Casa Albă a confirmat că preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, va avea întâlniri cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, şi cu premierul britanic, Keir Starmer, în timpul summitului NATO de la Washington care începe marţi. Aceste întâlniri vor aborda probleme importante și de actualitate în relațiile dintre țările participante.
Întâlniri bilaterale la summitul NATO
John Kirby, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Casei Albe, a declarat că vor avea loc mai multe întâlniri bilaterale în cadrul summitului care marchează aniversarea a 75 de ani de la înfiinţarea Alianţei Atlantice. Aceste întâlniri se vor concentra asupra luării măsurilor necesare pentru a garanta sprijinul pe termen lung pentru Ucraina în contextul invaziei ruse.
Aceasta va fi prima întâlnire dintre Joe Biden şi Starmer, liderul Partidului Laburist care a preluat mandatul pe 5 iulie. Bident şi Sunak s-au întâlnit de mai multe ori în cei aproape doi ani de mandat ai fostului prim-ministru britanic conservator. Acum, liderul american are şansa să îşi facă cunoscută poziţia şi să stabilească o relaţie cu noul lider al partidului opoziţiei din Marea Britanie.
Conform știrilor, întâlnirea dintre Biden și Starmer va avea loc miercuri la Casa Albă și va fi discutată în detaliu de Kirby într-o conferință de presă.
Nu a fost specificat când va avea loc întâlnirea dintre Kirby şi Zelenski, cu care Biden s-a întâlnit de nenumărate ori în marja summiturilor bilaterale, ultima dată fiind cu mai puțin de o lună în urmă la summitul G7 din Italia.
Biden și Zelenski vor discuta garanții de securitate
Cu toate acestea, conform explicațiilor lui Kirby, Ucraina va fi în centrul atenției la summitul NATO de joi. În acea zi va avea loc o reuniune între Consiliul NATO-Ucraina, un forum pentru consultări și luare a deciziilor între cele două părți, cu participarea personală a președintelui Zelenski.
După această reuniune, Biden și Zelenski vor participa la o altă întâlnire cu liderii țărilor care au semnat acorduri bilaterale de securitate cu Kievul în ultimul an.
La summit-ul NATO din Lituania anul trecut, G7 a promis să ofere Ucrainei garanții de securitate prin acorduri bilaterale. Acestea au fost o încercare de a compensa refuzul NATO de a oferi un calendar concret pentru viitoarea aderare a Kievului la alianța militară.
Toate ţările membre G7 au încheiat acorduri bilaterale de securitate cu Ucraina.