Biroul Electoral Central – BEC a dispus, sâmbătă, eliminarea a 39 de materiale publicitare politice din online, în contextul alegerilor prezidențiale, considerându-le ilegale.
„În şedinţa din data de 04.04.2025, Biroul Electoral Central a analizat un număr de 69 de materiale publicitare politice publicate în mediul online, constatând că 39 dintre acestea încalcă prevederile legale în vigoare şi trebuie înlăturate”, a transmis BEC.
Potrivit legislației, materialele publicitare politice trebuie să îndeplinească mai multe condiții esențiale: să fie concepute, editate, prelucrate, plasate, promovate, publicate, distribuite și/sau difuzate în perioada campaniei electorale de un actor politic. Acestea pot fi în formă scrisă, tipărită, audio, video sau imagistică, indiferent de canalul de diseminare utilizat.
Mai mult, materialele trebuie să aibă ca scop influențarea alegătorilor, fie direct, fie indirect, pentru a-i încuraja să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, fie că este vorba de un independent, un membru al unui partid politic, al unei alianțe politice, al unei organizații a cetățenilor din minoritățile naționale sau al unei alianțe electorale, toate fiind clar identificabile.

De asemenea, aceste materiale trebuie să includă mai multe informații esențiale, printre care: o mențiune clară că este vorba despre un material publicitar politic; denumirea candidatului sau a formațiunii politice care a solicitat sau în numele căreia a fost realizat și difuzat materialul publicitar; datele de contact ale candidatului, cum ar fi adresa de e-mail și, dacă este publică, adresa poștală, sau, în cazul unei formațiuni politice, adresa sediului acesteia; și o mențiune că materialul a fost vizat sau distribuit unui public-țintă, utilizând tehnici specifice de targetare.
În plus, în materialele publicitare pentru alegerile prezidențiale, trebuie să fie menționat că sumele utilizate pentru realizarea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea materialului publicitar politic provin exclusiv din sursele prevăzute de Legea 334/2006. Dacă este cazul, trebuie indicat faptul că materialul a fost parte a unei promovări electorale, inclusiv o promovare plătită, și să fie inclus codul unic de identificare al mandatarului financiar înregistrat la Autoritatea Electorală Permanentă.