.
Nu este mult, dar orice măsură care vine în sprijinul brokerilor este binevenită, deoarece noi am ieșit cei mai afectați din această plafonare.
De ce? Pentru că dacă ne referim la primele de asigurare a fost o înghețare a tarifelor la o anumita dată, conform legii, în timp ce în cazul brokerilor a fost o plafonare la o suma fixă.”, a mai spus Dorel Duță.