Biserica Ortodoxă Română sărbătorește în 2025 o sută de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie. Momentul va fi marcat pe tot parcursul anului prin manifestări diverse, printre care proclamarea canonizării mai multor sfinți români contemporani și sfințirea mare a Catedralei Naționale.
Potrivit basilica.ro, Patriarhia Română a stabilit o identitate vizuală specială a evenimentului istoric, cu o simbolistică profundă.
Logoul aniversării, numit Sigiliul Centenar, este simbolul principal al identității Centenarului Patriarhiei Române. Sigiliul Centenar cuprinde numărul 100 format din 2 ovale și Crucea Patriarhală, element central, care simbolizează cifra 1. Sigiliul utilizează mai multe simboluri specifice arhierești, prezente și pe blazonul Patriarhal, precum mitra, crucea de procesiune, cârja episcopală.
Punctele și cercurile din acest logo au fiecare semnificația lor. Cele 3 puncte verticale de pe mitră reprezintă Sfânta Treime, cele două ovale stânga-dreapta sunt icoanele evangheliștilor de pe mitra arhierească și, tot la mitră, cele 6 cercuri orizontale se referă la cei 6 patriarhi pe care i-a avut România în cei 100 ani. De asemenea, cele 10 puncte adiacente crucii din centrul sigiliului reprezintă cele 10 Mitropolii ale Patriarhiei Române.
Numărul 100 vine să completeze, în clar, la baza logoului, identitatea vizuală a evenimentului istoric.
Biserica Ortodoxă Română: Antetul Centenar și Crucea Patriarhală Centenară
Pe lângă acest logo vor fi văzute și alte două simboluri complementare: Antetul Centenar și Crucea Patriarhală Centenară.
Primul va fi utilizat pentru elementele de interior ca semnătură ce atestă publicarea unui material în Anul Centenar. Totodată, Crucea Patriarhală Centenară reprezintă imaginea distincțiilor speciale care vor fi acordate în Anul Centenar.
Primul eveniment dedicat acestei aniversări istorice are loc chiar miercuri, în prima zi din an, când 2025 va fi proclamat drept Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al 20-lea.
Patriarhul Daniel: „În ziua de Anul Nou să înălțăm rugăciuni de mulțumire lui Dumnezeu”
„În noaptea de 31 decembrie 2024 spre 1 ianuarie 2025 și în ziua de Anul Nou să înălțăm rugăciuni de mulțumire lui Dumnezeu (Te-Deum) pentru binefacerile primite de la El în anul care a trecut și să-I cerem ajutorul în toată lucrarea cea bună și folositoare din anul nou în care intrăm”, a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Pastorala de Crăciun.
Tot în Pastorala de Crăciun, Patriarhul Daniel a evidențiat că în 2025 „vom sărbători 140 de ani de la recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române şi 100 de ani de la ridicarea Bisericii noastre la rang de Patriarhie de către Patriarhia Ecumenică de Constantinopol. De asemenea, va avea loc canonizarea a patru sfinţi români athoniţi de către Patriarhia Ecumenică şi proclamarea canonizării de către Patriarhia Română a 16 duhovnici şi mărturisitori în timpul perioadei comuniste.
În această perspectivă, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2025 drept Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. Cu prilejul Sfintelor Sărbători ale Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, Anului Nou – 2025 și Botezului Domnului, vă adresăm tuturor calde și părintești urări de pace și sănătate, fericire și ajutor mult de la Dumnezeu în tot lucrul bun și folositor, dimpreună cu tradiționala urare „La mulți ani!”
„Harul Domnului nostru Iisus Hristos şi dragostea lui Dumnezeu Tatăl şi împărtășirea Sfântului Duh să fie cu voi cu toţi!” (2 Corinteni 13, 13).
Al vostru către Hristos Domnul rugător, † DANIEL Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”.
Citiți și: Pastorala de Crăciun a Patriarhului Daniel. Sărbătoarea Nașterii Domnului este a bucuriei