Târgul Internațional de carte are loc la Romexpo, unde sunt peste 200 de expozanți din întreaga țară. Cristian Tudor Popescu, Gabriel Liiceanu, Radu Paraschivescu sau Tatiana Niculescu – se află printre cei care semnează titlurile nou apărute.

Republica Moldova este invitat de onoare, cu sloganul „Te cuprind, Republica Moldova”, o expresie des întâlnită peste Prut, echivalentul sintagmei „te îmbrăţişez”. „La Bookfest vor fi prezenți foarte mulți scriitori foarte, foarte tineri”, spune Oana Boca Stănescu, coordonatoarea campaniei de comunicare din partea țării invitate. „Iată doar câteva nume. Marele poet și autor de cărți pentru copii Vasile Romanciuc, cunoscutul poet și publicist Arcadie Suceveanu. La Bookfest vor fi prezenți foarte mulți scriitori foarte, foarte tineri”, mai adaugă Oana Boca Stănescu.

Avem peste 400 de evenimente. Continuăm tradiția unor dezbateri. Avem o dezbatere despre importanța votului”, a precizat și Lidia Bodea, vicepreședinta Asociației Editorilor din România.

Târgul de carte Bookfest va fi deschis zilnic de la 10:00 la 20:00, iar în zilele de vineri și sâmbătă, programul se va încheia la ora 21:00. Acesta va fi deschis până pe 2 iunie.

29 mai 2024 Târgul de carte Bookfest s-a deschis
Târgul de carte Bookfest s a deschisfacebookcomBookfestRomania

Bookfest: Numeroase evenimente susținute atât la standurile editurilor, cât și la scene

Vizitatorii se vor bucura de numeroase evenimente susținute atât la standurile editurilor, cât și la scenele Arena, Matca și Arca, dar și la Cafeneaua Artelor și Cafeneaua Literară sau la nou-inauguratul spațiu BooksToScreen.

Pe lângă evenimentele cu cei mai cunoscuți autori ai momentului, aveți șansa să vă cumpărați cărțile mult râvnite la prețuri mai mici decât în librărie. Multe dintre editurile prezente în cadrul salonului de carte au anunțat deja că vor avea reduceri de până la 80% din prețul de librărie.

Cei mici sunt așteptați cu bucurie la Clubul Bookfest Junior, unde vor putea lua parte la discuții despre ultimele cărți apărute pentru ei, precum și ateliere tematice, jocuri și o tombolă cu premii surpriză.  Țara invitată la ediția din acest an a Salonului de Carte Bookfest a pregătit aproximativ 40 de evenimente, de care se vor bucura cei care vor trece pragul Pavilionului B2. Programul bogat cuprinde evenimente cu o arhitectură diversă: de la lansări de carte până la dezbateri pe teme dintre cele mai actuale.

Într-un an cu asemenea încărcătură electorală, organizatorii Bookfest anunţă pentru duminică, la scena Arena, o dezbatere pornind de la întrebarea “Cu ce se ocupă un preşedinte de ţară?”, având în fundal lansarea cărţii “Ce vrem de la preşedintele ţării? Ghid civic pentru alegătorii români”, scrisă de Cristian Preda, Ciprian Mihali şi Sorin Ioniţă. Discuţiile vor fi purtate de Cristian Preda, Sorin Ioniţă şi Gabriel Liiceanu, moderaţi de jurnalistul Ovidiu Nahoi, redactorul-şef al postului de radio RFI România. În avanpremiera acestei dezbateri, sâmbătă, de la ora 17.00, pe scena Arena se va vorbi despre cele 7 riscuri pentru România până în 2035. Raport de prognoză EFOR, în prezenţa reprezentanţilor Expert Forum Sorin Ioniţă şi Laura Ştefan, însoţiţi de Gabriel Liiceanu.

Bookfest – Alte evenimente

Editura Polirom îi invită pe toţi cei interesaţi sâmbătă, la Scena Arena, de la ora 13.00, la o întâlnire a cititorilor cu Cristian Tudor Popescu, care va vorbi despre noul său volum “Râsul dracului. Interceptări. Informaţii desecretizate. Autodenunţuri”.

Sâmbătă, de la ora 18.00, la standul editurii Polirom va avea loc lansarea volumului “Între două lumi. Monahismul ortodox şi modernitatea” de Mirel Bănică. Autorul revine la preocupările sale mai vechi şi teme de cercetare legate de relaţia dintre religie şi modernitate. În vederea realizării acestei lucrări, Mirel Bănică a fost la mănăstirile din ţară care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile, şi a observat şi participat direct la viaţa monahală din prezent. În cadrul acestui eveniment vor vorbi Andrei Pleşu şi autorul iar Adrian Şerban va modera.

În ultima zi a Salonului de Carte, editura Polirom vă propune o dezbatere, ce va avea loc la Scena Arena, de la ora 12.00, despre cartea lui Salman Rushdie – “Cuţitul”. În carte autorul prezintă cititorilor reflecţiile sale în urma supravieţuirii unei tentative de asasinat. Volumul este lansat la doar doi ani de la teribilul incident când Salman Rushdie a fost înjunghiat în timpul unui festival literar din New York. Vor prezenta: Carmen Muşat, Bogdan Ghiu, Marius Chivu şi Dan Croitoru.

Sâmbătă, va avea loc lansarea cărţii lui Gabriel Liiceanu – “Scrisoare către Dorothea”, la standul editurii Humanitas, de la ora 14.00. „Prin noi şi numai prin noi, ca fiinţe gânditoare şi cuvântătoare, lumea poate avea sens şi poate fi iubită”, spune Gabriel Liiceanu despre mesajul acestei cărţi, care va fi prezentată alături de Horia-Roman Patapievici şi Lidia Bodea. De la ora 15.00, tot în standul editurii Humanitas, Tatiana Niculescu lansează cartea “Delicioasa poveste a cozonacului românesc”, surprinde însemnătatea pe care a căpătat-o cozonacul pe meleagurile ţării noastre. Alături de autoare vor vorbi scriitorul Dan Alexe şi psihiatrul Vlad Stroescu.

„Las Fierbinţi” la Bookfest 2024

Pasionaţii de istorie sunt aşteptaţi la standul editurii Humanitas vineri, pentru lansarea volumul “Din vremea lui Tudor” de Radu Oltean. Evenimentul va începe la ora 16.00 şi se va încheia cu o sesiune de autografe. Alături de autor, vor fi prezenţi şi Tudor Dinu, autor, profesor doctor abilitat la Universitatea din Bucureşti şi doctor honoris causa al Universităţii Democrit a Traciei (Grecia), şi Radu Gârmacea, autor.

Radu Paraschivescu va lansa la editura Humanits volumul “Libertatea de depresie: Învăluiri şi dezvăluiri de pe la noi”, sâmbătă, de la ora 15.30, în standul editurii. Gabriel Liiceanu şi Cătălin Striblea, alături de autor, vor participa la o discuţie pe tema cărţii şi la o sesiune de autografe. În stilul său caracteristic, Radu Paraschivescu le aduce cititorilor, chiar în an electoral, o carte care vorbeşte despre îmbinarea dintre scena politică şi minciună, despre impostorii incapabili infiltraţi în instituţii şi pe posturi importante, de unde sunt greu de evacuat.

Lansările titlurilor de ficţiune vor face deliciul iubitorilor de carte la Bookfest 2024, mai ales atunci când între vorbitori se află personalităţi recunoscute ale lumii culturale. Astfel, joi, la standul edituriiHumanitas, începând cu ora 18.00, va fi lansată cartea “Şase piese, un autor” de Mimi Brănescu. Mimi Brănescu este scenarist, dramaturg şi actor de film, şi “creierul” din spatele serialului “Las Fierbinţi”. Alături de autor, la eveniment vor fi Lidia Bodea şi Radu Paraschivescu.

Vineri, Biblioteca Polirom va prezenta, la Scena Arena, de la ora 19.00, o serie de nouătăţi editoriale: “Calendarul unei vechi iubiri” de Andreï Makine, “Plimbări cu câinii” de Gianfranco Calligarich, “Un câine la masa mea” de Claudie Hunzinger, “Jos, în vale” de Paolo Cognetti, “Aproape surorile” de Cloé Korman, “Nicio slujbă nu-i uşoară” de Kikuko Tsumura şi “Nimic nu mi te poate şterge din minte” de Michel Bussi. La eveniment vor prezenta Magdalena Ciubăncan, traducător, Luminiţa Corneanu, critic literar, scriitoare şi traducător, Alexandra Cozmolici, traducător, Adina Diniţoiu, critic literar, jurnalist cultural şi traducător, Alida Mocanu, jurnalist, Carmen Muşat, critic literar şi eseistă, şi Dana Pîrvan, scriitoare.

29 mai 2024 Bookfest 2024
Bookfest 2024Facebook Bookfest

Câte ceva pentru duminică, la Bookfest

Duminică, editura Humanitas Fictioninvită publicul la Scena Arena, începând cu ora 13.00, la o masă rotundă, care va avea ca temă de discuţie “Lumea văzută cu sufletul”, plecând de la cartea lui Thomas Schlesser – “Ochii Monei”. Alături de autor, pe scenă vor fi jurnalistul cultural Marius Constantinescu, poetul şi traducătorul Bogdan Ghiu, jurnalistul Radu Sergiu Ruba, dramaturgul Matei Vişniec, şi Denisa Comănescu, directoarea editurii Humanitas Fiction.

Editorul Bogdan Alexandru-Stănescu va vorbi despre cele mai proaspete titluri din colecţia Anansi, a editurii Pandora M, sâmbătă, de la ora 14.00, pe scena Arena. Aşadar, cei care vor să afle mai multe motive ca să cumpere şi să citească, între altele, “Ochelarii cu ramă de aur” de Giorgio Bassani, “Băiatul sclipitor” de Paul Auster (care a decedat în urmă cu doar două săptămâni), “Civilizaţia de Kenneth Clark sau La porţile tărâmului de nicăieri” de Samar Yazbek, sunt aşteptaţi la scena Arena.

Între evenimentele pregătite de editura Trei pentru Bookfest 2024 sunt “Omul Portocaliu şi alte povestiri terapeutice” de Doina Cosman, care va fi prezentată duminică, de la ora 12.00, la scena Arena, dar şi lansarea cărţii “Secretul longevităţii şi vitalităţii. Medicina stilului de viaţă” de Alina Epure, unde va fi moderatoare editorul Magdalena Mărculescu. Nu trebuie ratate nici cărţile pregătite pe rafturile standului editurii: “Rătăcitorul” de Agnes Martin-Lugand, “Măreaţa Elveţiană” de Jen Beagin, “Teoria tăcerii” de Iulian Tănase şi alte zeci de titluri.

Citiți și: Bookfest 2023: Cele mai bine vândute cărți