Premierul Ungariei, Viktor Orbán, îl susține pe Donald Trump pentru președinția SUA și crede că Joe Biden va pierde alegerile, după cum a declarat într-un interviu acordat în ajunul summitului NATO, potrivit Politico.
De asemenea, premierul ungar a criticat Statele Unite pentru că au o „politică de război” în Ucraina, mai degrabă decât o strategie pentru a ajunge la pace, notează Politico.
Orbán a comparat nefavorabil politica SUA cu ceea ce el a descris drept un „plan de pace” credibil din China. Liderul maghiar s-a întâlnit recent cu Vladimir Putin și și-a apărat contactul cu autocratul rus ca fiind o necesitate practică în timpul războiului.
Orbán a comentat despre Trump și politica Statelor Unite, prezicând că există o „șansă foarte, foarte mare” ca președintele Joe Biden să nu fie reales și descriind asta ca un rezultat pozitiv. Orbán a fost criticat de politicienii europeni pentru întâlnirea sa cu președintele rus Vladimir Putin de la Moscova, de săptămâna trecută. „Sunt sigur că o schimbare ar fi bună pentru lume”, a spus Orbán, avertizând că nu vrea să se amestece prea mult în alegerile americane.
Orbán l-a lăudat pe Trump în termeni generoși ca fiind un „self-made man” care are „o abordare diferită”.
În ultimele luni, lui Trump i s-a prezentat un plan care ar urma să pună capăt războiului. Potrivit planului, Ucraina ar fi împinsă să negocieze pacea sau riscă să piardă sprijinul SUA. Rusia ar fi, de asemenea, stimulată să caute încheierea războiului, deoarece Washingtonul amenință că va spori asistența militară pentru Kiev.
Întrebat ce crede despre potențialul plan Trump, Orbán a spus: „Cred că o nouă conducere va oferi noi șanse”. Comentariile sale vin la mai puțin de o săptămână după discuțiile sale cu Putin, precum și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Liderul ungar a spus că pacea este posibilă în conflict atunci când toți actorii majori — Statele Unite, China, Europa și țările aflate în război — decid să vină la masa negocierilor.
Este în mare parte vina Washingtonului că astfel de discuții nu au avut loc, a spus Orbán, care și-a asumat recent președinția Uniunii Europene, un post de șase luni care îi va permite lui Orbán să atragă atenția asupra priorităților de politică externă ale Budapestei.
„China are un plan de pace. America conduce o politică de război”, a spus el. „Și Europa, pentru că în loc să avem abordarea și poziția noastră strategică autonomă, pur și simplu copiem poziția americană”.
Biden are probleme acasă
Creșterea prețurilor la alimente a depășit creșterea istorică de 20% a costurilor vieții care a urmat pandemiei, afectând gospodăriile din întreaga țară și alimentând nemulțumirea economică și politică larg răspândită în SUA, potrivit BBC.
Pentru președinte, care se confruntă deja cu îndoieli serioase cu privire la vârsta și puterea lui de a duce la bun sfârșit un nou mandat, problema costului vieții prezintă o provocare majoră, amenințând să diminueze prezența la vot în rândul susținătorilor la un scrutin care ar putea fi decis, ca și ultimele două, de câteva zeci de mii de voturi din statele cheie.
Creșterea prețurilor la alimente a lovit în mod deosebit gospodăriile tinere, cu venituri mai mici și minoritare – părți cheie ale coaliției care l-au ajutat pe Biden să câștige Casa Albă în 2020, conform sursei menționate. Însă îngrijorările legate de această problemă sunt larg răspândite: un sondaj Pew la începutul acestui an a constatat că 94% dintre americani erau cel puțin îngrijorați de creșterea prețurilor la alimente și la bunurile de consum.
În loc de alimente proaspete și produse de marcă de care obișnuiau să se bucure, acum mulți americani se aprovizionează cu tăiței ramen și legume congelate – și mănâncă doar de două ori pe zi pentru că nu își pot permite mai mult. La dezbaterea prezidențială de luna trecută, prima întrebare a fost despre inflație, iar Biden a încercat să transfere vina pe marile companii, acuzându-le de creșterea prețurilor – o afirmație care este aprig contestată în rândul economiștilor.
Dar, în ciuda creării de locuri de muncă și a șomajului scăzut, sondajele de opinie arată că alegătorii continuă să aibă încredere în adversarul lui Biden, fostul președinte Donald Trump, mai mult atunci când e vorba de problemele economice.
„Dacă Domnul Atotputernic vine și îmi spune că aș putea face asta”
Au apărut îngrijorări imediat după prestația dezastruoasă de săptămâna trecută a președintelui SUA. „Nu există nicio indicație de stare gravă. Am fost epuizat. Nu mi-am ascultat instinctele în ceea ce privește pregătirea și o noapte proastă”, a declarat Biden, potrivit Reuters.
Având în vedere sondajele care arată că democrații sunt îngrijorați de prestația lui Biden din cadrul dezbaterii cu Donald Trump, președintele american a fost întrebat dacă este realist în ceea ce privește credința sa că îl poate învinge pe fostul președinte al SUA. „Nu cred că cineva este mai calificat”, a spus Biden susținând că sondajele au fost inexacte.
Când a fost întrebat dacă ar renunța în cazul în care colegii democrați din Congres ar spune că le afectează șansele de realegere în noiembrie, Joe Biden a spus: „Dacă Domnul Atotputernic vine și îmi spune că aș putea face asta”. Chiar dacă după dezbaterea cu Trump au apărut voci care i-au spus să se retragă din Cursa pentru Casa Albă, Joe Biden a declarat că „Nu plec nicăieri”.
Amintim că Vladimir Putin a declarat că îl preferă pe Joe Biden, deși prestația din cadrul dezbaterii cu fostul președinte american Doland Trump a fost dezastruoasă. Întrebat de un reporter dacă Biden sau Trump a fost mai bun, dacă preferința sa declarată pentru actualul președinte american s-a schimbat după dezbatere, președintele rus a spus că „Nimic nu s-a schimbat”.