Biohacking este un termen „la modă”, folosit pentru a descrie diverse sfaturi și trucuri pentru îmbunătățirea capacității corpului de a funcționa la performanță maximă – și poate chiar pentru a prelungi durata de viață. Poate fi un fel de „sport extrem” pentru obținerea longevității? Posibil.
În timp ce anumite modalități de biohacking pot părea extreme, forme precum meditația și postul intermitent sunt destul de obișnuite și testate în timp, cu cercetări ample care susțin utilizarea lor. Ceea ce este nou, totuși, este mișcarea din spatele acestei căutări generale pentru o mai bună funcție biologică, după cum notează Forbes.
Biohacking este practica de a folosi metode extrase din domenii precum biologia, genetica, neuroștiința și nutriția pentru a îmbunătăți performanța fizică sau mentală, pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea generală sau pentru a obține un rezultat specific de sănătate (cum ar fi pierderea în greutate), potrivit Brea Lofton, un dietetician și nutriționist – compania de sănătate și wellness Lumen. Uneori, biohacking-ul este denumit și „biologie do-it-yourself (DIY)”.
O scurtă istorie a biohacking
Este vorba despre „o mișcare globală bazată pe ideea că poți avea control deplin asupra propriei biologii”, spune Dave Asprey, autorul cărții „Smarter, Not Harder: The Biohacker’s Guide to Body and Mind You Want”. Pentru majoritatea oamenilor, „controlul” înseamnă dorința de a fi mai bun, nu doar în regulă, a spus el în timpul Conferinței naționale de biohacking din 2023 din Orlando, Florida.
În cazul lui Asprey, el a fost odată grav supraponderal și se lupta cu oboseala cronică în timp ce lucra în Silicon Valley. Călătoria lui cu ceea ce se numește acum biohacking a început atunci când a decis să aplice principiile de a fi un hacker informatic la propria sa…biologie personală. „Hackerii se uită la ceva ce doresc să acceseze și nu știu ce este, dar încep să se uite la el până obțin comportamentul pe care și-l doresc, apoi câștigă controlul asupra sistemului schimbând modul în care îl obțin”, explică el.
Asprey povestește în mod regulat cum filosofia sa de hacking l-a condus la experimente personale extinse (apropo de „sport extrem”), inclusiv luarea de zeci de suplimente zilnice și injectarea propriilor celule stem recoltate din măduva osoasă în diferite articulații ale corpului său. El spune acum că plănuiește să trăiască până la 180 de ani…
Asprey și un grup de bărbați în mare parte înstăriți, precum fostul CEO al Twitter Jack Dorsey (un alt biohacker proeminent) sunt în mare măsură responsabili pentru împingerea termenului de biohacking în proeminența culturii pop. Dar pentru oamenii care nu sunt la fel de bogați (un fel de „biohackeri miliardari”), ideea se rezumă la a nu lăsa starea sănătății tale în seama norocului, întâmplării sau geneticii. În schimb, biohacking-ul este considerat arta și știința de a-ți schimba fiziologia și sistemul nervos pentru a funcționa optim.
Biohackerii și informațiile genetice
Biohacking – sau îmbunătățirea biologică DIY – câștigă popularitate în întreaga lume și este controversată. Biohackerii folosesc tehnologia pentru a-și modifica propriul corp din motive estetice și/sau funcționale. Mișcarea biohackerilor își propune să ofere oamenilor puterea de a-și proiecta propriul destin biologic prin accesul la cele mai recente dezvoltări biologice, genetice și tehnologice pe care știința le poate oferi, notează Flux Trends.
Biohackerii cred că informațiile genetice și îmbunătățirile biologice ar trebui să fie democratice și „deschise”, astfel încât indivizii să poată evolua (organic sau anorganic) conform propriului lor design inteligent. Ele încurajează dezvoltarea tehnologică democratică, DIY a rasei umane, potrivit sursei. Majoritatea biohackerilor sunt autodidacți și învață exersând pe propriul lor corp. Biohack-urile variază de la absurd (cum ar fi implantarea de lumini intermitente în mâinile cuiva pentru distracție) la cele ingenioase (dispozitive DIY care le permit oamenilor să „vadă” sunete sau „să audă” culorile).
Utilizarea de molecule naturale și sintetice
Aproape orice tactică ar putea fi considerată biohacking dacă o persoană o folosește cu scopul de a-și îmbunătăți biologia într-un fel. Prin urmare, categoriile și posibilitățile de biohacking sunt vaste și aproape copleșitoare.
Dar, potrivit lui Kien Vuu, M.D., autorul cărții Thrive State: Your Blueprint for Optimal Health, Longevity, and Peak Performance, majoritatea tipurilor de biohacking se încadrează în general într-una dintre următoarele categorii de mai jos.
Stil de viață – Această categorie de biohacking se concentrează pe luarea unor alegeri pozitive privind sănătatea și comportamentul, precum și îmbrățișarea modurilor de viață care activează biologia performanței și longevității. Stilul de viață este probabil cel mai accesibil mod în care cei mai mulți oameni pot începe să experimenteze biohacking, deoarece include factori precum schimbările dietetice, respirația, meditația și exercițiile, potrivit Dr. Vuu.
Molecular – Biohacking-ul molecular implică utilizarea de molecule naturale și sintetice care pot ajuta la schimbarea biologiei cuiva. Luarea de suplimente ar intra în această categorie de biohacking. „Biohacking-ul molecular încorporează o particulă mică, ce are un fel de efect biologic”, spune Dr. Vuu. „Sunt vitaminele tale, mineralele tale, peptidele (fragmente mici de proteine)”.
Tehnologia – Biohack-urile din această categorie includ dispozitive precum dispozitivele purtabile (cum ar fi ceasurile inteligente) și diagnosticele (cum ar fi monitoarele de zahăr din sânge). În astfel de cazuri, biohacking-ul folosește tehnologia pentru a colecta date despre organism și funcționarea acestuia, astfel încât o persoană să poată folosi aceste informații pentru a-și ajusta starea de sănătate în timp ce se străduiește pentru performanță îmbunătățită.
Forbes: Biohacking-ul se luptă cu o reputație proastă în unele cercuri
Biohack-urile tehnologice includ, de asemenea, utilizarea de mașini avansate, cum ar fi camere hiperbare sau stimulatoare electromagnetice, pentru a încerca să stimuleze schimbări fiziologice sau vindecare mai rapide.
„Biohacking-ul se luptă cu o reputație proastă în unele cercuri”, conform Forbes, deoarece ocazional este practicat „în afara științei”, ceea ce înseamnă că oamenii testează hack-urile pe ei înșiși înainte de a se dovedi că lucrează într-un cadru de cercetare clinică controlată. De fapt, un articol din 2020 din Science și-a exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa de supraveghere științifică a multor proceduri de biohacking genetic și alte proceduri științifice DIY care apar în prezent pe piața de consum
Cu toate acestea, atunci când este abordată în siguranță și utilizat progresiv, biohacking-ul poate fi sigur pentru majoritatea oamenilor. „Este esențial să abordăm biohacking-ul cu prudență, bazându-ne pe informații bazate pe dovezi și consultând profesioniștii din domeniul sănătății atunci când este necesar”, spune nutriționistul Brea Lofton.
Sportivii – inclusiv profesioniștii sau cei „de weekend” – caută adesea să obțină un avantaj competitiv în antrenament, performanță și recuperare, ceea ce face ca biohacking-ul să fie foarte comun în rândul celor înclinați spre atletism. Ceea ce mulți oameni nu realizează este că exercițiul în sine este un biohack. „Mișcarea regulată are numeroase beneficii la nivel celular”, spune Lofton. „Promovează biogeneza mitocondrială (crearea de noi mitocondrii), îmbunătățește metabolismul energetic celular, crește sensibilitatea la insulină și stimulează eliberarea factorilor de creștere care sprijină repararea și regenerarea celulară”.
Biohacking-ul a apărut la București
Un studiu recent din Journal of Science and Medicine in Sport a constatat că participarea la un singur antrenament cu intervale de mare intensitate (HIIT) poate crește, de asemenea, neuroplasticitatea creierului (capacitatea creierului de a reconecta sau modifica conexiunile neuronale) în decurs de 20 de minute de la sesiune.
Expand Labs tocmai a marcat o premieră în România prin deschiderea primului hub dedicat sănătății preventive, longevității și biohacking-ului, la București. „Ne inspirăm din tehnicile de biohacking folosite de atleții de performanță – de la terapia cu oxigen hiperbaric la lumina roșie și băile de gheață – care îi ajută să își depășească limitele fizice și să se recupereze rapid. Dar nu doar sportivii au nevoie de aceste resurse, ci și cei care au un ritm intens de viață – antreprenori, lideri sau creativi – pot beneficia de aceleași tehnologii pentru a-și susține echilibrul și performanța mentală și fizică. Fie că e vorba despre a-ți optimiza sănătatea sau despre a-ți atinge potențialul maxim, noi suntem aici pentru a oferi soluții concrete și transparente, susținute științific”, spune Răzvan Preduchin, General Manager și Co-fondator Expand Labs.
Citiți și: Tinerețea fără bătrânețe e posibilă? La ce trebuie să fim atenți