Omenirea dintotdeauna a aspirat către fericire, iar acest lucru constituie de ceva vreme subiectul multor analize. Pe această idee, BBC arată cum putem fi mai fericiți în 2025, specificând „iată sfaturile noastre de top”.
De ce să nu încerci aceste sfaturi susținute de știință pentru a obține mai multă fericire în viața ta? Unii oameni sunt născuți pentru a fi mai fericiți decât alții. Dar fie că ești genul de persoană care cântă sub duș și dansează în ploaie, fie că ești cu…o înclinație mai dură, mulțumirea nu este doar ceva ce ni se întâmplă. Cu toții ne putem schimba obiceiurile pentru a atrage mai mult din el în viața noastră, notează BBC.
Sfaturile pentru un 2025 mai fericit? În primul rând, prietenia pe măsură ce îmbătrânim! Prietenia aduce beneficii oamenilor de toate vârstele, dar mai târziu în viață poate deveni o sursă deosebit de importantă de fericire. În timp ce persoanele în vârstă își micșorează de obicei rețelele sociale pentru a acorda prioritate petrecerii timpului cu cei care îi cunosc bine, cercetările arată că este o idee bună să rămânem deschiși către noi prietenii, deoarece acestea ne oferă beneficii ușor diferite relațiilor noastre cu familia, care se pot baza pe obligatie.â
Întrucât prieteniile sunt relații voluntare, neobligatorii, care pot începe sau se pot termina în orice moment, ele tind să fie mai distractive și mai puțin tensionate.
Deși adulții în vârstă se pot confrunta cu o serie de obstacole care pot face dificilă întâlnirea cu oameni noi, în anumite privințe, ar trebui să ne fie mai ușor să ne facem prieteni: personalitățile noastre se maturizează, dobândim mai multe abilități sociale, viziunea noastră devine mai orientată spre bucurie și tind să devină mai agreabil. Și efortul de a menține prietenii de calitate pe măsură ce îmbătrânim merită, deoarece avantajele se întind dincolo de bunăstarea psihologică – ne îmbunătățește și funcționarea cognitivă și sănătatea fizică. De fapt, cercetările sugerează în mod constant că prieteniile sunt la fel de importante ca și legăturile de familie în prezicerea bunăstării la vârsta adultă și la bătrânețe.
![BBC: Cum putem fi mai fericiți în 2025. Sfaturi „de top” BBC: Cum putem fi mai fericiți în 2025. Sfaturi „de top”](https://oficiuldestiri.ro/wp-content/uploads/2024/06/fericire-natura-1024x683.jpg)
Fericiți cu empatie
Un alt sfat: practică empatia. Compasiunea este o bază binecunoscută a prieteniei adevărate, conform sursei. Derivată din latină pentru „durere împărtășită”, această empatie ne ajută să formăm conexiuni puternice atunci când prietenii noștri au nevoie de ajutor. Dar există o stare opusă care este relativ necunoscută și la fel de importantă – „confelicitatea”, așa cum a scris David Robson pentru BBC.
Însemnând „fericire împărtășită”, este o fațetă subevaluată a relațiilor bune și ar putea fi la fel de importantă ca compasiunea pentru menținerea prieteniilor, sugerează mai multe studii.
A susține cu entuziasm veștile bune ale unui prieten – și a pune întrebări despre aceasta – este o bază pentru a fi un prieten bun. Răspundeți prea pasiv – sau subminează în mod activ succesul prietenului dvs. – și riscați să deteriorați relația. O altă cale de a fi fericiți poate fi voluntariatul. Este aproape un clișeu să spui că a face ceva pentru altcineva te face să te simți mai bine decât să te răsplătești, dar cu cât este despre altruism, cu atât pare să sune mai adevărat.
De fapt, studiile au descoperit că voluntariatul poate ajuta chiar și cu afecțiuni în serie, cum ar fi durerea cronică și depresia. Un studiu din 2002, de exemplu, a descoperit că voluntarii colegi desemnați să îi ajute pe alții care se luptă cu durerea cronică și-au văzut scorurile de intensitate a durerii să scadă în timp ce făceau voluntariat. Alte studii au arătat că îngrijirea animalelor ne poate îmbunătăți sănătatea, iar îngrijirea plantelor de apartament ne poate ajuta să prosperăm, mai ales la bătrânețe.
Conectarea cu strămoșii
Unii furnizori de asistență medicală prescriu acum chiar și voluntariatul ca o formă deosebit de eficientă de „prescripție socială”: prescripții care conectează oamenii la resursele și activitățile comunității. Trimiterea oamenilor la orice, de la cursuri de artă la grupuri de ciclism la grupuri, și ajutarea acestora cu facturile la alimente și încălzire, toate sunt tot mai mult dovedite a fi intervenții de sănătate valide, care ar putea, de asemenea, să reducă presiunea asupra serviciilor de sănătate.
Nu în ultimul rând, BBC mai are ca sfat de fericire conectarea cu strămoșii! „Există un alt mod în care trecutul te poate ajuta în prezent. Cercetările sugerează că implicarea cu strămoșii noștri poate avea beneficii psihologice profunde. Poveștile de familie despre depășirea adversității, de exemplu, pot fi încurajatoare atunci când sunt transmise noii generații”, conform sursei. .
Susan M. Moore, profesor emerit de psihologie la Universitatea de Tehnologie Swinburne, din Melbourne, a descoperit că oamenii care știu mai multe despre istoria familiei lor au niveluri mai ridicate de satisfacție și bunăstare.
Deocamdată atât, desigur sfaturile menționate sunt mai inedite decât sfaturile pentru fericire la început de an, la modul general , rămâne de văzut dacî pot fi aplicate și pe plaiuri mioritice…
Citiți și: Fericirea poate depinde de ceva neașteptat