Bitcoin versus aur! Într-o evoluție fără precedent pe piața internațională financiară și de capital, un înalt oficial al administrației Trump a anunțat că Statele Unite ar putea să vândă aur din rezerva federală pentru a cumpăra în schimb Bitcoin, astfel ca SUA să devină lider mondial în deținerea de criptomonede.
Bitcoin versus aur! Consecințe de amploare pe piețele financiare
În timp ce China, dar și alte țări care nu fac parte dintre aliații Statelor Unite, și-au crescut în ultimii ani considerabil achizițiile de aur la rezervele de stat, administrația de la Washington a anunțat că vrea să vândă aur pentru a cumpăra Bitcoin.
Astfel, Bo Hines, directorul executiv al Consiliului Președintelui format din Experți pentru Activele Digitale, a declarat într-un interviu că SUA intenționează să achiziționeze 1 milion de Bitcoin – adică 5% din oferta globală – pentru a face Statele Unite liderul lumii în criptomonede.
Această achiziție ar urma să fie ”neutră” din punct de vedere bugetar, prin urmare banii vor fi obținuți din vânzarea de aur din rezerva federală.
Hines a invocat ordinul executiv semnat de Donald Trump în data de 6 martie 2025, pentru stabilirea unei rezerve strategice de Bitcoin, ca fiind la baza deciziei de a vinde aur pentru a cumpăra Bitcoin.
Dacă administrația Trump chiar va acționa conform declarațiilor lui Bo Hines, consecințele ar putea fi de amploare pe piețele financiare și de capital.
În prezent, 1 kg de aur valorează aproximativ 97 de mii de dolari americani. De cealaltă parte, 1 Bitcoin este cotat la 85 de mii de dolari.
Pentru a cumpăra 1 milion de Bitcoin, este nevoie de 85 de miliarde de dolari, adică aproximativ 875 de tone de aur, ceea ce reprezintă 10% din rezerva de aur a Statelor Unite.
Dacă declarațiile oficialului SUA vor ajunge să fie puse în realitate, prețurile internaționale ale ambelor active vor fi puternic influențate, în funcție de cerere.
Consecințele imediate ce pot fi anticipate sunt creșterea puternică a prețului Bitcoin, presiuni pe prețurile internaționale ale aurului, care ar scădea, schimbarea dinamicii activelor de refugiu ale băncilor centrale, care ar putea favoriza criptomonedele în detrimentul metalului galben.
Întreaga economie tokenizată ar fi puternic întărită și ar crește semnificativ gradul de adoptare instituțională criptomonedelor .
De cealaltă parte, volatilitatea în piețele financiare tradiționale ar crește și mai mult, fapt ce ar produce adevărate unde de șoc în economia globală.
Bitcoin versus aur! Vest contra Est

Trebuie precizat că aurul reprezintă 75% din rezervele internaționale ale Statelor Unite, una dintre cele mai mari ponderi la nivel global. În timp ce rezervele SUA în aur valorează 682,3 miliarde dolari, rezervele în valută se ridică la doar la 227,8 miliarde dolari.
De cealaltă parte, China deține cele mai mari rezerve internaționale, dar ponderea aurului în aceste rezerve este de doar 5,5%. În timp ce rezervele internaționale ale Chinei în valute se ridică la 3.264,2 miliarde dolari, rezerva de aur a Beijingului valorează doar 191,2 miliarde dolari, potrivit statisticilor realizate de unii economiști americani.
China este conștientă de acest decalaj și în ultimii ani a cumpărat puternic aur, indiferent de prețul pe care a trebuit să îl plătească pentru metalul galben.
În comparație cu alte regiuni și state puternice, precum SUA, Europa și Rusia, deținerile oficiale de aur ale Chinei sunt pur și simplu prea mici, ridicându-se la doar o douăzecime de uncie pe cap de locuitor.
În comparație, SUA dețin trei sferturi dintr-o uncie pe cap de locuitor, iar mai multe țări europene dețin mai mult de 1 uncie pe cap de locuitor.
Pe scurt, China trebuie să cumpere mult aur pentru a ajunge din urmă restul lumii, ceea ce a și făcut în ultimii ani.
Dacă în urmă cu doi ani China deținea 65 de milioane de uncii de aur, cantitatea la începutul lui ianuarie 2025 crescuse la 73 de milioane de uncii (+12,79%), potrivit calculelor făcute de Clive Thompson, specialist în domeniu.
Rezervele Chinei au crescut cu 105,51 miliarde de dolari în doi ani, iar din această cifră, 81,25 miliarde de dolari sau 77% din creștere a fost reprezentată de aur.
În ultimul an, 124% din creștere este reprezentată de aur.
Creșterii prețurilor aurului la nivel internațional și majorarea puternică a achizițiilor au făcut ca rezervele de aur ale Chinei să crească din punct de vedere valoric cu 65% în doi ani.
Aceste cifre demonstrează că China își crește expunerea la aur în detrimentul activelor denominate în dolari, precum obligațiunile americane de trezorerie.
Conform datelor Consiliului Mondial al Aurului, China nu este singura, numeroase alte țări majorându-și semnificativ în 2024 cantitatea de aur deținută.
Multe dintre țările care nu se numără printre aliații SUA au ”mers după aur”, lista celor care și-au sporit rezervele în 2024 cuprinzând 27 de state la nivel internațional și fiind așteptată să crească în 2025.
Controverse
Dacă rivalii geopolitici ai Statelor Unite, în frunte cu China, India și Rusia, își sporesc în ritm accelerat rezervele de aur, administrația Trump pare decisă în a muta miza pe Bitcoin.
Criticile analiștilor economici nu lipsesc, în condițiile în care criptomonedele nu au nici măcar suportul economic concret al valutelor fiduciare, adică al monedelor fără acoperire în aur.
Cu atât mai greu pare de înțeles decizia de a vinde aur pentru a cumpăra Bitcoin. Interpretările care pot justifica decizia administrației de la Washington sunt legate de dorința lui Trump de a devaloriza dolarul, pentru a încuraja exporturile SUA și chiar de scăderea valorii datoriei externe a SUA, denominate în dolari americani, deținută de creditorii internaționali.
Decizia guvernului SUA de a se alătura și chiar de a trece în fruntea tendinței la nivel internațional de diversificare a rezervelor ridică însă îndoieli serioase cu privire la viitorul hegemoniei dolarului american.
Dacă mai multe țări sau instituții decid să dețină Bitcoin în loc de dolari, și cererea globală de rezerve în dolari ar putea să scadă pe termen lung, nu doar cea de aur.
Legitimizarea unui depozit de valoare rival dolarului poate zdruncina încrederea în ”biletul verde”, erodând statutul de rezervă globală și avantajele pe care le conferă acest statut monedei SUA.
Fără o cerere internațională puternică pentru dolar, SUA și-ar putea pierde în cele din urmă ”privilegiul exorbitant” de a tipări și de a împrumuta la dobânzi scăzute.
Susținerea Bitcoin concomitent cu păstrarea dominației dolarului necesită, astfel, un echilibru delicat, cred analiștii economici, iar dolarul ar putea fi cel care pierde cel mai mult din războiul Bitcoin versus aur.
Citește și: Criptomonedele, miză uriașă pentru Donald Trump! Vor ajunge active de rezervă pentru băncile centrale?