Mii de oameni au trecut pragul târgului de carte Bookfest din Bucureşti, în acest weekend. Editurile au pregătit reduceri de până la 50%, ba chiar de 70%. După ce s-a tras linie, concluzia a fost că ediţia a XVI-a a Salonului Internaţional de Carte Bookfest a fost un succes.
În total, un milion de volume și-au aşteptat cumpărătorii, au fost programate lansări, dezbateri şi întâlniri cu autorii. Cu o rată anuală a inflaţiei de 11% în aprilie, cărţile nu au fost nici ele ocolite de scumpiri. Însă cititorii împătimiţi au făcut eforturi ca să ţină pasul cu noutăţile editoriale.
Noutăţile editoriale au fost cele mai căutate
S-a dovedit că, în ciuda scumpirilor, sunt mulţi cei care alocă lună de lună o anumită sumă de bani pentru cărţi. Iar noutăţile editoriale au fost cele mai căutate la Bookfest.
Pe larg, pe rafturile Târgului de Carte au fost aduse un milion de volume de la peste 200 de expozanţi din întreaga ţară şi din străinătate. 3.000 de titluri au fost noi, iar numărul lansărilor de carte şi cel al dezbaterilor a depășit cifra de 400.
Cărţile pentru copii şi adolescenţi au fost cele mai cumpărate la Salonul de carte Bookfest din Capitală. Oferta extrem de variată a îngreunat misiunea părinţilor. Au putut fi alese de la cărți de basme, la cărţi de istorie, ştiinţă, astrologie până la volume de dezvoltare personală sau poveşti de dragoste pentru adolescenţi.
Cele mai bine vândute cărți
Fiecare editură expozantă a vândut cărți, mai multe sau mai puține, dar dintre edituri se disting autori care au avut priză la public.
“Garoafe de bordel. Povestiri” de Radu Paraschivescu a fost cea mai bine vândută carte la standul editurii Humanitas, urmată de două volume semnate de Andrei Pleşu: “Capodopere în dialog” şi “Ochiul şi lucrurile”.
Curtea Veche Publishing a avut succes cu „Frumoasă era Sena pe sub florile mele”, de Adrian Cioroianu, notele unui ambasador român la Paris. “Hotelul Portofino”, de J.P. O’Connell, şi “Rezervă”, cartea de memorii a Prinţului Harry au avut cele mai bune vânzări la Nemira.
Trei dintre cărţile lui Fredrik Backman se află în top 10 vânzări la Grupul editorial ART, iar între cărţile de ficţiune editate de Litera s-au aflat semnături de Shelly Read, Hanya Yanagihara, Damon Galgut, Doina Ruşti.
De la editura Polirom, cititorii au cumpărat “Cărţile lui Iacob”, de Olga Tokarczuk, dar şi ediţia aniversară “Dimineaţă pierdută” de Gabriela Adameşteanu.
Sub umbrela proiectului „Italia – țară invitată de onoare”
Duminică, 28 mai, începând cu ora 13.30, la Scena Arena din cadrul Bookfest 2023 a avut loc o dezbatere având ca temă cărțile Elenei Ferrante, cel mai cunoscut nume din literatura italiană actuală. O dezbatere importantă, mai ales că Italia a fost țara invitată de onoare la Bookfest 2023.
„Elena Ferrante, o scriitoare ascunsă în spatele operei” a fost motto-ul evenimentului. Dezbaterea a fost organizată de Editura Pandora M, sub umbrela proiectului „Italia – țară invitată de onoare a Salonului de carte Bookfest, ediția a XVI-a”. Editura Pandora M este casa editorială care a publicat în traducere în România toate cărțile Elenei Ferrante, una dintre prozatoarele contemporane cele mai puternice, o stilistă desăvârșită, cu o intuiție artistică ieșită din comun, o autoare extrem de iubită și de cititorii din România.
Încă de la apariția romanului „Prietena mea genială”, care deschide Tetralogia Napolitană, faima Elenei Ferrante a crescut enorm, transformându-se în așa-numită „Febră Ferrante“. Intuiția artistică ieșită din comun a misterioasei autoare a câștigat admirația mai multor scriitori celebri și a unor critici importanți precum James Wood, John Freeman sau Eugenia Williamson. Dar, fără îndoială, primirea cea mai călduroasă a avut-o din partea cititorilor, care au descoperit o autoare ce le vorbește într-un stil plin de frumusețe și de forță despre sentimentul de apartenență, despre relațiile umane, dragoste, familie și prietenie.