BNR, prin reprezentantul său legal, consilierul guvernatorului, Cristian Păunescu, face dezvăluiri incendiare despre tezaurul românesc de la Moscova. Prezent la la vernisajul de la Sibiu al primei expoziţii din România, dedicate tezaurului de aur al BNR trimis la Moscova şi niciodată returnat, Cristian Păunescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat că „există premise să recuperăm ceva” din cele peste 90 de tone de aur depozitate de România la Moscova, ca soluție extremă de protejare a valorilor naționale în Primul Război Mondial.
Consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Cristian Păunescu, a declarat joi, la Sibiu, unde a participat la vernisajul primei expoziţii din România dedicate tezaurului de aur al BNR ajuns în capitala rusă la începutul Primului Război Mondial ca măsură de prevenție a oficialilor români față de valorile naționale, a declarat că există premise ca România să recupereze din pierderea de peste 90 de tone de aur. Potrivit oficialului BNR, condiția ca acest lucru să se întâmple ar fi ca autoritățile proaspăt numite la conducerea țării, să continue strategia de recuperare a tezaurului.
BNR, dezvăluiri incendiare despre tezaurul românesc de la Moscova. Premise şi optimist prudent
„Acum sunt premise şi avem un optimist prudent că se apropie ziua când vom obţine acest lucru. Ca să nu creăm o expectaţie, care poate să fie dăunătoare, Banca Naţională este în faza în care are acest dosar, a trecut de furcile caudine prin voturi pe care le-a obţinut, însă situaţia internă (nu ne permite încă, n.r.). Nu avem preşedinte, s-a prelungit mandatul, nu e un preşedinte încă ales, nu a început să funcţioneze noul Parlament, nu e Guvern, deci nu avem instituţiile abilitate cu care Banca Naţională, care este independentă, e autonomă, poate să îşi desfăşoare în comun această strategie. Aşteptăm”, a afirmat Cristian Păunescu, potrivit Agerpres.
Precedentul creat pe 14 martie 2024
Momentul pe care BNR îl consideră esențial pentru declanșarea, pe viitor, a operațiunii „Recupararea tezaurului românesc” este 14 martie, dată la care Parlamentul European, reunit la Strasbourg, a adoptat rezoluţia în care a invitat „Comisia şi Serviciul European de Acţiune Externă să includă revenirea tezaurului naţional românesc pe agenda bilaterală diplomatică care guvernează relaţiile UE-Rusia, odată ce contextul regional va permite reluarea dialogului politic între părţi”.
BNR, dezvăluiri despre tezaurul românesc de la Moscova. Miliardele rușilor ajung în Ucraina. Sunt mai deştepţi decât noi
Păunescu a remarcat că „în băncile occidentale sunt peste 400 de miliarde de euro aparținând băncilor ruseşti, depozite acolo. Deja o mare parte din dobânzile acumulate au fost vărsate Ucrainei, prin hotărârea Uniunii Europene, respectiv Germania, Marea Britanie, deci există posibilităţi pe care cei mai deştepţi decât noi le vor aborda”.
BNR, dezvăluiri despre tezaurul românesc de la Moscova. Ne-a fost frică de dracu și am dat de tac’su
Tezaurul românesc, care a fost trimis în Rusia în timpul primului război mondial și care nu a mai fost niciodată returnat în întregime, includea tezaurul Băncii Naționale a României, valori aparținând unor diverse bănci românești private, societăți comerciale, persoane particulare, colecții de artă, bijuterii, arhive etc. Toate acestea au fost transportate din România spre Rusia țaristă în timpul primului război mondial, cu scopul de a fi adăpostite de armatele Puterilor Centrale, care ocupaseră o parte însemnată a României și amenințau să ocupe întreg teritoriul național. Cu alte cuvinte, ne-a fost frică de dracu și am dat de tac’su. După Marea Revoluție din Octombrie și preluarea puterii de către comuniști, sub conducerea lui Lenin, proaspăt instalata putere sovietică a sechestrat tezaurul și a refuzat restituirea acestuia. Aceasta a fost parțial restituit, în trei tranșe separate, în anii 1935, 1956 și 2008, ca un semn de bunăvoință al sovieticilor și ulterior al rușilor. Dar cea mai mare parte din tezaur a rămas nerestituit, fapt pentru care el rămâne un subiect sensibil în relațiile diplomatice dintre România și Rusia.
CITEȘTE ȘI: Situația tezaurului românesc, dezbătută în Parlamentul European