Cătălin Drulă urmează să facă declarații la ora 13.00, după ce USR a înregistrat un eșec la alegerile europarlamentare și locale, conform exit-poll-urilor și rezultatelor parțiale. El a fost ales preşedinte USR în 10 iulie 2022.
Liderul USR Cătălin Drulă a anunţat luni că va renunţa la funcţia de preşedinte al partidului, pe care o deţine de aproape doi ani, afirmând că rezultatul alegerilor a fost sub aşteptări şi că şi-l asumă, urmând să convoace în USR alegeri pentru un nou preşedinte.
”Rezultatul alegerilor este sub aşteptările pe care le-am avut. (…) Pentru mine, în întreaga mea viaţă asumarea a fost un principiu de bază. Îmi asum acest rezultat şi voi convoca în USR alegeri pentru un nou preşedinte în cel mai scurt timp. Avem oameni şi lideri puternici care pot duce mai departe această construcţiie, Mă gîndesc aici la Dominic Fritz, un om care a câştigat decisiv votul în Timişoara şi a arătat că PSD şi PNL pot fi înfrânte”, a afirmat Drulă.
Marcel Ciolacu, primul mesaj despre eșecul Gabrielei Firea
Marcel Ciolacu este de părere că eşecul Gabrielei Firea la alegerile locale a fost cauzat de decizia ”greoaie” cu privire la candidaturi, dar şi de faptul că cele două partide nu au avut un candidat comun, membru al unuia dintre ele. Ciolacu remarcă, de asemenea, că Firea ”a avut o campanie electorală foarte corectă, foarte curată, nu a atacat pe nimeni”, arătând că ”nu a fost cea mai bună abordare”.
”Cred că decizia în cadrul coaliţiei a fost mult prea greoaie. Cred că am luat prea multe în calcul, politic, înainte de a lua această decizie. Decizia trebuia să fie una foarte rapidă şi trebuia să fie ori un candidat din partea PNL, membru al PNL ori din partea PSD un candidat din PSD. Cred că acest lucru a influenţat cumva, campania electorală.
Pe de altă parte, doamna Gabriela Firea a avut o campanie electorală foarte corectă, foarte curată, nu a atacat pe nimeni, a expus programele pe care le-a avut, ce vrea să facă. Se pare că nici de această dată nu a fost cea mai bună abordare. Am văzut şi campania domnului Burduja care a atacat-o pe doamna Firea, a fost mai dezastruoasă, dacă ne luăm, cel puţin după rezultat. Deci, cumva, decizia întârziată din coaliţie a dus la acest rezultat”, a afirmat Marcel Ciolacu, la B1 TV, duminică noapte.
“Administraţia locală nu trebuie să aibă politică”
Preşedintele PSD a fost, de asemenea, întrebat dacă social-democraţii care vor face parte din Consiliul General al Municipiului Bucureşti vor sabota sau susţine proiectele primarului reales, Nicuşor Dan.
”Eu, din acest moment, îl invit pe domnul Nicuşor Dan să mă abordeze, în calitatea de primar general şi în calitatea mea de prim-ministru, de a lua şi de construi cele mai bune lucruri pentru Bucureşti. Nu vorbesc de partid, că nu cred că îşi doreşte acest lucru şi nici eu nu-mi doresc să-l aduc pe domnul Nicuşor Dan. Administraţia locală nu trebuie să aibă politică. Au trecut alegerile locale, de mâine suntem cu cei care ne-au votat”, a răspuns Marcel Ciolacu.
Alegeri Primăria Capitalei 2024, rezultate parțiale
Nicuşor Dan a obţinut, în urma alegerilor de duminică pentru Primăria Capitalei, 46,9% din voturi, iar Gabriela Firea (PSD) 22,4%, conform rezultatelor parîiale după numărarea a 72,5% din voturi.
După centralizarea a 72,5% din voturile exprimate de cei 747.254 votanti (530.963 voturi valabile), Nicuşor Dan are un scor de 46,9% (248.811 voturi), Gabriela Firea – 22,4% (118.796 voturi).
Pe locul al treilea se situează Cristian Popescu Piedone 16,1% (85.675 voturi), urmat de Sebastian Burduja – 7,5% (40.083 voturi), Mihai Enache 3,1% (16.246 voturi), Diana Şoşoacă – 2,6% (13.699 voturi).
CITIȚI ȘI:
Marcel Ciolacu, primul mesaj despre eșecul Gabrielei Firea: “Nu a fost cea mai bună abordare”