Președintele interimar, Ilie Bolojan, a declarat joi, după Reuniunea pentru Pace și Securitate de la Paris, că România nu va trimite trupe românești în Ucraina.
Președintele interimar a afirmat, după reuniunea de la Paris, că un alt punct esențial a fost coordonarea cu Statele Unite ale Americii în privința aspectelor legate de asigurarea păcii în Ucraina.
El a menționat că un subiect important abordat a fost legat de forțele de garantare a păcii.
„Din acest punct de vedere, aşa cum am mai spus, România nu va trimite, şi a anunţat această chestiune cât se poate de clar, niciun militar român în Ucraina. Dar, într-o situaţie ipotetică în care se ajunge la un acord de pace, s-a discutat despre posibilitatea unui plan, a unei analize, privind forţele care ar putea să asigure o astfel de garanţie. Aceste forţe nu ar ajunge sub nicio formă în zona liniei de front, ar putea fi localizate sau pe Flancul de Est, sau la o distanţă mare de front pe teritoriul Ucrainei. Şi oricum, tranzitarea acestor forţe nu se va putea face decât şi prin România, cel puţin cele prin zona de sud.”, a menţionat Bolojan.
El a subliniat că, din acest punct de vedere, România va participa ca țară de tranzit și hub la aceste discuții, astfel încât Statul Major să fie informat despre posibilele planuri, iar, în cazul în care se ajunge la o astfel de situație, să fim pregătiți cu infrastructura logistică necesară.

„Un alt lucru pe care ţările l-au abordat la această întâlnire a fost îmbunătăţirea industriei de apărare europeană şi creşterea capabilităţilor militare. Şi, în acest sens, practic, a fost o continuare a discuţiilor de săptămâna trecută de la Consiliul European. Noi am făcut un grup de lucru la nivelul ţării noastre. A fost o primă întâlnire în această săptămână. La acest grup de lucru participă reprezentanţii ministerelor care au responsabilitate în domeniul industriei de apărare, Ministerul Economiei, de exemplu, Guvernul, Ministerul Apărării, în aşa fel încât să pregătim priorităţile noastre, să vedem care sunt capacităţile industriale pe care le putem integra în lanţul valoric al industriei de apărare, să vedem care este disponibilitatea inclusiv din partea companiilor private, pentru că avem şi acest domeniu în România de a intra în astfel de proiecte, în aşa fel încât pe teritoriul ţării noastre, din ceea ce vom achiziţiona în plan militar pentru a creşte capacitatea de apărare a României, să se producă un număr cât mai mare din componentele pe care le vom achiziţiona, pentru că asta înseamnă investiţii în economia românească, înseamnă locuri de muncă şi transfer de tehnologie”, a spus Ilie Bolojan.
„Concluzia reuniunii de astăzi a fost cea de acţiune unitară, de angajament pe securitate şi de acţiune coordonată împreună cu Statele Unite ale Americii. Acestea au fost principalele elemente de la reuniunea de astăzi”, a mai spus preşedintele interimar.