Un bebeluş de nici o lună de zile se zbate între viaţă şi moarte după ce s-a înecat cu lapte. Băieţelul a fost adus de mamă la spitalul din Dorohoi când era deja în stop cardio-respirator, aceasta fiind una dintre greșelile majore ale femeii, care l-ar putea costa viața pe cel mic.
Bebeluş în stare critică, după ce s-a înecat cu lapte
Bebeluşul de nici o lună de zile a ajuns la spitalul din Dorohoi în braţele mamei. Femeia care a născut recent gemeni nu şi-a dat seama cât de gravă este situaţia și nu a sunat la 112.
Tânăra mamă nu a înțeles ce s-a întâmplat cu bebelușul ei și, în loc să cheme de urgență ambulanța, a pus copilul în mașină și a plecat cu el la spital, unde a așteptat la coadă, să-i vină rândul la consult. Era o chestiune de viață și de moarte, în care fiecare secundă scursă agrava starea copilului.
“Din punctul ei de vedere, bebeluşul era apatic, dar el era în stop cardio-respirator. A fost reususcitat. Resuscitat, intubat, aspirat şi transferat cu elicopterul la Iaşi””, spune Valerian Andrieș, director spital Dorohoi.
Medicii de la ATI s-au străduit să îl menţină în viaţă. Micuțul a avut un înger păzitor şi mult noroc. A răspuns manevrelor. A fost intubat și ventilat mecanic în aşteptarea elicopterului, care l-a transferat în siguranţă la Spitalul de Copii “Sf. Maria” din Iași.
Bebelușul ar putea rămâne cu sechele pe viață
La Iaşi, medicii sunt rezervaţi cu privire la şansele bebeluşului care este acum la Terapie Intensivă. În astfel de cazuri, supravieţuirea este urmată de cele mai multe ori de sechele pe viaţă.
Cu cât aportul de oxigen este blocat mai mult timp, cu atât efectele asupra creierului sunt mai grave. Este esenţial aşadar ca părinţii să înveţe, din timp, să acorde primul ajutor.
Citește și: Bebeluş omorât în bătaie de iubitul mamei pentru că plângea. Femeia a mințit că a căzut din pat
Avertismentul medicilor pentru tinerele mămici
După 5-6 minute în care creierul este lipsit de oxigen, pacientul intră în moarte cerebrală. Aşa se face că, anual, 70.000 de oameni mor pentru că nu primesc primul ajutor la timp.
“Mamele sunt instruite din momentul în care copilul este adus la sân. Copilul când este pus la sân sau la biberon trebuie să aibă năsucul curat, să nu fie obosit. Să nu fie agitat sau letargic, somnolent.
Ei mai târziu reacţionează prin febră până îşi formează toţi anticorpii. La ei altele sunt simptomele: culoarea culorii pielii, ori este extrem de agitat, ori este extrem de nervos, ori extrem de obosit. Tot ceea ce i se pare în neregulă mamei, trebuie să meargă la doctor”, spune Anca Bivoleanu, medic neonatolog Maternitates Cuza Vodă Iași, la Observator.
Citeste si: Dosar penal pe numele mamei care a băgat un bebeluș în cada cu zăpadă pentru un clip pe TikTok