În incercarea sa de a face o schimbare durabilă în timpul celor mai multe 6 luni ale preşedinţiei sale, Joe Biden a propus proiecte de reformă pentru Curtea Supremă, care este dominată de conservatori. Acest demers îndrăzneţ îşi propune să îmbunătăţească sistemul judiciar şi să-şi lase amprenta asupra administraţiei sale la Casa Albă.
În vârstă de 81 de ani, democratul care va vorbi la Austin, Texas va discuta despre proiectele sale și cum își propune să anuleze decizia recentă a Curții Supreme care protejează imunitatea prezidențială. Această schimbare constituțională este importantă pentru a pune în aplicare limite clare asupra puterilor prezidențiale și pentru a promova responsabilitatea în funcția de președinte.
În calitate de preşedinte, el intenţionează să limiteze numărul de mandate ale judecătorilor Curţii Supreme, care în prezent sunt numiţi pe viaţă. Aceasta vine după decizii şocante precum cea referitoare la verdictul ‘Roe vs Wade’, care a garanţat timp de mai multe decenii dreptul la întrerupere voluntară de sarcină pe întreg teritoriul SUA.
După o serie de scandaluri, Joe Biden solicită adoptarea unui cod etic strict
Această națiune a fost construită în jurul unui principiu simplu, dar de o importanță profundă: nimeni nu este mai presus de lege. Acest lucru se aplică și președintelui SUA, și judecătorilor Curții Supreme a SUA sau oricărui alt cetățean. Acest mesaj a fost transmis de către președintele american într-un articol de opinie publicat luni.
“Situația actuală nu este normală, ci subminează încrederea publicului în deciziile Curții, inclusiv cele care afectează libertățile individuale. Suntem acum într-o situație critică,” a adăugat el.
Casa Albă a anunţat că Joe Biden şi Kamala Harris, candidaţii pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, sunt hotărâţi să colaboreze cu Congresul pentru a promova aceste proiecte. Cu toate acestea, în contextul unui Congres puternic divizat în timpul mandatului lui Joe Biden, şansele de reuşită sunt minime.
Decizia lui Biden de a forma o comisie specială pentru a evalua sistemul judiciar reflectă frustrarea sa față de Curtea Supremă, care este acum dominată de judecători numiți de Donald Trump. În timp ce sondajele arată o scădere semnificativă a încrederii publicului în instituția judiciară, această decizie demonstrează determinarea președintelui de a aborda această problemă persistenta.
Biden propune limite de mandat pentru judecătorii Curții Supreme
În ciuda apelurilor recente la revizuirea sau reformarea Curţii Supreme, Joe Biden a decis să nu facă nicio schimbare în componenţa sa, formată din nouă judecători numiţi pe viaţă. Cu toate acestea, Casa Albă a anunţat planuri pentru o limitare de 18 ani a mandatului judecătorilor Curţii Supreme şi numirea unor noi judecători o dată la doi ani sub administraţia lui Joe Biden.
Conform unei note informative, acest lucru ar reduce riscul ca o singură preşedinţie să influenţeze într-un mod nepotrivit generaţiile viitoare.
În acest an, Curtea Supremă a limitat puterea agențiilor federale, iar la începutul lunii iulie a luat o decizie parțială în favoarea cererilor de imunitate ale candidatului republican Donald Trump.
Individul angajează diverse tactici pentru a contesta recenta sa condamnare penală, inclusiv o relaţie intimă cu o actriţă de filme porno pe care a plătit-o pentru a păstra tăcerea cu privire la anumite lucruri.
Joe Biden se străduiește să obțină aprobarea unui cod etic obligatoriu și aplicabil, similar celui care se aplică judecătorilor federali.
Controversele etice ale judecătorilor conservatori ai Curții Supreme cresc presiunea asupra administrației Biden pentru reforme
Din cei nouă judecători de la Curtea Supremă, şase sunt cunoscuţi pentru viziunile lor conservatoare, iar jumătate dintre ei au fost numiţi în mandatul lui Donald Trump. În ultimii ani, există anumite scandaluri etice care au afectat reputaţia unor judecători ultraconservatori ai Curţii Supreme.
Judecătorul Clarence Thomas a admis recent că două vacanțe de lux pe care le-a făcut în 2019 au fost plătite de un donator republican miliardar.
În pofida criticilor și apelurilor de retragere, decanul Curții Supreme, în vârstă de 76 de ani, a rămas implicat în dosarele legate de alegerile prezidențiale din 2020. Această decizie vine în ciuda faptului că soția sa a fost implicată activ în campania pentru menținerea lui Trump la putere, chiar dacă acesta a pierdut alegerile.
Judecătorul Samuel Alito a refuzat să se retragă din cazurile legate de Donald Trump, respingând apelurile în acest sens.
Potrivit profesorului de drept la Universitatea Illinois din Chicago, Steven Schwinn, șansele ca proiectul lui Biden să fie aprobat sunt aproape nule. Cu toate acestea, este posibil să încerce să sensibilizeze publicul și să prezinte Curtea Supremă ca o temă importantă pentru alegeri.