Veste proastă pentru posesorii de mașini pe benzină. O directivă europeană, care a fost aprobată în luna mai, stabilește că, începând din 2027, producătorii de petrol vor plăti în funcție de CO2 emis.
Asta înseamnă că prețurile carburanților la pompă se vor majora, informează cotidianul italian Gazzetta dello Sport.
Prețul carburanților la pompă va crește alarmant
În ultima vreme se tot discută despre noile norme Euro 7 și despre scumpirile mașinilor pe care acestea le vor determina. Mai mult decât atât, dinspre Bruxelles vine o veste care are darul de a-i pune pe jar pe șoferi.
Mai exact, este vorba despre directiva europeană 2023/959 aprobată de Parlamentul și de Consiliul European la 10 mai. Aceasta introduce o reformă profundă a sistemului ETS (n.n. – Emission Trading System), care reglementează comercializarea certificatelor de emisii de CO2. Această piață a permis din 2005 companiilor din anumite sectoare energetice și industriale să obțină permisiunea de a polua.
Practic, începând cu 2027, companiile petroliere vor trebui să plătească în funcție de nivelul de CO2 emis la fabricarea carburanților. Taxele suplimentare se vor reflecta, evident, în prețul la pompă al benzinei și al motorinei.
Instituțiile europene vor să limiteze prețul cotelor de CO2 la cel mult 45 de euro/tonă, ceea ce înseamnă un cost suplimentar de 10 cenți pe un litru de benzină, respectiv 12 cenți pentru un litru de motorină.
Cât va costa benzina la pompă
Agenția Internațională pentru Energie estimează că, în acest context, cererea va crește, astfel încât prețurile vor suferi majorări semnificative. O creștere exponențială a cererii ar putea să conducă la o majorare cu 200 de euro a unei tone de CO2. Asta este echivalentul a 47 de cenți pentru un litru de benzină și 53 de cenți pentru un litru de motorină.
La un calcul simplu, ținând cont de prețurile medii actuale la carburanți, se constată că benzina ar putea să fie comercializată la un preț de 2,28 euro/litru, adică circa 11,31 lei. În cazul motorinei, prețul ar putea să atingă un nivel de 2,19 euro pe litru, fără taxe, adică 10,86 lei.
Reprezentanții Ministerului Cercetării de la Berlin arată, în cadrul unui studiu, că dacă țările membre ale Uniunii Europene nu vor lua măsuri suplimentare de politică climatică, prețul tonei CO2 ar putea ajunge chiar și la suma de 350 de euro.