Biserica Ortodoxă Română acuză Ucraina pentru că a amânat nejustificat, pe termen neprecizat, recunoașterea juridică a Asociației religioase „Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”. Ultimele decizii ale Sfântului Sinod au stabilit un nou sfânt în calendar și noi măsuri pentru preoți și diaconi care se retrag din activitatea clerical.
În ședința de lucru a Sfântului Sinod, Biserica Ortodoxă Română acuză Ucraina pentru că a amânat nejustificat, pe termen neprecizat, recunoașterea juridică a Asociației religioase „Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”. Biserica Ortodoxă Română a transmis că „a luat act cu regret de faptul că autoritățile ucrainene au amânat nejustificat, pe termen neprecizat, recunoașterea juridică a Asociației religioase „Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”, deși aceasta din urmă îndeplinește toate condițiile solicitate de legislația ucraineană în vigoare”.
Biserica Ortodoxă Română acuză Ucraina
În acest context, prin decizie a Sfântului Sinod, Biserica Ortodoxă Română a aprobat continuarea demersurilor către autoritățile publice centrale din România și Ucraina pentru soluționarea acestei solicitări legitime. Biserica Ortodoxă Română a transmis că în ziua de vineri, 25 octombrie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Ultimele decizii ale Sfântului Sinod
Biserica Ortodoxă Română a transmis, prin Patriarhia Română, un comunicat cu ultimele decizii ale Sfântului Sinod : „După încheierea alegerilor de Arhiepiscop Ortodox Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord și de Episcop Ortodox Român al Irlandei și Islandei, Sfântul Sinod a adoptat o serie de hotărâri referitoare la pastorația românilor din țară și din afara granițelor dintre care enumerăm următoarele:
1) Anul 2026 a fost declarat „Anul Omagial al pastorației familiei creștine” și „Anul Comemorativ al sfintelor femei din calendar (mironosițe, mucenițe, cuvioase, soții și mame)” în Patriarhia Română.
2) Au fost aprobate principalele evenimente propuse pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea Anului Centenar 2025, când se vor împlini 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române și 100 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie.
3) A fost aprobată înscrierea în Sinaxarul Sinodal al Bisericii Ortodoxe Române a Sfântului Mucenic LUP din Tesalonic, cu zi de pomenire în 27 octombrie.
4) Au fost aprobate textele sinaxarelor, troparelor, condacelor și slujbelor celor 16 Sfinți canonizați în ședința Sfântului Sinod din 11-12 iulie 2024.
5) A fost aprobată completarea alineatului 4 al articolului 134 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române prin precizarea că retragerea pentru totdeauna din activitatea clericală a preoților și diaconilor are aceleași efecte eclesiale ca și caterisirea.
6) A luat act cu regret de faptul că autoritățile ucrainene au amânat nejustificat, pe termen neprecizat, recunoașterea juridică a Asociației religioase „Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”, deși aceasta din urmă îndeplinește toate condițiile solicitate de legislația ucraineană în vigoare, și a aprobat continuarea demersurilor către autoritățile publice centrale din România și Ucraina pentru soluționarea acestei solicitări legitime.”.
Biserica Ortodoxă Română acuză Ucraina
Prin decizia Sfântului Sinod, din data de 1 martie, Biserica Ortodoxă Română (BOR) a decis să susțină Biserica Ortodoxă Română din Ucraina care să fie subordonată Patriarhiei Române. Decizia este una cu implicații politice, dat fiind că în acest moment o parte din bisericile românești din Ucraina sunt organizate într-o structură subordonată Bisericii Ortodoxe a Ucrainei. Altele sunt apropiate de Biserica Ortodoxă Rusă. Numeroși preoți și ierarhi români din nordul Bucovinei (Ucraina) s-au plîns și cereau ajutor contra prigoanei religioase a naționaliștilor ucraineni. Acum, aceștia vor avea posibilitatea să treacă la BOR, biserică de care au fost dezlipiți în 1944.
CITIȚI ȘI: Moment istoric în Biserica Ortodoxă Română. 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Dimitrie