Banca Națională a României (BNR) sprijină măsurile fiscale propuse de Guvernul României, a precizat Mugur Isărescu în cadrul unei conferințe, privind raportul trimestrial asupra inflației, august 2023. Guvernatorul BNR a punctat că decizia este una politică, dar că ţara noastră nu are nevoie în aceste momente de un alt tărăboi.
Reamintim că schimbările fiscale anunțate de Guvern – unele dintre ele bifate pentru a răspunde cerințelor din jaloanele din PNRR – au stârnit diverse controverse, atât pe scena politică românească, cât și în spațiul public, cel mai critic fiind mediul privat.
Mugur Isărescu: „Decizia este una politică, nu tehnică!”
„Acum sprijinim un program al guvernului de ajustare fiscală, ca să nu-i spun corecţie. Îl sprijinim în totalitate. Cum va ieşi el este atributul guvernului, el are politica fiscală şi noi vom lucra cu el. Nu vrem să facem acum încă un tărăboi, nu avem în faţă decizii tehnice.
Avem un raport la Băncii Mondiale, avem un raport al Fondului Monetar Internaţional, avem discuţiile cu Uniunea Europeană, dar decizia este una politică, nu tehnică, deci nu puteţi să mă întrebaţi pe mine care este soluţia politică foarte bună”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
În ceea ce privește proiectul de reducere a cheltuielilor, guvernatorul recunoaște că, așa cum oamenii de afaceri vor predictibilitate, să poată să privească în viitor, la fel și instituțiile statului au nevoie de acest lucru. În opinia sa, fără stabilitate politică și coeziune socială nu putem avea stabilitate financiară.
„Dacă dorim să funcționeze cum trebuie, nu trebuie să le tot răscolim în fiecare zi cu reforme. E o treabă grea. Eu am făcut o reformă în anul 2000 și știu cum e. Problema României este mult mai serioasă din punct de vedere fiscal decât se discută pe bucățele”, a spus guvernatorul BNR.
„Incertitudinile fac ca prognoza noastră de inflație să sufere”
„Crești impozitarea pe venituri, oamenii câștigă mai puțin, scade cererea agregată. S-ar putea, în funcție de cererea agregată și oferta agregată ar putea chiar să scadă prețurile dacă majorezi impozitele pe venit. (…) Am spus un lucru foarte clar: această prognoză, perspectivă a inflației este influențată de incertitudini.
Nu știm cum va fi în final programul și nici efectele acestor măsuri de plafonare a adaosului comercial. Incertitudinile fac ca prognoza noastră de inflație să sufere. Se poate și în sus și în jos”, a explicat guvernatorul BNR.
La rândul său, Marcel Ciolacu afirmă că își va pune mandatul pe masă, dacă va întâmpina rezistență si partenerii nu vor înțelege necesitatea măsurilor pe care intenționează să le ia Guvernul.
“Noi avem creștere economică și vom avea creștere economică! România nu intră în recesiune, dar are un moment de depășit în ceea ce privește asumarea deficitului. Dacă nu se înțeleg aceste lucruri eu îmi pun mandatul pe masă și ne întoarcem la români, fiindcă românii au întotdeauna dreptate!”
Ministrul Finanțelor, despre amenințarea deficitului bugetar
Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, afirmă că deficitul bugetar reprezintă ”o ameninţare serioasă pentru viitorul” României, iar din acest motiv ”pachetul de măsuri trebuie să ne aducă încă din 2023 o economie la buget de aproximativ 12 miliarde de lei.”
La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a afirmat, miercuri, după întâlnirea de la Ministerul Finanţelor, pe tema reducerilor bugetare, că sunt peste 50 de măsuri care vor fi luate prin OUG care se pregăteşte. ”Vorbim de prima reformă reală în sistemul bugetar”, afirmă premierul.
Marcel Boloș: „Deficitul bugetar reprezintă o ameninţare serioasă pentru viitorul nostru”
”Cât despre măsurile fiscale, nu există, pentru moment, nici simulări finale, nici decizii finale, convenite în Coaliţia de guvernare. Nu ne dorim să bulversăm mediul de afaceri sau populaţia, vom prezenta transparent şi integrat toate propunerile şi deciziile pe care Guvernul Ciolacu le va lua în această zonă”, a precizat oficialul într-un mesaj publicat pe facebook.
”După cum aţi văzut zilele acestea, Ministerul Finanţelor este în postura de integrator: face simulări asupra impactului pe care diferite propuneri fiscal-bugetare îl pot avea, pentru ca Guvernul României să ajungă la o consolidare echilibrată a bugetului de stat, raportată la cheltuieli şi venituri.
Am avut astăzi o şedinţă de lucru cu domnul prim-ministru Marcel Ciolacu şi echipa de experţi din minister, pentru analiza simulărilor pachetului care trebuie să genereze efecte care să se resimtă de anul acesta şi să continue şi după 2024. Concluzia a fost că deficitul bugetar reprezintă o ameninţare serioasă pentru viitorul nostru şi este momentul să acţionăm ferm şi să aducem echilibrul bugetar pe linia corectă.
Tocmai de aceea pachetul de măsuri trebuie să ne aducă încă din 2023 o economie la buget de aproximativ 12 miliarde de lei”, a arătat Marcel Boloş, miercuri seară, într-o postare pe Facebook.