Banca Națională a României (BNR) a făcut o serie de precizări în contextul războiului comercial pornit de Donald Trump. „Suprataxele vamale anunțate de administrația Trump ne găsesc într-o furtună economică fără precedent”, a avertizat banca centrală a României.
Războiul comercial a generat efecte negative și peste Ocean. Cetățenii americani resimt și ei efectele provocate de tornada comercială pornită de liderul republican.
BNR: România a încheiat anul 2024 cu o gaură de 30 de miliarde de euro la buget
Tarifele anunțate de administrația americană a provocat isterie în rândul americanilor, care, speriați de eventualele scumpiri, au declanșat tăvălugul cumpărăturilor. Cozi imense s-au format la magazinele alimentare de teama scumpirilor și crizei economice. În tot acest timp, China a majorat taxele pentru importurile americane la 125%.
De partea cealaltă a Oceanului, România se numără printre statele afectate de războiul comercial. Mai ales că, potrivit rapoartelor BNR, țara noastră a încheiat anul 2024 cu un minus de 30 de miliarde de euro la buget.
„Furtuna a început. Nu ne prinde pregătiţi. România este singura ţară din Europa de Est, cel puţin, care are un deficit mare. E târziu, dar chiar şi târziu este bine să ne apucăm să reducem (n.r. deficitul). Trebuie să reparăm acoperişul în timpul furtunii”, spune Cristian Popa, viceguvernator BNR.

„Se va ajunge la tăieri în carne vie”
În privința cheltuielilor bugetare, și ministrul Finanțelor, Tanczos Barna a făcut o serie de comentarii. Ministrul a avertizat că ministerele sunt obligate să reducă cheltuielile, în caz contrar „se va ajunge la tăieri în carne vie”.
„Ministerele, dacă nu înţeleg că trebuie să se reducă cheltuielile, vor trebui să ia măsuri radicale în partea a doua a anului. Se poate ajunge, la un moment dat, la tăieri în carne vie”, a declarat şi Tanczos Barna, ministrul Finanţelor.
Pe de altă parte, șeful Camerei de Comerț româno-americane a transmis că autoritățile române trebuie să ia în considerare partea plină a paharului în războiul comercial.
„România, de exemplu, are un potenţial mare, există o uşă deschisă. Românii ar trebui să fie nerăbdători să găsească moduri să vină în ţara asta, să facă afaceri în ţara asta şi să îşi vândă produsele în ţara asta. Ţara asta este deschisă pentru oricine în afară de China”, a explicat Elias Wexler, directorul Camerei de Comerţ Româno-Americană.