La aproximativ 24 de ore după ce Olanda a anunțat că va pune în aplicare decizia Curții Penale Internaționale (CPI) în cazul lui Benjamin Netanyahu, Marea Britanie a anunțat la rândul ei că îl va aresta pe premierul israelian dacă acesta din urmă intră pe teritoriul acesteia.
Guvernul din 10 Donwning Street a refuzat să comenteze cazul în mod explicit, însă un purtător de cuvânt a subliniat că Marea Britanie își va îndeplini obligațiile legale.
Se strânge lațul în jurul lui Netanyahu
Joi, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pentru Netanyahu, împreună cu fostul ministru israelian al apărării Yoav Gallant, pentru presupuse crime de război în Gaza. Țările membre ale Curții, inclusiv Marea Britanie, au semnat un tratat care le obligă să dea curs mandatelor de arestare.
Întrebat dacă Netanyahu ar fi reținut dacă ar intra în Regatul Unit, purtătorul de cuvânt oficial al prim-ministrului a refuzat să comenteze „ipotezele”. Cu toate acestea, el a adăugat: „Guvernul și-ar îndeplini obligațiile în temeiul legii și, într-adevăr, obligațiile sale legale”.
Aceasta se referă la Legea privind Curtea Penală Internațională din 2001, care prevede că, în cazul în care instanța emite un mandat de arestare, un ministru desemnat „transmite cererea… unui funcționar judiciar competent”, care, dacă este convins că mandatul pare să fi fost emis de CPI, „aprobă mandatul pentru executare în Marea Britanie”.
Guvernul Britanic a confirmat că îl va aresta
Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului a confirmat că guvernul respectă procedura descrisă în lege și că „își va respecta întotdeauna obligațiile legale prevăzute de dreptul intern și chiar de dreptul internațional”. În general, mandatele de arestare și cererile de extrădare din întreaga lume trebuie să fie trimise unei echipe speciale din cadrul Ministerului de Interne pentru verificări de bază înainte de a fi puse în aplicare.
Legislația din Marea Britane privind CPI prevede că instanțele au ultimul cuvânt în ceea ce privește arestarea și „predarea” unui suspect. Întrebat dacă premierul este încă dispus să discute cu Netanyahu, purtătorul de cuvânt al premierului a declarat că este „evident important să avem un dialog cu Israelul la toate nivelurile”, descriind țara drept „un partener-cheie într-o serie de domenii”.
În urma emiterii mandatelor de arestare joi, Downing Street a declarat că guvernul britanic respectă independența CPI și se concentrează în continuare pe promovarea unei încetări imediate a focului în Gaza. Curtea a emis, de asemenea, un mandat de arestare pentru comandantul militar Hamas Mohammed Deif, despre care Israelul afirmă că a fost ucis în iulie, pentru presupuse crime de război în legătură cu atacurile din 7 octombrie 2023 împotriva Israelului.
Netanyahu acuză CPI de antisemitism
Impactul mandatelor va depinde de decizia celor 124 de state membre ale Curții – care nu includ Israelul sau aliatul său, SUA – de a le pune în aplicare sau nu.Președintele american Joe Biden a calificat mandatul de arestare a premierului israelian drept „scandalos”, afirmând că nu există „nicio echivalență” între Israel și Hamas.
Cu toate acestea, oficiali din mai multe țări europene au făcut declarații în care au susținut instanța și au afirmat că vor pune în aplicare decizia acesteia. Atât Israelul, cât și Hamas resping acuzațiile formulate de CPI, Netanyahu calificând mandatul drept „antisemit”, scrie BBC.