Potrivit celui de-al 24-lea raport privind averea globală elaborat de Boston Consulting Group (BCG), românii au o avere financiară estimată la 300 miliarde de dolari în 2023, ceea ce reprezintă 5,7% din averea financiară a Europei de Est. Se așteaptă o creștere anuală de 15,5% în perioada 2018-2023.
Potrivit unui comunicat de presă al companiei, conform raportului BCG, se estimează că averea financiară a românilor va crește cu 8,6% anual în următorii 5 ani, ajungând la valoarea de 400 miliarde dolari până în 2028.
Românii investesc inteligent, preferând asigurările de viață și economiile pentru pensii, cu un interes crescut pentru acțiuni nelistate
Aproximativ 40% din averea financiară totală a poporului român este investită pe termen lung, în asigurări de viață și economii pentru pensii. Această cifră este semnificativ mai mare decât media Europei de Est (31%) și decât media globală (35%). În același timp, ponderea averilor disponibile pentru investiții, cum ar fi numerarul, depozitele, fondurile de investiții, acțiunile și obligațiunile, este în scădere constantă. Aceasta este o tendință opusă față de cea observată la nivel global.
Potrivit studiului realizat de BCG, românii investesc în mod inteligent și evită să își păstreze o cotă mare a averii lor în numerar și depozite (34%), comparativ cu media din Europa de Est (44%). De asemenea, remarcăm că se orientează către alte forme de investiții, cum ar fi acțiuni nelistate și clase de active mai mici, la o cotă de 20%, ceea ce este neobișnuit pentru alte regiuni. În comparație, media globală este doar de 2%, iar media Europei de Est este de 8%. Aceste cifre demonstrează că românii sunt dispuși să exploreze opțiuni diverse pentru a-și crește averea.

Situaţia distribuţiei averilor financiare în România este una mixtă. Pe de o parte, este sănătoasă din perspectiva că peste jumătate din populaţie are averi financiare sub 250.000 dolari, ceea ce depăşeşte media globală de 30%. Cu toate acestea, ponderea celor cu avere excesiv de mare, de peste 100 milioane dolari, este şi ea semnificativ mai mare decât media mondială. Cei cu averi de peste 100 milioane dolari controlează 23% din totalul averilor financiare din ţară, faţă de media globală de doar 14%.
Creșterea averii financiare și oportunitățile pentru băncile private în următorii cinci ani
În următorii cinci ani, se preconizează o puternică creștere în segmentele atractive pentru băncile private, în special în rândul celor cu avere financiară cuprinsă între 250.000 și 20 milioane de dolari. Acest fenomen va duce la o creștere estimată de la aproximativ 60.000 la 85.000 de persoane, oferind oportunități interesante pentru achiziții pentru băncile care se axează pe soluții și servicii personalizate, dedicate acestui segment select.
După un an dificil în 2022, averea netă globală a înregistrat o recuperare semnificativă de 4,3% în 2023. Această creștere a fost în principal cauzată de revenirea pieței financiare, ceea ce a dus la o creștere de aproape 7% în avere financiară după o scădere de 4% în 2022. Se estimează că în următorii cinci ani se vor crea aproximativ 92 trilioane de dolari în avere financiară.
În anul 2023, America de Nord și Europa de Vest au văzut o revenire în sectorul financiar. Datorită piețelor de capital stabile din America de Nord, această regiune a cunoscut cea mai rapidă creștere, reprezentând peste jumătate din totalul noii averi financiare create în acel an. Cu toate acestea, în Europa de Vest recuperarea nu a fost la fel de intensă, având o creștere modestă de doar 4,4%.
Deşi creșterea averii financiare în regiunea Asia-Pacific a fost de doar 5,1% în 2023, mai ales din cauza reducerii creării de bogăție în China, se așteaptă o creștere semnificativă până în 2028. Se estimează că regiunea va contribui cu aproape 30% la noua avere financiară până atunci. În plus față de China, India este bine poziționată să fie un motor al creșterii averii, generând aproximativ 590 miliarde de dolari noi până în 2023 – cea mai mare creștere din istorie.
Grupul Boston Consulting Group a fost înființat în 1963.