Joe Biden se pregătește să înceapă o nouă săptămână de luptă politică, în fața privirilor atente ale Americii și aliaților săi din Statele Unite, care sunt așteptați să vină la un summit al NATO ce va avea loc la Washington.
La zece zile după o dezbatere complet ratată cu rivalul său republican Donald Trump pe 27 iunie, preşedintele american încă nu a reuşit să-şi convingă tabăra că a fost doar o “seară proastă”.
Joe Biden își reafirmă hotărârea de a candida pentru un al doilea mandat
Chiar dacă continuă să primească presiune pentru a se retrage din cursa pentru Casa Albă, democratul de 81 de ani nu are nici o intenție de a renunța. Dimpotrivă, el lucrează mai mult pentru a-și susține candidatura.
Joe Biden, care nu a fost prea vizibil de când şi-a anunţat candidatura pentru un al doilea mandat în aprilie 2023, a programat deja o serie de călătorii în Michigan pe 12 iulie, apoi în Texas şi Nevada săptămâna următoare. Aceste călătorii arată că este hotărât să-şi întărească susţinerea în diferite regiuni ale ţării şi să lucreze din greu pentru al doilea mandat la Casa Albă.
Înainte de aceasta, el va găzdui un summit NATO la Washington, marţea şi joi, pentru a sărbători cea de-a 75-a aniversare a Organizației Nord-Atlantice.
“Nu sunt sigur cum aș putea fi mai clar în privința intențiilor mele de a rămâne în cursă. Dar vă rog, continuați să căutați citate anonime”, le-a transmis duminică unul dintre purtătorii săi de cuvânt, Ammar Moussa, referindu-se la programul încărcat al președintelui.
Biden își reafirmă intenția de a candida
Chiar şi în faţa criticilor care îi pun la îndoială forţa fizică şi sănătatea mentală, Joe Biden poate arăta că a fost implicat în acţiuni importante în timpul mandatului său ca lider al NATO. Sub conducerea sa, alianţa a sprijinit Ucraina împotriva agresiunii Rusiei, ceea ce a dus la consolidarea prezenţei NATO prin aderarea a doi membri noi, Suedia şi Finlanda.
După multe speculații, Președintele American a confirmat că va susține o conferință de presă singur joi. Acest exercițiu este unul pe care el îl evită de obicei, dar el simte acum că este momentul potrivit să aducă clarificări și să răspundă la întrebările presei.
Va trebui să demonstreze că are replici rapide, spirit și coerență în idei, ceea ce i-a lipsit în confruntarea cu predecesorul său republican de 78 de ani.

În ciuda sondajelor nefavorabile și a îndoielilor celorlalți, președintele american a declarat într-un interviu că nu are planuri de a se retrage din funcție. El respinge ideea unui test cognitiv și spune că va face acest lucru doar dacă simte că Dumnezeu i-ar cere să o facă.
Biden se angajează în campanie în Pennsylvania
Potrivit echipei sale de campanie, Joe Biden este în prezent victima unei campanii mediatice care este complet deconectată de realitățile și necesitățile poporului.
La vârsta de optzeci de ani, acest bătrân depune un efort considerabil pentru a rămâne activ și plin de energie.
În Pennsylvania, un stat crucial pentru alegerile din noiembrie, el a ţinut duminică o serie de discursuri şi băi de mulţime improvizate. Aceste evenimente au fost întâmpinate cu entuziasm şi au fost esențiale în campania sa politică.
Democratul a fost întâmpinat cu braţele deschise în cadrul unei congregaţii de culoare, dovadă a sprijinului din partea lor pentru cauza sa.
Este o realitate că protestele se intensifică în cadrul Partidului Democrat.
Un număr tot mai mare de oficiali, inclusiv congresmanul influent din New York, Jerrold Nadler, consideră că este timpul pentru el să se retragă. Această ideie a fost exprimată în cadrul unei reuniuni de urgenţă virtuale a grupului lor din Camera Reprezentanţilor şi a fost raportată de către media americană duminică după-amiază.
Săptămâna proaspăt începută va fi decisivă pentru a vedea dacă această anxietate se transformă într-un efort concertat al unor lideri importanți din partid pentru a-l determina pe Joe Biden să demisioneze.
La acest punct al campaniei, luarea unei decizii ar putea fi extrem de dificilă.
Niciun președinte american nu ar fi de acord să renunțe la putere așa ușor.
Chiar dacă Partidul Democrat ar încerca să facă această schimbare, ei au doar câteva săptămâni pentru a decide cine va fi înlocuitorul. Acest lucru poate duce la conflicte interne și o convenție de nominalizare haotică în luna august la Chicago.
În cele din urmă, potențialul candidat va avea aproximativ două luni și jumătate pentru a face campanie înainte de alegerile din 5 noiembrie.
CITIȚI ȘI: Fenomenele extreme au o explicație? Omenirea a intrat într-o nouă eră