Recent, mai multe bănci europene au fost evaluate în cadrul unui test de rezistență la atacuri cibernetice, coordonat de Banca Centrală Europeană (BCE). Rezultatele au fost îngrijorătoare, cu multe instituții bancare prezentând probleme majore în a face față unui atac simulat.
La sfârșitul acestei săptămâni, BCE va publica concluziile testelor sale referitoare la capacitatea băncilor de a face față atacurilor cibernetice. Potrivit informațiilor preliminare, cele mai multe bănci au întâmpinat probleme minore, a declarat KPMG Germania, care a consiliat peste zece bănci în cadrul acestui test.
BCE va evalua capacitățile băncilor europene de a face față atacurilor cibernetice
Cu toate acestea, unele bănci se confruntă cu probleme grave, cum ar fi timpii prelungiți de repornire a sistemelor sau comunicarea în cazul unui atac cibernetic. Conform lui Peter Hertlein, directorul departamentului de securitate cibernetică și IT pentru serviciile financiare la KPMG Germany, aceste provocări pot fi depășite prin utilizarea unor soluții eficiente.
În vederea sporirii securităţii în sectorul financiar, BCE a anunţat că va evalua capacităţile băncilor europene de a face faţă atacurilor cibernetice. Acest exerciţiu este un pas important în contextul tensiunilor actuale cu Rusia şi îşi propune să sporească rezilienţa organismelor financiare la riscuri. Deşi nu va avea un impact direct asupra cerinţelor de capital, acest examen ne ajută să identificăm şi să remediem vulnerabilităţile din sistemul nostru financiar global, evidenţiate de recentele atacuri asupra furnizorilor de servicii informatice.
BCE testează securitatea cibernetică a băncilor și impune măsuri pentru remedierea problemelor identificate
Peter Hertlein, a subliniat că la unele bănci nu este clar care sunt responsabilităţile ce revin băncii şi care sunt ale furnizorului de servicii în cazul unui atac cibernetic. Nu a dorit să dezvăluie numele băncilor pe care firma sa le-a consiliat.
Într-un test recent, BCE a examinat 109 bănci și a acordat o atenție specială celor cu importanță sistemică. În cadrul simulării unui atac cibernetic, băncile au fost evaluate și trebuie să raporteze măsurile luate către organismul de reglementare. Aceste teste au început în ianuarie pentru a evalua securitatea și pregătirea băncilor în fața unor potențiale amenințări cibernetice.
BCE nu va face publice rezultatele testelor pentru fiecare bancă în parte. Cu toate acestea, conform lui Hertlein, autoritatea de reglementare le va impune băncilor termene limită clare pentru a remedia problemele descoperite.
Potrivit lui Hertlein, este posibil să urmeze şi alte teste care nu vor fi efectuate de BCE, ci de autorităţile naţionale. Aceasta înseamnă că băncile vor trebui să facă investiţii pentru a-şi continua activitatea în cadrul cerinţelor impuse de autorităţi.
CITIȚI ȘI: Kremlinul promite acțiuni legale contra UE pentru active