Potrivit unor documente publicate de către Institutul Pontifical Biblic, Biserica Catolică a ascuns la Roma peste 3.000 de evrei de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează agenția germană de presă dpa, preluată de Agerpres.ro.
Documentele publicate de institut cu sediul în capitala Italiei includ numele a peste 3.600 de persoane care au fost ajutate de ordinele catolice. După ce au fost comparate cu acte din arhivele comunităţii evreieşti de la Roma a reieşit că 3.200 dintre acestea erau evrei.
Peste 2.000 de evrei au fost ucişi de trupele naziste
Documentele respective au fost întocmite de iezuiţi după eliberarea Romei de sub ocupaţia nazistă, în iunie 1944. Acestea au fost ulterior folosite ca bază pentru un studiu realizat în 1961 de istoricul italian Renzo de Felice, care fusese considerat pierdut timp de zeci de ani.
Rolul Vaticanului în timpul Germaniei naziste, precum şi a regimului fascist din Italia condus de Benito Mussolini este încă unul controversat.
Papa Pius al XII-lea, al cărui pontificat a durat din 1939 până în 1958, a fost criticat de istorici chiar în timpul vieţii acestuia pentru relaţiile pe care le avea cu Germania nazistă. Deşi a fost acuzat că a tăcut în legătură cu Holocaustul, alţi istorici îi apără moştenirea.
Papa Francisc a ordonat desecretizarea tuturor dosarelor, iar arhivele sunt accesibile începând cu anul 2020.
Între 10.000 şi 15.000 de evrei trăiau la Roma la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Peste 2.000 au fost ucişi de trupele naziste. Oraşul a fost ocupat de soldaţii nazişti timp de nouă luni până la eliberarea sa de către trupele aliate, în iunie 1944.