Romsilva oferă la vânzare peste 18.500 de pomi de Crăciun în această perioadă. Este vorba despre aproape 14.000 de brazi de Crăciun, restul fiind molizi și alte specii de rășinoase.
Pomi de Crăciun (fie brazi, fie alte specii de conifere) pot fi cumpărați din magazine, din piețe sau direct din pepiniere. Regia Națională a Pădurilor informează că majoritatea pomilor de Crăciun provin din culturi specializate din pepinierele silvice, un număr mai mic fiind recoltați din suprafețele de fond forestier regenerate natural, care au o densitate foarte mare.
Direcțiile și ocoalele silvice din cadrul Romsilva vor onora cu prioritate cererile populației, prin vânzare directă, și doar excedentul va fi direcționat către operatori economici.
Prețurile pornesc de la 15 lei pentru un molid mic și pot ajunge la 35 lei pentru un exemplar de brad cu înălțime între 2 și 3 metri. La cerere, ocoalele silvice oferă și pomi de Crăciun cu rădăcina protejată sau la ghiveci, care pot fi replantați, o soluție recomandată de Romsilva. Potrivit stratisticilor, Romsilva va scoate la vânzare mult mai puțini brazi de Crăciun decât în anii trecuți, o sitiuație pusă pe seama faptului că oamenii s-au orientat spre cei artificiali, dar și pentru că magazinele importă.
Brazi de Crăciun „la schimb”
Cei care vor să cumpere un brad de Crăciun pot alege, spre exemplu, și de la o pepinieră din județul Ilfov. Aici au fost plantaţi sute de brazi şi molizi, special pentru această perioadă a anului. Preţul pentru un pom este de 15 lei. Pentru un pom mai înalt, prețul se dublează. Înălțimea maximă a unui brad poate ajunge la trei metri.
La piaţă, cel mai mic preţ al unui pom de Crăciun porneşte de la 80 de lei şi poate ajunge până la 600 de lei în cazul unui brad mai înalt de 2 metri.
Avantaje și dezavantaje
Un brad natural este ecologic, atâta vreme cât provine din pepiniere și din culturi sustenabile, iar comerțul este desfășurat în condiții legale și corecte. În plus, până în momentul tăierii, este sursă de oxigen – în perioada de creștere, un singur brad poate absorbi o tonă de dioxid de carbon. După utilizare va intra rapid în circuitul natural, putând fi transformat în compost. După tăiere, în locul unui brad este plantat un altul. Brazii din pepiniere nu au nevoie decât de cantități foarte mici de fertilizatori și pesticide. În plus, cultivarea și comerțul brazilor naturali susțin economia.
Principalele dezavantaje ale bradului natural? Pentru achiziția și debarasarea de bradul natural sunt necesare costuri anuale, iar spre exemplu un brad în ghiveci nu poate sta în interior decât un timp limitat și are nevoie de îngrijire zilnică. Cel tăiat rezistă 30-40 de zile, înainte de a se usca.
Un brad natural poate prezenta risc de incendiu, alergii, ca urmare a ciupercilor și mucegaiurilor care se dezvoltă pe acesta. De asemenea, poate avea un nivel ridicat de pesticide toxice care se evaporă în aerul din interior, dacă nu provine din culturi ecologice. Nu în ultimul rând, acele de brad provoacă mizerie în casă, adesea, bradul natural este asimetric, transportul până acasă poate fi complicat.