Festivalul BIFF nu se dezminte și rezervă în acest an surprize pe măsură. Mai ales că Bucharest International Film Festival (BIFF) prezintă o ediție aniversară, cu juriu internaţional, format din personalităţi de marcă.
Cea de-a XX-a ediţie aniversară a Bucharest International Film Festival (BIFF) va avea loc în perioada 19 – 28 septembrie şi va aduce în prim-plan universul cinematografiei internaţionale, filme în premieră naţională. Juriul internaţional, format din personalităţi de marcă din industria cinematografică, va avea misiunea de a desemna câştigătorii.
Ediţia din acest an aduce câteva noutăţi importante precum: mărirea duratei festivalului la zece zile, introducerea competiţiei de scurtmetraje internaţionale, precum şi un premiu pentru distribuitorul în România al filmului câştigător BIFF.
Cunoscutul regizor și scenarist canadian Philippe Lesage va fi președintele Juriului Bucharest International Film Festival (BIFF) din acest an. Inițial realizator de documentare, Philippe Lesage a intrat în cinematografia narativă în anii 2010 si a semnat Les Démons (The Demons, 2015) care a avut premiera mondială la festivalul de la San Sebastian în Competiție, Genèse (2018) și Comme le feu (Who By Fire, 2024). Filmul Genèse a câștigat numeroase premii printre care Lupul de Aur (Festivalul New Cinema, Montreal), Premiile pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor la Seminci din Valladolid (Spania) și cel mai bun film la Los Cabos International Film Festival (Mexic).
Filmul a fost, de asemenea, selectat la renumitul Muzeu de Artă Modernă și Societatea de Film din Lincoln Center’s New Directors/New Films Festival, AFI FEST și Rotterdam Film Festival. Metacritic l-a clasat pe locul 16 pentru cele mai bune filme din 2019. Comme le feu (Who By Fire) a câștigat Grand Prix of Generation’s International Jury la Berlinale și a participat recent la Bafici (Festivalul de la Buenos Aires).
BIFF va fi în septembrie
BIFF are secţiunea de documentar şi film istoric
BIFF a devenit un reper pe harta României dar și a Europei și a continentului nord american, atrăgând, de la an la an, din ce în ce mai mulți participanți și vizitatori străini. Chiar dacă nu are aceeași tradiție de 53 de ani și nu are încă același palmares, mulți îl compară deja cu Festivalul de la Berlin – varianta Europei Centrale și de Est.
În acest an, Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BIFF) i-a fost conferită Medalia Custodele Coroanei Române.
Bucharest International Film Festival (BIFF) este organizat de Fundaţia Charta şi Asociaţia Culturală Grigore Vasiliu Birlic, sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României şi realizat cu sprijinul Ministerului Culturii.
BIFF este singurul festival de film internaţional din Bucureşti care are secţiunea de documentar şi film istoric pentru a onora Centenarul Regele Mihai din 2021, la 100 ani de la naştere, iniţiată de către Dan Drăghicescu. Principele Radu a găzduit zilele trecute Seara Palatului Elisabeta dedicată Bucharest International Film Festival (BIFF) 2024, prilej cu care a subliniat că evenimentul a fost clădit cu atât de multă şi de solidă viziune încât va merge mai departe peste generaţii.
Cea mai frumoasă recunoaştere
“Am fost martorul de a lungul anilor cu multă mândrie şi surpriză unui fenomen care a început din pasiune şi din încăpăţânare, dintr-un crez pe care câţiva cineaşti l-au avut că Bucureştiul poate să devină o capitală cinematografică, care să îşi merite numele de capitală europeană, într-un domeniu în care este atât de greu să faci competiţie. Şi au trecut mulţi ani de atunci, mai mulţi decât am crezut că va putea dura viaţa acestui eveniment anual, iar ultimii ani, care au fost şi cei mai grei, au dovedit că a fost clădit cu atât de multă şi de solidă viziune, încât probabil că nu se va opri şi va merge în continuare”, a spus Principele Radu.
“Sper să ne depăşească generaţia noastră şi vârsta în viaţa noastră şi să meargă mai departe, ducând, într-un mod atât de demn şi atât de generos, atât de frumos, acest mesaj cultural minunat pe care România îl are în multe domenii, dar cu atât mai mult în muzică, în cinema şi în sport, în teatru, în dans şi în toate domeniile în care creativitatea noastră a luat-o, aproape întotdeauna, înaintea timpurilor noastre”, a punctat Principele.
Principele Radu a remarcat cu satisfacţie că BIFF şi-a câştigat admiratori, suporteri, prieteni şi un număr atât de mare de voluntari care preferă să rămână anonimi. “De câteva ediţii încoace s-au alăturat festivalului nu numai personalităţi, dar şi organizaţii importante, el este acum mai capabil să trezească atenţia şi respectul instituţiilor statului, sălile sunt din ce în ce mai pline de spectatori, iar lista filmelor din festival şi din concurs creşte pe an ce trece în calitate”, a remarcat acesta.
“Vă promitem şi anul acesta multe premiere naţionale, chiar şi premiere internaţionale, retrospective valoroase, invitaţi de care o să ne bucurăm cu toţii, ne dorim să vă simţim alături de noi, cu aceeaşi căldură pe care ne-aţi arătat-o în fiecare an şi mai ales în ultimii ani, care au fost, probabil, cei mai dificili”, a spus Dana Dimitriu-Chelba, directoare BIFF.
Cinematograful Ţăranului Român, gazda BIFF
Un mesaj din partea ministrului Culturii, Raluca Turcan, a transmis consilierul Ana Mirea, manager al Oficiului de Film şi Investiţii Culturale, care a remarcat susţinerea de care se bucură BIFF din partea Familiei Regale a României, apreciind că Medalia Custodele Coroanei Române, cu care a fost distins festivalul, “este probabil cea mai frumoasă recunoaştere a contribuţiei culturale deosebite pe care o aduce de două decenii”.
“Cinematografia românească este un element esenţial al patrimoniului nostru cultural şi a reprezentat, de asemenea, una dintre priorităţile urmărite pe parcursul ultimului an de mandat. Mă bucură faptul că Ministerul Culturii va rămâne şi anul acesta partener relevant al Bucharest International Film Festival, cum s-a întâmplat pe parcursul ultimilor ani. De asemenea, sunt bucuroasă să menţionez că Cinematograful Ţăranului Român, gazda şi partenerul festivalului, vă va întâmpina anul acesta cu un nou sistem de sunet, care completează achiziţia proiectorului digital de anul trecut şi modernizează acest spaţiu, pe care, cu mare pasiune, domnul manager Virgil Niţulescu şi echipa sa îl readuc la viaţă. Astăzi, îmi exprim felicitările pentru organizatorii festivalului, Fundaţia Charta şi Asociaţia Culturală ‘Grigore Vasiliu Birlic’, dedicarea şi talentul lor în pregătirea fiecărei ediţii a BIFF sunt remarcabile.
Sunt încrezătoare că ediţia din acest an va continua să ofere publicului lucrări de valoare, promovând o apreciere mai profundă pentru arta cinematografiei. La mulţi ani, plini de succes Festivalului Internaţional de Film de la Bucureşti”, a transmis Raluca Turcan.
Există public tot mai interesat de BIFF
La rândul său, Alex Şerban, preşedintele Asociaţiei Culturale “Grigore Vasiliu Birlic”, a declarat că BIFF reprezintă “un bun prilej de a susţine cultura de nişă, reprezentată de filme din cinematograful de artă pe care festivalul le difuzează, şi de a o disemina în vremuri în care accentul este tot mai mult pus pe cultură facilă de tip TikTok.
„Am constatat cu bucurie o creştere a numărului de spectatori în sălile de cinematograf pe parcursul desfăşurării festivalului nostru, de la an la an. De asemenea, evenimentele conexe organizate anul trecut au dovedit că există public tot mai interesat de sincretismul artelor, ceea ce face rolul nostru şi mai important”, a spus Alex Şerban.
La eveniment au luat parte principalii realizatori ai festivalului şi cei mai importanţi susţinători.
Citiți și: Programul „România Atractivă”: 12 rute turistice culturale vor fi promovate